Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémy bezpečnostních sborů se dlouhodobě neřeší, upozorňuje Ondráček

  12:40
KSČM povede do voleb jako lídr v Královéhradeckém kraji Zdeněk Ondráček, který se před lety „proslavil“ videem, v němž jako mladičký esenbák hodnotí zásah během Palachova týdne. Senzace mezitím pominula a jeho jméno se začalo skloňovat spíš s bojem za lepší podmínky policistů a dalších členů záchranných složek.
Poslanec a lídr KSČM v Královéhradeckém kraji Zdeněk Ondráček.

Poslanec a lídr KSČM v Královéhradeckém kraji Zdeněk Ondráček. | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Podařilo se mi i z opozice prosadit opatření za 2,5 miliardy korun,“ říká kontroverzní poslanec, který pravidelně jezdí podporovat i lidi na válkou zničený Donbas.

Je KSČM demokratickou stranou?
V porovnání s tím, jak vnímám od některých kolegů poslanců jednání v rámci politických klubů, tak jednou z nejdemokratičtějších.

Prošla jsem si všechny facebookové profily krajských lídrů a vy jste z nich jednoznačně nejaktivnější a nejsledovanější. Považujete sociální sítě za důležitý komunikační kanál?
Vzhledem k tomu, že nám nedáváte prostor, tak nám nezbývá nic jiného, než být na sociálních sítích. Kdyby média dávala stejný prostor všem politickým subjektům, tak bychom mohli o své práci informovat občany a své voliče prostřednictvím médií. Bohužel se tak neděje a nám nezbývá, než hledat alternativu.

KSČM však má vlastní médium - Haló noviny...
Řada lidí kupuje z nějaké tradice Mladou frontu, Právo a případně jiné deníky, ale tam nemám možnost svoji práci prezentovat. Haló noviny jsou levicový tisk a mají jen omezený okruh sledovatelů. Mně jde o to oslovit širší skupinu obyvatel než jen ty, kteří si pravidelně kupují Haló noviny.

Pochopila jsem správně, že vy si Facebook spravujete sám a nemáte tým, který by vám tvořil vhodné příspěvky?
Pokud mám vystupovat sám za sebe, byl by nesmysl, aby za mě psal příspěvky někdo jiný. Všechny jsou moje.

Někdy v nich jste ale hodně nekorektní. Myslíte si, že je vhodné, aby poslanec třeba označoval německou kancléřku jako „makrelu“?
Nevidím v tom jediný problém, mluvím tak, jak mluví běžný občan. Jestli mi má občan porozumět, musím mluvit jeho jazykem.

Máte na své výstupy hodně kladných hodnocení?
Nevím, co rozumíte kladným hodnocením, pro mě je důležitá sledovanost příspěvků a komunikace s lidmi. Sledovanost jednoho příspěvku jsem měl přes 40 tisíc, běžně se pohybuju na dvou a půl až pěti tisících u každého. Jsem s tím spokojen.

Ve svých vystoupeních a příspěvcích hodně bojujete za policisty a hasiče. To jsou na tom finančně opravdu tak špatně?
Já se nebiji pouze za tyto dvě skupiny, ale za příslušníky bezpečnostních sborů obecně, i za vězeňskou službu a celníky, ale třeba i tajné služby. Vzhledem ke znalosti problematiky uvnitř těchto sborů, kterou mám, a to, že se tyto problémy dlouhodobě neřeší, myslím si, že je potřeba nějaká témata otevírat ve Sněmovně, případně v médiích, protože jen tak je šance, že dojde k nápravě některých nežádoucích stavů.

Jak jste úspěšný? Přece jen jste v opozici a z té se cokoliv prosazuje hůř...
Domnívám se, že úspěšný jsem, protože po roce a půl intenzivního tlaku na ministerstvo vnitra a policejní prezidium se mi podařilo to, že policie zpracovala koncepci balistické ochrany, to znamená, že do čtyř let by měl každý příslušník policie mít svoji tělovou balistickou vestu 3A pro skryté nošení pod košilí, která by ho chránila před krátkými zbraněmi. To je určitě pokrok, když vzpomeneme nedávné případy, třeba policistu v jižních Čechách, jehož otec teď na Pražském hradě přebíral ocenění Policista roku, tak se domnívám, že pokud by takový policista měl balistickou ochranu, nemusel vůbec zemřít. Smrt každého příslušníka je pro nás velkou tragédií, a pokud se podíváme na statistiky, při výkonu služby nám zemře podstatně víc policistů než vojáků, kteří jezdí na mise do válečných oblastí.

