Středa 2. prosince 2020, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 2. prosince 2020 Blanka

Že kantýnu zdravá strava neuživí? Omyl, říká autorka Stravy bez chemie

  10:32
Výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová z Jaroměře je autorkou projektu Strava bez zbytečné chemie, do kterého se zapojila řada českých škol. Úkolem poradců výživy a nutričních terapeutů je podporovat změny v kvalitě školního stravování.

Děti si ve škole připravují vlastní svačiny. | foto: Archiv Ivany Bednářové Častvajové

„Daří se nám získávat zájem nejen základních škol po celé republice, ale i výživových odborníků, kteří s námi spolupracují. Projektové dny, kdy připravujeme zdravé svačiny, jsou v plném proudu. Školy mají zájem i o kurzy zdravého vaření pro zaměstnance školních jídelen. Abychom pokryli narůstající zájem, nabíráme další odborníky,“ říká Bednářová Častvajová.

Jaká je podle vás úroveň stravování na školách a kde školy dělají chyby?
Dovoluji si tvrdit, že úroveň se hodně zlepšila, přispívá k tomu i počet projektových dnů, v Královéhradeckém kraji je nejvyšší. Chybou jsou jednoznačně automaty s cukrovinkami, které ve školách nemají co dělat. Chybným tvrzením některých škol je argument, že si dítě sladkosti stejně koupí, proč je tedy nemít přímo na chodbě. Pokud si sladkost koupí cestou do školy, je to vina spíše rodičů, že dětem nepřipraví vhodnou svačinu. Ve školách by tato možnost být neměla. Dalším problémem jsou kantýny, opět chybný názor pronajímatelů, že zdravé svačiny je neuživí.

Ivana Bednářová Častvajová

Ivana Bednářová Častvajová

A uživí?
Mají pravdu, ale jen pokud budou zdravou svačinu prodávat vedle smažených brambůrek. My se snažíme začlenit zdravé svačiny do nabídky kantýn, jsou to takové, které děti samy připraví, ochutnají a dají jim svůj název. To je smysl naší práce. Co se týká jídelen, někdy se setkáme s přístupem kuchařek, které si práci usnadňují instantními potravinami, náhražkami a potravinami plnými chemie.

Co jim radíte?
Učíme je, aby se vracely k poctivému vývaru a skutečnému vaření z čerstvých surovin, které organismus dětí nezatíží. Mnohdy je těžká práce vysvětlovat postupy někomu, kdo šel dvacet let snadnější cestou. Naštěstí má většina vedoucích jídelen o tyto změny a nové postupy zájem.

V čem konkrétně vidíte v posledních letech na školách změny k lepšímu?
Stravování ve školách se lepší i díky státu, který se snaží současné stravování změnit. Kuchařky procházejí kurzy zdravého vaření, používají nejmodernější postupy a vybavení, které nejen usnadní vaření, ale i zachová potřebné živiny.

Oslovujete i další školy v kraji?
Oslovujeme je prostřednictvím našich odborníků, ale ve většině případech se hlásí samy. Zrovna teď řešíme projektové dny školy v Žacléři a budou následovat další. Na začátku října plánujeme tiskovou konferenci pro školy v celé republice. Školy nás mohou kontaktovat formulářem na www.stravabezchemie.cz.

V Libereckém kraji evidují přes sto dětí, které nemají kvůli sociální situaci v rodině peníze na obědy. Zaznamenala jste něco podobného v našem kraji?
Stačí se rozhlédnout ve městě, kde bydlím, sociálně slabých je tu hodně, ale většinou rodiče děti do školních jídelen posílají. Spočítali si, že by za jídlo utratili mnohem více, pokud by ho měli připravovat sami nebo se stravovat jinde. Je to samozřejmě dobře, neboť je otázkou, co takové děti večeří.

Co by měly děti jíst, a čeho by se naopak měly vyvarovat?
Tvrdím, že by se měly vyhnout potravinám, které obsahují konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty. Tyto látky nás zatěžují, naše tělo se jich neumí zbavit a ukládá si je. Nosíme v sobě potom černé skládky, které se postupem času mohou projevit nějakou nepříjemnou nemocí. Proto je ideální děti chránit a učit je zdravému způsobu života tak, aby to v jejich dospělém věku učily svoje děti. Co by měly jíst mnohem více, je zelenina a ovoce. Ovoce by mělo být součástí dne stejně jako zelenina, a to jako příloha k čemukoliv. Třeba i k jídlu, ke kterému se zdánlivě nehodí. Naučíme je to vlastním příkladem, v tomhle nás žádná škola nenahradí.

  • Nejčtenější

Po Richtrovkách mizí z turistické mapy Krkonoš i další oblíbené boudy

Premium Změna majitele a nákladná oprava nemusí v případě bud v Krkonoších vždy znamenat posun k lepšímu. Aspoň z pohledu...

Stavba D35 z Hradce na Jičín je blízko, stát vykupuje poslední pozemky

Ředitelství silnic a dálnic vykupuje poslední pozemky a chystá první etapu dálnice D35 z Hradce Králové do Jičína. Mezi...

Meteorologové varují před náledím. Nebezpečí hrozí hlavně řidičům

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před náledím. Bude se vytvářet zejména v místech po sněžení nebo deštích...

Ve školkách vyřazují i děti s rýmou. S covidem svět nekončí, říká dětský lékař

Premium Ladislav Hanousek, který vede v Hradci Králové více než dvacet let soukromou pediatrickou ordinaci, vydal loni obsáhlou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hronek se znovu pustil do rozhodčích: Tady se někdo zbláznil, komedie!

Filipa Hronka úterní prohra Hradce Králové 0:3 s Třincem pořádně rozzlobila. Měl pocit, že soupeř až příliš ochotně...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Velké firmy v kraji ustály náročný rok, čelí však nedostatku zaměstnanců

Velké firmy v Královéhradeckém kraji se drží i během epidemie koronaviru. Tradičním výrobním společnostem, jako je...

Recidivista doznal pobodání spoluvězně, jiného přivázal k žhavému topení

K pěti trestným činům se u Krajského soudu v Hradci Králové doznal obžalovaný Daniel Houska, který si od roku 2011...

Adventní kultura míří na internet, online budou i tradiční muzejní trhy

Do virtuálního prostoru míří Filharmonie, hradecká divadla, galerie či Muzeum východních Čech. Pokud vše dobře dopadne,...

Meteorologové varují před náledím. Nebezpečí hrozí hlavně řidičům

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před náledím. Bude se vytvářet zejména v místech po sněžení nebo deštích...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Tři nemoci, které ohrožují mladé lidi s hektickým životem

Začínají často nenápadně, ale jejich následky mohou být fatální. Nemoci, které mladým lidem mohou vzít i život. Prvotní...