Neúspěšná kandidátka do Senátu za Trutnovsko Terezie Holovská.

Neúspěšná kandidátka do Senátu za Trutnovsko Terezie Holovská. | foto: ČTK

Jan Sobotka složil senátorský slib, stížnost Holovské soud zamítl

  • 0
Vrchlabský starosta Jan Sobotka na 12. schůzi Senátu složil senátorský slib a plnohodnotně se tak ujal funkce za volební obvod Trutnov. Učinil tak poté, co Nejvyšší správní soud zamítl stížnost neúspěšné kandidátky Terezie Holovské, která ve volbách skončila poslední se 149 hlasy.

Terezie Holovská, která se o hlasy voličů ucházela jako nezávislá kandidátka, byla jediná, kdo se snažil zpochybnit doplňovací volby na Trutnovsku. Upozornila na chybné přidělení volebního čísla. To však podle soudu nemohlo významně ovlivnit výsledek voleb, v nichž do druhého kola s Janem Sobotkou (STAN) postoupil bývalý trutnovský senátor Jiří Hlavatý (ANO).

Městský úřad v Trutnově původně Holovskou odmítl do voleb zaregistrovat kvůli údajným chybám v seznamu navrhovatelů. Hradecký krajský soud, kam Holovská poslala stížnost, ale dospěl k závěru, že i přes neúplné adresy podmínku nejméně tisícovky podpisů splnila. Uložil proto trutnovskému městskému úřadu, aby Holovskou pro volby zaregistroval.

Protože však úřad již před rozhodnutím soudu rozlosoval čísla od jedné do osmi pro osm včas registrovaných kandidátů, přidělil jí číslo devět. Holovská proto u Nejvyššího správního soudu namítala, že její číslo nevzešlo z řádného losu.

Byla by vhodná změna zákona, řekl předseda volebního senátu

 „Sama v návrhu netvrdila, jakým způsobem se to projevilo na volebním výsledku, jakým způsobem ji devítka, kterou dostala až po registraci, vlastně poškodila,“ řekl předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Městský úřad v Trutnově už dříve uznal, že šlo o pochybení. Správně měli úředníci v losu vybrat čísla pro všechny kandidáty včetně Holovské a poté jí číslo ponechat rezervované s očekáváním na výsledek soudního přezkoumávání její registrace.

Soud také poukázal na to, že lidé na Trutnovsku odevzdávali hlasy v senátních volbách do stejné obálky jako lístek se jménem kandidáta na prezidenta. Taková praxe by mohla vést k machinacím (více v článku Rizikem voleb na Trutnovsku bude jediná obálka, komise čeká úklid).

„Je to problém, bylo by opravdu vhodné, aby zákonodárce ošetřil možnosti zneužití nějakým jiným způsobem, nebo aby se zákon o volbě prezidenta vrátil k tomu standardnímu, co známe u souběžně konaných voleb, tedy že pro každý typ voleb dostane volič zvláštní hlasovací obálku,“ řekl Langášek.

,