Zmije paví je jeden z nejjedovatějších hadů v Asii.

Zmije paví je jeden z nejjedovatějších hadů v Asii. | foto: Saleem Hameed CC-BYCreative Commons

Chovatel se po uštknutí zmijí paví vrací domů, policie případ odložila

  • 1
Majitel Bioparku Štít na Královéhradecku uštknutý jedovatou zmijí paví se po dvou dnech v nemocnici vrátil do domácího ošetřování. Nehoda s hadem se mu stala mimo výstavní prostory bioparku, v soukromém domě. Policie ani státní veterinární správa žádná pochybení neshledala.

Jednapadesátiletého chovatele uštkla zmije minulý čtvrtek. Manželka jej autem vezla do nemocnice, ale záchranáři jí raději naproti poslali vrtulník k dálnici D11 a přepravili pacienta na specializované pracoviště do Prahy kvůli podání antiséra.

Pracovníci Bioparku Štít, který funguje jako soukromá zoo, na svém facebookovém profilu v sobotu oznámili, že chovatel se již vrátil domů, a děkovali za podporu.

V pondělí už chovatel asistoval krajským veterinářům při zevrubné kontrole nejen u plazů, ale v celém areálu.

Krajská veterinární správa potvrdila, že majitel umístil do soukromé části areálu 40 plazů ve 20 teráriích. Převezl je tam z Prahy, kde má zaregistrovaný chov. Asi před týdnem dopředu telefonicky oznámil veterinářům, že bude plazy převážet. Byť se už o převozu dozvěděli kvůli incidentu s uštknutím, majitel to ještě bude muset v stanovené lhůtě nahlásit.

„Chovatel se vyjádřil, že doplňoval v teráriu vodu a přitom ho uštkla zmije. On zavřel terárium a poté si přivolal pomoc. Kontrolovali jsme mimo jiné i to, zda jsou dané druhy plazů zabezpečeny proti úniku. Žádný důvod k sankčnímu řízení jsme nezjistili,“ shrnul ředitel Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje Aleš Hantsch.

Okolnosti uštknutí jedovatým hadem prověřovala policie. Zjišťovala, zda se někdo podílel na zranění muže a zda muž měl potřebná povolení. Vyslechla kvůli tomu chovatele i další lidi.

Zmije paví

Zmije paví patří do čeledi zmijovitých, je jedovatá. Vyskytuje se hojně na Indickém subkontinentu, na Blízkém Východě i ve Střední Asii. Podle některých zdrojů zmiňovaných na Wikipedii platí za jednoho z nejjedovatějších hadů ve svém areálu, na uštknutí zemřelo hodně lidí v jižní Asii.

„Policisté nezjistili na uštknutí hadem cizí zavinění ani žádné jiné protiprávní jednání. Tudíž případ v úterý uložili,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Majitel bioparku na sebe upozornil loni v červenci, když mu v areálu ze špatně zajištěných klecí utekli tygři, které zachránil z německého cirkusu. Poté dostal pokutu za chyby při dovozu zvířat. Problematické také bylo, že šelmy žily v stísněných maringotkách. Teprve v září se mu podařilo vyřídit všechna povolení a odeslat přestárlá zvířata do Turecka.

Biopark je soukromé chovné zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhynutím. Žijí tady lvi, tygři, levharti nebo pumy, ale i kočkodani, lemuři a makaci, ptáci, želvy, koně, drůbež nebo kozy.