Penzion v Rychnově nad Kněžnou, kde muž vystřelil na manželku | foto: Kateřina Vaníčková, MF DNES

Rychnov vyhlásil sbírku na pomoc pozůstalým dětem po vraždě v restauraci

  • 13
Radnice v Rychnově nad Kněžnou vypsala veřejnou sbírku na pomoc třem pozůstalým dětem po ženě, kterou ve čtvrtek večer v rychnovské restauraci U Zvonu zastřelil jejich otec Miloslav D. Peníze jim mají pomoci s výdaji při studiu. Nyní žijí u matčiných rodičů.

Tři děti ve věku 12, 18 a 22 let přišly ve čtvrtek večer při střelbě v rychnovské restauraci prakticky o oba rodiče.

Otec je ve vazbě a hrozí mu až 18 let vězení. S dětmi nesmí mít žádný kontakt, aby je nemohl před soudním řízením ovlivňovat. Pozůstalí tak nyní fakticky nemají přístup k rodinným financím, a to ani k těm, kterými disponovala zavražděná žena.

„Veškeré cennosti včetně platebních karet policie při vyšetřování zajistila a předáme je orgánům nebo institucím, které je vydávají. V případě karet tedy bankám. Podle zákona je majetek zemřelé osoby okamžitě obstavený až do ukončení dědického řízení,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

I proto se radní v Rychnově nad Kněžnou rozhodli, že dětem s akutními výdaji pomohou příspěvkem z městského sociálního fondu.

„Rada může do částky dvaceti tisíc korun poskytnout rychlou jednorázovou pomoc, což jsme v pondělí schválili a peníze již byly vyplaceny,“ řekla místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová (ODS).

Na studium na vysokých školách a gymnáziu

Radnice ještě v pondělí kontaktovala krajský úřad, banku a další instituce a snažila se co nejrychleji vypsat veřejnou sbírku na pomoc pozůstalým dětem. Tu musejí schválit právě úředníci kraje.

Přestože na to mají ze zákona lhůtu 30 dní, díky iniciativě radnice se vše podařilo vyjednat během pondělí. Pak už se jen čekalo, až banka zapíše transparentní účet do registru.

„Volala nám řada lidí, kteří nabízeli pomoc. Dokonce i z finančního úřadu, kde paní pracovala. Nejjednodušší a nejrychlejší bylo, aby se za sbírku postavilo město,“ doplnila Drejslová.

Poslední tři týdny děti žily s maminkou u jejích rodičů, kde zůstávají i nadále. Nejstarší Dominika krátce po tragédii napsala, že otec byl psychopat, kterého se doma všichni báli a na noc se raději zamykali v pokojích. Několik let je psychicky týral, proto se rozhodli z domu odejít.

Podle organizátorů sbírky prarodiče nemají dost prostředků, aby vnoučatům dál financovali studium na vysokých školách a gymnáziu. Právě na to mají posloužit vybrané peníze. Lidé už mohou příspěvky posílat na transparentní účet.

„Cílem veřejné sbírky je podpořit sourozence, kteří se z vteřiny na vteřinu ocitli ve složité životní situaci. Díky vám všem, kteří se rozhodnete přispět, jim můžeme společně zajistit možnost dostudovat a ve složitém období dospívání podpořit jejich budoucnost,“ napsala radnice v průvodním textu sbírky.

Na transparentní účet, jehož číslo je vyvěšené na oficiálním webu rychnovské radnice, je možné přispívat do 31. prosince 2019. 

12. července 2019