Lukáš Nečesaný obviněný z napadení kadeřnice znovu u Krajského soudu v Hradci...

Lukáš Nečesaný obviněný z napadení kadeřnice znovu u Krajského soudu v Hradci Králové. (15. 4. 2014) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Student si za pokus o vraždu kadeřnice odpyká místo šestnácti 13 let

  • 12
Vrchní soud v Praze snížil trest dvaadvacetiletému Lukáši Nečesanému. Hradecký krajský soud ho za pokus o loupežnou vraždu kadeřnice v Hořicích už dvakrát potrestal 16 lety vězení, on se ale znovu dožadoval zproštění. Odvolací soud ho nevyslyšel, trest mu pouze o tři roky zmírnil.

„Vina zůstala stejná, ale z původních 16 let jsme mu trest snížili o tři roky,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Soud zmírnění trestu odůvodnil podle ČTK tím, že pachatel je mladý a nelze nad ním do budoucna zlomit hůl, protože je možné, že se poučí. Verdikt je pravomocný.

Jak v případu rozhodovaly soudy

Krajský soud v Hradci Králové odsoudil Nečesaného k šestnácti letům vězení letos v lednu (více čtěte zde) za to, že loni v únoru polenem brutálně zaútočil na kadeřnici v Hořicích v Podkrkonoší.

Případ vrátil do Hradce Vrchní soud v Praze v březnu (více zde). 

Hradecký krajský soud znovu potrestal obžalovaného za pokus o vraždu 16 lety vězení v květnu (více najdete zde). 

Kadeřnictví Pod Lipou v Hořicích, kde došlo 21. února 2013 k loupežnému přepadení.

Třiapadesátileté ženě tehdy zmizela desetitisícová tržba a dodnes se potýká s fyzickými i psychickými problémy po ranách polenem do hlavy. Mnohočetná tupá poranění hlavy přežila jen díky zásahu chirurgů, asi hodinu po útoku ji našel v tratolišti krve její syn.

Obžalovaný, kterého poškozená kadeřnice podle vyšetřovatelů poznala na fotografii a kterého usvědčují také pachové stopy, svou vinu od začátku popírá. Důkazy podle něj policie zfalšovala, protože dovnitř kadeřnictví údajně ani nevstoupil, když mu kadeřnice řekla, že už zavírá.

Ovšem soudy přesvědčilo o opaku svědectví ženy, která se v době činu dívala na vchod kadeřnictví z okna protějšího domu. Ta viděla z provozovny odejít malého chlapce a vzápětí vejít mladého muže, jenž z kadeřnictví neodešel za celou dobu jejího telefonátu.

I napadená žena vypověděla, že mezi posledním zákazníkem - tedy malým chlapcem - a útočníkem s polenem do kadeřnictví nikdo nepřišel. Pachatele popsala jako "študáčka - gympláčka".

"Ať se obžalovaný nezlobí, ale jeho tvář je tomuto popisu velice podobná," podotkl podle ČTK předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

"Nadále trvám na své nevině. Nevidím důvod, proč bych měl být odsouzen za něco, čeho bych se nedopustil. Za tím si budu stát do konce života," prohlásil v květnu, když ho hradecký krajský soud podruhé potrestal 16 lety vězení. Jeho příbuzní znechuceně a za vulgárních nadávek opustili soudní síň ještě před vynesením rozsudku (více najdete zde).  

V Hořicích Nečesaný studoval střední školu a přechodně bydlel u prarodičů, zatímco jeho rodiče žijí v Liberci.

„Od samého začátku říkáme, že v zamčeném kadeřnictví, kde syn poškozené našel svojí maminku, jsou stopy v krvi a biologický materiál cizí osoby, ty stopy nejsou Lukáše,“ říká jeho otec Luděk Nečesaný, ředitel liberecké nemocnice.

GIBS ani soudy neshledaly v postupech policie pochybení

Nečesaný starší vyhlásil otevřenou válku hradecké policii (více čtěte zde) a podal trestní oznámení na vyšetřovatele, kteří podle něj manipulovali s důkazy.

„Po vyhodnocení, kdy bylo shledáno, že věc nebyla v danou chvíli v působnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, jsme materiály postoupili příslušným orgánům, a to krajskému státnímu zastupitelství a krajskému soudu,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Údajným pochybením kriminalistů se zabývalo i Oddělení vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. „Dokument byl na pokyn dozorující státní zástupkně uložen ke spisu jako forma obhajoby,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Otec navíc předal GIBS informace směřující k údajně skutečnému pachateli. Ovšem policista, který se dokumentem zabýval, v květnu u krajského soudu prohlásil, že dodatečně předložený materiál je "účelový, zkreslený a zfalšovaný". A soudy mu daly za pravdu, za věrohodné naopak uznaly důkazy předložené policií.

Rodina se snažila studenta očistit a dostat z vazby ven, založila na jeho podporu internetové stránky, prostřednictvím Facebooku zorganizovala focení přátel a spolužáků a snímek mu poslala do vazby (podívat se na fotografii můžete zde).

„Moc děkuji všem, kteří sdílíte příspěvky, moc si vážíme toho, že vám není lhostejný osud nevinného kluka, kterého chce mermomocí zničit hradecká parta!“ komunikuje rodina s jeho zastánci na facebookové stránce.

Komentovat pravomocný verdikt ale Nečasaný starší odmítl: "Nechci se k tomu vůbec vyjadřovat."