Radek Charvát je obžalovaný kvůli smrti sedmapadesátiletého známého z Nové Vsi na Rychnovsku (13.1.2016). | foto: David Taneček, ČTK

Chybí důkazy, potvrdil vrchní soud. Vražda v jímce stále nemá pachatele

  • 0
V kauze vraždy sedmapadesátiletého muže z Nové Vsi na Rychnovsku chybí důkazy. Výrok pražského vrchního soudu potvrdil předchozí rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové a zprostil obžaloby spolubydlícího oběti Radka Charváta. Podle jeho obhájce je skutečný viník stále na svobodě.

Sedmapadesátiletý muž zemřel loni v lednu na podchlazení v uzavřené odpadní jímce u rodinného domu v Nové Vsi na Rychnovsku. V té době s ním Charvát žil ve společné domácnosti (o případu jsme psali zde). Obvinění z vraždy ale vždy odmítal a obžalobě chyběly přímé důkazy. Právě kvůli jejich nedostatku rozhodl letos v dubnu hradecký krajský soud o jeho nevině (o rozsudku čtěte zde) a odvolací soud jeho výrok potvrdil.

„Výpovědi obžalovaného jsou velice sporné a rozhodně nelze říci, že hovoří pravdu. Pouze z tohoto faktu ale nelze jednoznačně dovodit, že to byl on, kdo poškozeného usmrtil. Vyskytly se pochybnosti o datu smrti i o tom, zda motiv nemohl mít i někdo další,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Charvát ale přesto půjde do vězení. Soud totiž uznal i tu část rozsudku, podle níž se obžalovaný dopustil těžkého ublížení na zdraví, když svého spolubydlícího před smrtí fyzicky napadl. Za to bude za mřížemi 3,5 roku.

Mrtvého muže objevili policisté loni v únoru v jímce na jeho zahradě, když ho hledali kvůli svědectví k předchozímu napadení, které mu měl způsobil právě Charvát. Otvor jímky byl zakrytý těžkým betonovým poklopem. Muž, který podle znalců zemřel někdy v lednu, na sobě měl pouze svetr a trenýrky. Před smrtí ho někdo zbil. Podle obžaloby to měl být opět Charvát.

Státní zástupkyně vinila muže z toho, že se zmlácením spolubydlícího dopustil pokusu o vraždu. Následně ho měl v domnění, že muž je po smrti, odnést a vhodit do jímky, aniž by se přesvědčil, že je skutečně mrtvý. Charvát však tento popis událostí od počátku odmítal. Poukazoval například na to, že za spolubydlícím jezdili podivní lidé, pravděpodobně vyděrači, kterým prý dlužil peníze.

Skutečný vrah je na svobodě

Charvátův obhájce už dříve řekl, že skutečný vrah může být stále na svobodě (více čtěte zde). Rozhodnutí soudu považuje za správné.

„Chybí přímý důkaz a ani nepřímé důkazy nejsou takové, že by umožnily dospět k závěru, že se toho dopustil. Pokud soud dospěl k závěru, že obžalovaný je nevinný, tak pachatel musí někde být,“ uvedl v dubnu obhájce Jiří Janeba.

Radek Charvát se přiznal jen k prvnímu bodu obžaloby, tedy že muže v minulosti napadl několika údery pěstí a kopem kolenem do hlavy, čímž mu způsobil zlomeninu lebky a spodní čelisti. Zraněného známého zanechal na místě a odešel do restaurace, lékařskou pomoc mu přivolal až po svém návratu.

Podle soudu se tak dopustil pokusu o těžkou újmu na zdraví. Kromě 3,5letého vězení mu za to soud uložil protialkoholní léčení a náhradu škody 55.000 korun, kterou musí zaplatit zdravotní pojišťovně.

„Můj čin je na podmínku, s tím ostatním nemám vůbec nic společného. K fyzickému konfliktu by vůbec nedošlo, kdyby nezaútočil jako první. Vystartoval na mě v úmyslu trefit mě pěstí do obličeje, pak dostal. Okrádal mě o peníze, byl to násilník, choval se špatně ke své rodině a začínal to zkoušet i na mě. Myslel jsem, že své chování zlepší, ale to jsem se zmýlil,“ řekl Charvát u odvolacího soudu.

Zdůrazňoval především to, že nemá problémy s alkoholem, a odvolací senát mu v tomto směru částečně vyhověl, když mu změnil původně uloženou ústavní léčbu na ambulantní léčení.

,