Pašeráci vozili kokain v kapslích, které spolykaly. Ilustrační foto

Pašeráci vozili kokain v kapslích, které spolykaly. Ilustrační foto | foto: Celní správa ČR

Za kokain ve spolykaných kapslích dostali pašeráci pět a dvanáct let

  • 4
Čtyři tisíce eur za kilo kokainu spolykaného v kapslích a převezeného z Jižní Ameriky do Evropy. Taková byla podle obžaloby taxa, kterou drogový dealer zvaný Tony nabídl i dvěma Čechům, kteří se v minulých letech do transportu zapojili. Teď je královéhradecký krajský soud poslal za mříže na pět a 12 let.

Na lavici obžalovaných usedli Oldřich Andrlík a Milan Kuře. Zatímco prvně jmenovaný svou vinu přiznal a dostal nižší trest, druhý obžalovaný vše popírá. Andrlík ho prý svou výpovědí křivě obvinil.

Podle obžaloby dnes čtyřiadvacetiletý Andrlík podlehl lákavému výdělku už v říjnu 2007, odjel za Tonym do nizozemského Utrechtu a odtud přes Brusel do Buenos Aires v Argentině. Spolu s ním také další Holanďan a člověk ze Surinamu.

"Oldřich Andrlík spolykal cca 0,75 kilogramu kokainu zabaleného v kapslích," konstatoval žalobce s tím, že další dva pašeráci na tom byli stejně. A stejnou cestou jako do Argentiny se vrátili po týdnu zpět.

Další výlet se konal za měsíc, tentokrát i s Kuřetem a dalšími cizinci, jen se změnila destinace. Kapsle s kokainem polykali v hotelu v peruánské metropoli Limě a každý z Čechů jich do těla dostal skoro kilo.

V posledním žalovaném případu z července 2009 se Adrlík angažoval jako člověk, který do Limy doprovodil jiné kurýry. Sám nepašoval, dva naverbované Čechy ale zadržela policie. Teď si podle státního zástupce Jana Vodičky odpykávají v tamních věznicích tresty v délce šesti let a osmi měsíců.

Oproti nim si Andrlík "polepšil" neboť ho soud poslal na pět let do věznice s dozorem. Pomohlo mu, že spolupracoval s vyšetřovateli a pomohl rozkrýt pašeráckou síť.

"Lituji toho, v budoucnosti bych chtěl vést spořádaný život," řekl Andrlík podle ČTK hned na začátku soudního líčení.

Naopak Kuře obžalobu odmítl. "Byl jsem v Jižní Americe na dovolené, Andrlíkova výpověď je křivé obvinění," citovala agentura výpověď šestadvacetiletého muže.

Soud mu neuvěřil a poslal ho na 12 let do věznice se zvýšenou ostrahou. V rozsudku je zahrnutý i trest za krádež, který Kuře dostal loni v červnu od Okresního soudu ve Svitavách.

Oba obžalovaní si nechali lhůtu na odvolání, stejně tak i státní zástupce. Případ ještě může mít pokračování u vrchního soudu.