Mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti v Novém Bydžově(12.3. 2011)

Mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti v Novém Bydžově(12.3. 2011) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Za napadení Roma po bydžovské demonstraci jde k soudu 14 lidí

  • 29
Výtržnosti po březnové demonstraci extremistů v Novém Bydžově na Královéhradecku budou mít po více než půl roce soudní dohru. Okresní státní zástupce obžaloval 14 lidí, kteří podle policie zbili po pochodu Roma do bezvědomí, uvedla Česká televize. Jejich čin měl podle vyšetřovatelů rasový podtext.

Žalovaný incident se odehrál až poté, co demonstrace 12. března skončila. Kolem páté hodiny odpoledne totiž početná skupina příznivců krajní pravice napadla několik místních Romů. 
 
"Dvěma Romům se podařilo z místa utéct, třetí musel být se zraněním hlavy transportován do nemocnice," uvedla tehdy mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Zbitý byl zpočátku v bezvědomí, brzy ale nemocnici na vlastní žádost opustil. (více o napadení čtěte zde)

Policisté vzápětí po činu zadrželi třináct útočníků, později k nim přibyl ještě čtrnáctý. Původně byli obvinění z výtržnictví, pak ale přibylo i obvinění z hanobení rasy.

"Na základě svědeckých výpovědí se podařilo prokázat, že výkřiky, které tam zazněly, měl rasový podtext," řekla v pondělí iDNES.cz mluvčí Ježková. Dodala, že útočníkům hrozí až tři roky vězení.

Policie vyšetřování bydžovské demonstrace ještě neukončila, další výsledky se podle mluvčí dají očekávat příští týden. Analyzují se kamerové záznamy celého protestu proti nepřizpůsobivým občanům, který do městečka přilákal stovky radikálů.