Dřevorubci káceli od začátku ledna v části parku státního zámku v Ratibořicích a v okolí. Některé stromy poslouží jako broukoviště pro chráněné páchníky, jejichž larvy se našly. | foto: archiv Správy CHKO Broumovsko

Stromy, které znaly Barunku, padly. Ratibořický zámecký park omládne

  • 0
Zámecký park v Ratibořicích na Náchodsku, založený před víc než 200 lety vévodkyní Zaháňskou, se vrací k původní podobě. V lednu tam začala dosud nejrozsáhlejší obnova zeleně. Převážně nemocné stromy musely k zemi, ale ještě letos je nahradí nová výsadba.

Mnoho z padlých stromů pamatuje ještě Barunku Panklovou, pozdější spisovatelku Boženu Němcovou. Jejich zdravotní stav však byl na pováženou, některé stromy se ukázaly úplně vykotlané a prohnilé. Protože právě takové vyhledává ohrožený brouk páchník hnědý a jeho larvy, některé kmeny poblíž zámeckého areálu zůstanou.

„Nejen v parku, ale v celém Babiččině údolí se vyskytuje hodně starých stromů, které se už jinde nenajdou. Nacházejí se v lesích i na loukách, mají různé dutiny a protože jsou staré a rozměrné, představují zajímavý biotop pro brouky. Výskyt páchníka hnědého jsme předpokládali, jeho larvy jsme nyní také nalezli,“ řekl Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, která povolila kácení některých stromů a vystavila výjimku na zásah do biotopu páchníka v národní přírodní památce Babiččino údolí.

Zámecký park Ratibořice

  • S úpravami zámku v Ratibořicích a okolí začala od roku 1800 vévodkyně Kateřina Bedřiška Vilemína Benigna Zaháňská (1781 - 1839). 
  • V roce 1811 nařídila zbourat hospodářský dvůr, rybníček pro napájení dobytka se proměnil v jezírko a na louce před zámkem vznikl anglický park. 
  • Roku 1830 dala zbourat panské bělidlo a v jeho blízkosti vznikl skleník, park se rozšířil až k skleníku, kuchyňskou zahradu u mlýna nechala oplotit, anglický park přechází do volné přírody. 
  • Zámecký park má plochu 5,58 hektaru, hlavní podíl na jeho podobě se připisuje zahradníku Gottliebu Bossovi z Dolního Saska. 
  • Do parku se tehdy vysazovaly hlavně severoamerické dřeviny, například jasan americký, liliovník tulipánokvětý, nahovětvec dvoudomý, později přibyly i jiné druhy.

Hodně prohnilé kmeny i suché části stromů ještě poslouží páchníkům, ale i jiným druhům jako „broukoviště“. Podobně už některé klády dřív zůstaly ležet v ratibořické Bažantnici či na loukách.

Vysadí se 772 dřevin

Národní památkový ústav připravil obnovu parku už před několika lety, ale čekalo se na peníze. Státní fond životního prostředí, Evropská unie a státní rozpočet zaplatí za zásahy v Ratibořicích téměř pět milionů korun.

„Při drobné údržbě parku nelze udělat tak velký zásah, ale operační program zaměřený na životní prostředí nabízel generální obnovu areálu. Směřujeme k takovým úpravám, které vrátí zámeckému parku jeho původní podobu,“ uvedl investiční referent u památkářů Jiří Svoboda.

Park u empírového zámečku se bude obnovovat na ploše 4,24 hektaru, vysadí se 772 dřevin a firma ošetří 254 stromů a keřů. Dendrologický průzkum určil, že část stromů se dá bezpečnostním nebo zdravotním řezem ještě zachránit, ale část je nutné pokácet.

Celkem v Ratibořicích padlo přes 270 stromů a keřů. Z toho bylo šedesát velkých stromů, 47 se nacházelo přímo v parku u zámku. Zmizet musely například lípy u jezírka před zámkem, které utrpěly nevhodným ošetřením v minulosti. Kromě domácích dřevin neušel kácení exotický nahovětvec, pyramidální dub či limba.

Další úpravy se týkají Panského dvora

Velkým zásah čeká čtvrtinu parku mezi zámkem, silnicí a parkovištěm, kterou památkáři vybrali pro radikálnější obnovu.

Tam se kácely i některé stromy bez zdravotních problémů. Další úpravy se týkají Panského dvora, kuchyňské zahrady a aleje před Rudrovým mlýnem.

Do února firma dokončí kácení, vyfrézuje pařezy a bude ošetřovat keře. Od března do června bude pokračovat v ošetření stromů, obnově trávníků a ve výsadbě.

Vysazovat se budou olše, javory, břízy, lípy či duby, ale také třeba exotický liliovník tulipánokvětý, azalky či rododendrony. Zámek i stavby v Babiččině údolí jsou přes zimu zavřené, ale návštěvníci mohou procházet parkem i nyní. Musí však brát ohled na dřevaře.