Na Černé hoře v Krkonoších zahájili lyžařskou sezonu (30. 11. 2018).

Na Černé hoře v Krkonoších zahájili lyžařskou sezonu (30. 11. 2018). | foto: Martin Veselý, MAFRA

První velké lyžování začíná, většinou za nižší ceny. Užijí si i běžkaři

  • 1
První lyžařský supervíkend chystají skiareály ve východních Čechách. Přestože se někde už lyžuje, opravdová zimní sezona začíná až nyní. V Krkonoších i Orlických horách se navíc ještě jezdí za výhodnější ceny.

Přestože některá střediska otevřou až příští týden, nebo dokonce po Vánocích, všechna se shodují, že sezona nemohla začít lépe. Ještě před týdnem na horách pršelo, což však resorty, kde sněžná děla čerpají vodu z retenčních nádrží, jen uvítaly.

Od neděle se přidalo i sněžení a protože začalo i mrznout, naprostá většina areálů si v těchto dnech snaží dělat zásoby technického sněhu, a to i za cenu toho, že přijdou o celý týden tržeb.

Oproti loňské zimě přišly i ty největší areály už o dva týdny lyžování. Jako první své vleky rozjela střediska Černá hora a Pomezky v Malé Úpě a když se o víkendu přidaly i Špindlerův Mlýn a Mladé Buky, první sníh zkusilo už několik tisíc lyžařů.

Největší střediska však nechtějí na nic čekat, a tak během jednoho týdne nabídku funkčních sjezdovek, ale i ostatních služeb, včetně večerního lyžování, znásobila.

Například SkiResort Černá hora-Pec o víkendu nabídne už kolem 14 kilometrů upravených sjezdovek a bonusem je levnější skipas, který však platí pouze v pátek. Celodenní jízdné pro dospělého lze dnes pořídit jen za 500 korun, od soboty už platí standardní ceník. 

„Je tu minimálně 30 centimetrů přírodního sněhu, na sjezdovkách v kombinaci s technickým, což je pro lyžování naprosto ideální. O víkendu otevřeme zhruba 14 kilometrů tratí, z toho sedm v Peci a dalších sedm v Janských Lázních,“ řekla mluvčí skiresortu Zina Plchová.

Na Černé hoře se od středy lyžuje na třech sjezdovkách, dnes se v Peci rozjely i vleky Javor a Smrk včetně Funparku či dětského parku, v sobotu budou následovat Zahrádky nebo Hofmanky. A nejen to, na vrcholu Černé hory bude v sobotu pro běžkaře přichystáno asi 10 kilometrů vyfrézovaných tratí. 

Skiareál ve Špindlerově Mlýně se může pochlubit čtvrtým oceněním nejlepšího českého lyžařského střediska v řadě, ale teď také asi půlmetrovou sněhovou pokrývkou. 

„Od soboty se u nás bude lyžovat zhruba na osmi kilometrech sjezdovek. Zasněžujeme, co to dá, podmínky jsou výborné, a tak děla mohou jet i přes den. Děláme maximum pro to, abychom co nejdříve mohli otevřít co nejvíc sjezdovek. Do Vánoc bychom chtěli najet na plný provoz,“ slíbil marketingový manažer areálu Adam Svačina. 

Dnes se začalo lyžovat v horní části Medvědína, na Horních Mísečkách a v sobotu spustí vleky i ve Svatém Petru, kde k modré sjezdovce přibude Nová Hromovka.

Rolby umí změřit výšku sněhu

Dva největší krkonošské resorty od letošní sezony zavádí novou technologii úpravy sněhu. Čidla na rolbách budou sněhovou pokrývku měřit digitálně s přesností na tři centimetry, což zaručí vyšší efektivitu i kvalitu. 

„Dosud jsme množství sněhu na sjezdovkách posuzovali odhadem a sondami. Sjezdovky budou díky této technologii upraveny kvalitněji, rychleji a dojde k obrovskému zefektivnění zasněžování. Předpokládáme, že spotřebu vody snížíme až o dvacet a nafty o osm procent,“ sdělil šéf střediska ve Špindlerově Mlýně René Hroneš

Kolik stojí skipas

SkiResort Černá hora-Pec
Už od soboty platí standardní ceník (dospělý 810 korun, 720 při nákupu online).