Váš předseda sice nedávno uvedl, že by nešel do koalice s ANO. Přesto, kdyby se komunisté dostali do vlády, usiloval byste o křeslo ministra vnitra?
Víte, pokud by měla být vytvořena jakákoliv koalice, musí být rovnost mezi stranami. Pokud by si jedna ze stran mohla diktovat a ty další by měly hrát druhé housle, tak to je nevyvážený vztah a takový nemá cenu udržovat. Je to jako v rodině, kde by nemělo platit, že jeden je dominantní. Vzhledem k tomu, jak znám ANO a vidím formu jejich jednání a vládnutí, nejsem přesvědčen o tom, že by to byl rovný vztah, a nemá ani cenu o něčem takovém uvažovat. Jsou však jiné mechanismy, kde lze spolupracovat a umím si představit práci právě na půdě Poslanecké sněmovny. Nyní jsem také nebyl ministrem ani předsedou výboru, ale dost věcí se mi podařilo prosadit.

Pořád jezdíte na Donbas?
Jezdím. A jezdit budu.

VIDEO: Jel jsem sem pro pravdu, řekl poslanec Ondráček v doněcké televizi

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček

Jeho status je hodně problematický.
Já jsem nabízel mnoha novinářům, aby si koupili letenku, že jim všechno ostatní na místě zařídíme, a oni se budou moct přesvědčit o tom, co se v dané oblasti děje. Pokud chcete pouze poslouchat média, která jsou nabriefována z ukrajinské vlády, tak se nikdy nemůžete dozvědět pravdu. Mě pravda zajímá, proto jsem do oblasti jel. Hovořím s běžnými lidmi a ptám se jich, proč zůstali a jak vidí svoji budoucnost. Měl jsem možnost být pozorovatelem na volbách, takovou oslavu možnosti volit bych přál všem v České republice. Velmi mě překvapil zájem mladých lidí do 25 let. Oni vám řeknou: my si budujeme svoji novou zemi. To je to krásné. Když to pak porovnám s migranty, kteří místo aby bojovali za svoji zemi, jen zvednou zadky a nechají se živit v západní Evropě a odmítají komunikovat se zemí, do které přijeli. Lidé z této oblasti nikam neutíkají a chtějí si vytvořit vlastní zemi. Jen nás, západní pozorovatele prosí: zajistěte, aby do nás už přestali střílet.

Vy jste ale poslanec, tedy oficiální zástupce České republiky, která je demokratickou zemí a členem NATO, a podporujete separatisty, které žádné mezinárodní společenství neuznalo, je tam problematická role Ruska...
Když dnes máme tak skvělou špionážní techniku, proč stále nedokážeme zaznamenat příjezdy kolon takzvané ruské armády do dané oblasti? Když něco zdokumentováno bylo, je prokázáno, že šlo o podvrhy. Takže ta účast ruské armády je stejná asi jako účast jiných zahraničních vojáků na straně Ukrajiny, kde bojují Poláci, Češi, Srbové, Kanaďané a jiní dobrodruzi, kteří si přijeli zastřílet na lidi. A pokud mluvíme o odtržení a neuznání, myslíte, že by mohlo kdykoliv vzniknout Československo? Jak dopadne situace ve Španělsku, kdy referendum hovoří o možnosti odpojit Katalánsko od zbytku Španělska? Jak dopadnou snahy o sjednocení Irska a Severního Irska? Bude to vše potlačeno silou? Španělská armáda už najíždí do Katalánska s těžkou technikou, dojde ke krvavému potlačení Katalánců a jejich práva vyjádřit se v referendu (rozhovor vznikl před katalánským referendem, pozn. red.)? Já si nemyslím, že by se měly státy dělit a vytvářet se městské státy. Kde je ale hranice, kdy si občané mohou rozhodnout, jestli chtějí žít v samostatném bloku? Na začátku bylo, že oni nesouhlasili s ukrajinským postupem a požádali o vyhlášení autonomie, podobně jako měl Krym. Místo jednání tam ale Porošenko poslal tanky. Pak se nemůžete divit, že muži v oblasti vzali do rukou zbraně a rozhodli se chránit své město, ženy, matky, děti.

Hájíte právo lidí žít tak, jak chtějí oni. Hájil byste to i v roce 1968? Češi také neměli možnost žít tak, jak chtěli, protože jim v tom bránila předchůdkyně vaší strany.
Vy se mě ptáte na rok 68 a nezjistíte si, že jsem ročník 69. Takže kdyby nebyl rok 68, možná bych nebyl na světě, protože mého otce by pověsili. Já nechci hodnotit historii České republiky, byla bouřlivá. Jsou lidé, kteří žijí jenom minulostí. Mě jako většinu mých voličů zajímá současnost a budoucnost. Na minulosti už nic nezměníme, můžeme ji jen studovat nebo se z ní poučit.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...