Vánočním strom na Velkém náměstí v Hradci Králové

Vánočním strom na Velkém náměstí v Hradci Králové | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Začátek adventu v Hradci se obešel bez oslav, osvětlení je úspornější

  • 0
Hradec Králové se letos o prvním adventním víkendu rozsvítil bez bujarých oslav a zpívání koled, ale zato nově a úsporněji. Místo klasických žárovek teď vánoční stromy na Velkém i Masarykově náměstí osvětlují skoro čtyři tisíce diod.

"Je to určitě hezčí, světlo je výraznější a taky úspornější. Jen nechápu, proč jsou diody jen v horní části stromu, vypadá to nedodělaně," míní Tomáš Hloucal, který se na výzdobu přijel podívat z Chlumce nad Cidlinou.

Pavla Suchánková zase vyzdvihla eleganci jednobarevného osvětlení: "Nemá cenu, aby tady bylo něco výrazného. Líbí se mi, že strom před katedrálou a Bílou věží nepotlačuje krásu historie."

Od soboty svítí v centru Hradce Králové také 52 živých stromů a na sloupech veřejného osvětlení připomíná blížící se Vánoce dalších sto dekorací ve tvaru vloček, oblouků nebo svíček.

Na adventní trhy stáli nedočkavci fronty

Vůně svařeného vína, punče či medoviny se o prvním adventním víkendu v Hradci Králové linula na nábřeží před Muzeem východních Čech i na Velkém náměstí. Na adventní trhy stáli nedočkavci fronty.

"Beru to jako tradici, takže jsem byla na trhu nasát atmosféru. Nakoupila jsem vánoční ozdoby, snažím se je každý rok měnit a vylepšovat výzdobu," řekla v sobotu navečer Pavla Suchánková, která si na Velkém náměstí fotila právě rozsvícený desetimetrový smrk. Prošla trhy jak v muzeu, tak v Novém Adalbertinu a nevynechala ani floristickou výstavu v Jiráskových sadech.

Žádného kulturního programu se lidé v krajském městě letos nedočkali, na Eliščině nábřeží se hrály koledy jen z reproduktorů, a tak byli někteří zklamáni. "Škoda že tady letos nikdo nezpívá naživo, mělo by to hned jinou atmosféru," povzdechla si Eva Tichá.

"Město se letos na trzích nepodílí. Kvůli úsporám letos nemáme kulturní program, ale peníze na tradiční novoroční ohňostroj zastupitelstvo vyčlenilo," vysvětlila Magdaléna Vlčková z hradeckého magistrátu.