Hejtman hradeckého kraje a vítěz voleb Lubomír Franc (ČSSD). (13. 10 2012) | foto: Martin Veselý, MF DNES

Hejtman Franc dostal od čtenářů čtyřku, nejvíc vadilo jeho vystupování

  • 2
Končící hradecký hejtman Lubomír Franc, který již na funkci hlavy kraje nekandiduje, dostal od čtenářů iDNES.cz na vysvědčení samé čtyřky. Lidem vadilo hlavně jeho vystupování na veřejnosti. V porovnání s ostatními hejtmany skončil Franc předposlední.

Stejně jako dříve v průzkumech oblíbenosti hejtmanů (psali jsme zde), i tentokrát v hodnocení podle čtenářů iDNES.cz skončil Lubomír Franc (ČSSD) na předposledním místě. Jeho celková průměrná známka je 4,15. Dá se říci, že prospěl, ale s odřenýma ušima. Hůře skončil jen jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), jehož skóre je 4,29. Většina ostatních hejtmanů se vešla do trojky.

Čtenáři hlasovali od pondělí 22. srpna do středeční půlnoci. Vysvědčení pro France vyplnilo 2631 lidí, většinou dostával pětky.

Vysvědčení pro hejtmana Lubomíra France zde

Za nejsilnější hejtmanovu stránku označili hlasující znalost potřeb kraje a cestovní ruch. I za ně však dostal v celkovém průměru rovnou čtyřku.

Nejhůře dopadl v oblasti vystupování na veřejnosti s průměrem 4,33. Pětku mu v této kategorii udělilo osmnáct set hlasujících a naopak jen od dvou set lidí dostal jedničku. Jeho vystupování na veřejnosti kritizovali lidé i v diskuzi pod článkem.

„To je stejné, jako kdyby tu žádný hejtman nebyl! Největší katastrofa? D11, D35 a severní tangenta v Hradci Králové,“ napsal do diskuze Mirek Bednář.

Podobná kritika se na hlavu Lubomíra France snesla i v hodnocení osobností pro páteční vydání MF DNES. Redakce oslovila přes 25 známých jmen z regionu a požádala je o vysvědčení hejtmana a slovní hodnocení.

„Myslím, že v tomto volebním období jsme bohužel měli vůbec nejslabšího hejtmana ze všech krajů. Zdál se mi hodně nevýrazný, ale jinak slušný člověk, kterého moc lidí ani jako hejtmana neznalo. V příštím období se těším na výraznější osobnost s větším tahem na bránu,“ uvedl ve svém komentáři známý hradecký architekt Tomáš Vymetálek, který stojí třeba za návrhem budoucího fotbalového stadionu v krajském městě.

Další ohlasy osobností a jejich vysvědčení hejtmanovi najdete v pátečním vydání MF DNES.

Druhou nejslabší stránkou Lubomíra France je podle hlasujících politika. Průměrně za ni dostal známku 4,28.

Lidem zřejmě vadilo, že se po minulých volbách spojil s komunisty (hodnocení volebního období najdete zde) a vytvořil tak těsnou oranžovo-rudou koalici, která měla v zastupitelstvu většinu jen jediného hlasu. Proti komunistům ve vedení kraje se po volbách postavily ostatní strany, které demonstrativně navrhly na hejtmana předsedu lidovců Pavla Bělobrádka. Tehdy získal jen o jediný hlas méně než Franc (volbu si připomeňte tady).

Redakce iDNES.cz požádala hejtmana o komentář k výsledkům hlasování. Lubomír Franc si ani nevyslechl, jakou dostal známku a rozhovor ihned odmítl: „Vy jste z Mladé fronty? Já vám žádný komentář dávat nebudu, to si okomentujte sami, nashledanou,“ ukončil telefonát Franc.