Skiareál Špindlerův Mlýn
Jen do Štědrého dne stojí nejlevnější celodenní skipas zakoupený v e-shopu s třídenním předstihem 720 korun (dospělí), 580 korun (senioři) a 500 korun (děti).

Ski areál Malá Úpa
Celodenní skipas do Štědrého dne stojí 600 korun pro dospělého a 420 korun pro děti a seniory.

Areál Mladé Buky
Pouze do pátku 21. prosince tu stojí mezisezonní levnější celodenní jízdné 430 korun pro dospělé, 390 pro juniory a seniory a 330 korun pro děti.

Dolní Morava
Ojedinělá akce na celodenní skipas za 100 korun platí pouze v sobotu při slavnostním otevření sezony. Do 24. prosince se v Dolní Moravě lyžuje s dvacetiprocentní slevou, v e-shopu stojí celodenní skipas 460 korun.

Skicentrum Říčky
Jízdné ve vedlejší sezoně, která končí 21. prosince, stojí 530 korun pro dospělé a 370 korun pro děti do 155 cm.

Naprostý vrchol letošní sezony Špindlerův Mlýn chystá až na 8. a 9. březen. Po osmi letech totiž bude černá sjezdovka ve Svatém Petru hostit světový pohár. Ženy včetně letošní suverénky Mikaely Shiffrinové nebo Ester Ledecké tu čeká obří slalom a o den později i dvoukolový slalom speciál. 

„Přípravy jsme rozhodně nepodcenili a na akci jsme intenzivně pracovali již před začátkem zimní sezony,“ uvedl Hroneš.

Už 1. prosince se v Malé Úpě pro prvních 250 lyžařů otevřelo asi půl kilometru tratě v areálu Pomezek. A protože počasí i předpověď vypadají skvěle, dnes už byly Pomezky upravené v celé délce a v sobotu se přidá i areál U Kostela. 

„Rozjedeme 90 procent střediska,“ informoval ředitel areálu Martin Buček.

Areál v Mladých Bukách ještě v sobotu patřil čertům. Nyní tu na sjezdovkách mají už mezi 40 až 60 centimetry sněhu a také tady se ještě lyžuje za příznivé mimosezonní ceny.

V Herlíkovicích původně chtěli otevřít sezonu dnes večer a ačkoli to může znít paradoxně, podmínky jsou natolik dobré, že tu sjezdovky upraví až příští týden. 

„Budeme se totiž celý týden věnovat zasněžování, děláme zásoby na sezonu,“ vysvětlila provozní manažerka areálu Veronika Klenzová Bubáková.

Dolní Morava: skipas za stovku

S velkou parádou a za směšné peníze v sobotu zahájí sezonu na Dolní Moravě. Celodenní skipas za rovnou stokorunu je velkým lákadlem, stejně jako tři koncerty s vrcholem v 16 hodin, který obstará popová skupina Mirai, loňský objev roku na Českém slavíkovi. 

Připravená bude sjezdovka Sněžník B, na Dolní Moravě navíc v sobotu mohou lyžaři otestovat nové modely lyží, helem, brýlí či sportovních kamer.

Až ve středu 19. prosince rozjede provoz středisko Deštné v Orlických horách, které si o mrazivém víkendu raději dělá zásoby technického sněhu. 

„Už se sice nemůžeme dočkat, ale s ohledem na předpověď počasí jsme se rozhodli víkend ještě věnovat zasněžování, které se neslučuje s provozem areálu,“ vysvětlil šéf Skicentra Deštné Petr Prouza. 

I tak se však lyžuje i v Orlických horách. Už v úterý spustili lanovku a pro začátek aspoň červenou sjezdovku v Říčkách. Mají tu půl metru sněhu a také tady ještě platí ceník vedlejší sezony. 

„Na víkend otevřeme také modrou sjezdovku a rozhodneme, v jakém rozsahu upravíme běžecké trasy,“ řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

Rodinné areály v Orlických horách v Olešnici nebo Bartošovicích se ještě věnují zasněžování a otevřou po Štědrém dni. „S velkými areály nechceme ani nemůžeme soupeřit. Ostatně podle našich zkušeností před Vánoci ještě moc lidí nejezdí, a proto raději zasněžujeme. Ale 25. prosince už nás nic nezastaví a otevřeme,“ prohlásil provozovatel areálu Nella Bartošovice.

30. listopadu 2018