Zemědělci budou silnice v hradeckém kraji blokovat mezi 9 až 11 hodinou, jen v Trutnově vyjedou už v 7 hodin (ilustrační foto).

Zemědělci budou silnice v hradeckém kraji blokovat mezi 9 až 11 hodinou, jen v Trutnově vyjedou už v 7 hodin (ilustrační foto). | foto: Radek Miča, MAFRA

Řidiče v hradeckém kraji zpomalí na hlavních silnicích 150 traktorů

  • 3
V Královéhradeckém kraji vyrazí místo do polí na silnice první a druhé třídy zhruba 150 traktorů a další zemědělské techniky ověšené českými vlajkami. Pomalou protestní jízdou chtějí zemědělci upozornit na to, jaké potíže jim způsobí vládou navrhované zrušení daňových úlev na naftu.

Dosud mají zemědělci nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, ale po zrušení této výhody by české zemědělství ročně přišlo asi o 1,8 miliardy korun.

Rozhovor s Jaroslavem Vojtěchem, předsedou krajské Regionální agrární komory a Okresní agrární komory na Náchodsku.Čtěte ve středu, 23. 5.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Ve všech okresech naplánovali protestní jízdy mezi 9. a 11. hodinou, jen v Trutnově začnou už v sedm hodin ráno. Asi 12 traktorů s přívěsy tam bude jezdit mezi kruhovými objezdy na hlavních silničních tazích.

Největší dopravní komplikace se však čekají u Hradce Králové.

Policie proto varuje řidiče, aby pokud nemusejí, na cestu vyrazili před nebo po skončení protestu.

"Kde budou projíždět zemědělské stroje, tam budeme připraveni případně řídit dopravu a řešit dopravní komplikace. Upozorňujeme řidiče, aby jezdili s maximální opatrností, a aby si přivstali a na ty hlavní tahy, kde jsou hlášeny jízdy zemědělské techniky, nejezdili," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

U Hradce Králové farmáři většinu protestních jízd nasměrovali k frekventovanému kruhovému objezdu u továrny ČKD. Kolony tam pojedou od Jičína, Chlumce nad Cidlinou i Náchoda.

Zemědělci vyrazí i na cesty z Jičína na Mladou Boleslav, Poděbrady, Hradec Králové a Trutnov. Na Náchodsku pojedou i po frekventované silnici z Dolan do Jaroměře. Na Rychnovsku zase proti sobě vyjedou dvě kolony z Dobrušky a Vamberka a uprostřed cesty se setkají.

"Nepůjde o blokádu, pouze o zpomalení provozu. Nechceme dělat žádné vážné problémy," uklidňuje ředitel zemědělské společnosti ZOPOS Přestavlky Zbyněk Myšák.

Podle něj toho na zemědělce dopadá příliš. Kromě rušení zelené nafty i zvýšení daně z přidané hodnoty, daně z nemovitosti či omezení plateb od státu.

"Podle našich zkušeností zůstává pouze u proklamací, že se byrokratická zátěž bude snižovat. Tam vidíme rezervy, kde by český rozpočet mohl ušetřit. Nejednou se stalo, že přišly kontroly ze dvou různých státních orgánů na jednu a tu samou věc," dodává Myšák.

Na kterých silnicích budou zemědělci prostestovat

Hradecko
Sadová – kruhový objezd u ČKD v Hradci, Kratonohy – ČKD Hradec, Výrava – Smiřice – ČKD Hradec, Hradec Králové – Týniště nad Orlicí

Jičínsko
Jičín – Úlibice – Bílsko, Jičín – Sobotka, Jičín – Jičíněves, Jičín – Nová Paka

Náchodsko
Bohuslavice nad Metují – Černčice – Krčín, Nové Město nad Metují – Vrchoviny – Branka u Náchoda, Police nad Metují – kruhové objezdy směr Broumov, Dolany – Jaroměř

Rychnovsko
Vamberk – Dobruška

Trutnovsko
Trutnov mezi kruhovými objezdy

Na všech trasách zemědělci pojedou mezi 9 až 11 hodinou, pouze v Trutnově akci zahájí už v 7 hodin.