Bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská vystoupila 2. listopadu v Praze...

Bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská vystoupila 2. listopadu v Praze na tiskové konferenci ke kandidatuře na prezidenta. | foto: ČTK

Holovská se o senátorské křeslo na Trutnovsku ucházet může, rozhodl soud

  • 7
Krajský soud v Hradci Králové vyhověl stížnosti nezávislé kandidátky do Senátu Terezie Holovské, jejíž registraci do doplňovacích senátních voleb začátkem prosince odmítl Městský úřad v Trutnově. Rozhodnutí je pravomocné.

Trutnovský úřad odmítl zaregistrovat přihlášku Holovské kvůli chybám v petici, kterou musí podle zákona nezávislý kandidát předložit. Rozhodnutí odůvodnil neúplnými adresami petentů. Po jejich vyřazení počet podpisů klesl pod zákonem stanovenou hranici. Holovská však s výkladem nesouhlasila a obrátila se na hradecký krajský soud.

Ten rozhodl, že zákon o senátních volbách uvedení celé adresy nevyžaduje a nařídil proto úřadu podpisy započítat.

„Soud uložil Městskému úřadu Trutnov povinnost registrovat přihlášku navrhovatelky Terezie Holovské k registraci pro doplňovací volby do Senátu,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

Spor se vedl o adresy

Proti rozhodnutí nelze podat kasační stížnost a je proto pravomocné. Soud vyhověl argumentaci kandidátky, která konstatovala, že zákon o volbách v pasáži věnované Senátu požaduje od petentů pouze uvedení místa, kde jsou registrováni k trvalému pobytu. Slovo adresa v textu zákona není.

„Tento názor podpořila odkazem na zákon o volbě prezidenta republiky, kde je zakotven požadavek na uvedení adresy trvalého pobytu. Tento požadavek však v zákoně o volbách absentuje. Z uvedeného rozdílu ve znění obou zákonů je dle navrhovatelky zřejmé, že požadavky na petenta podporujícího kandidaturu na prezidenta republiky jsou v tomto ohledu přísnější,“ píše se v rozhodnutí.

Volby do Senátu

na Trutnovsku 2018

Soud uvedl, že chápe argumentaci Městského úřadu v Trutnově, který podpisy s neúplnou adresou vyřadil. Ten se odkázal na zákon o evidenci obyvatel, kde se „místem trvalého pobytu rozumí adresa pobytu občana České republiky.“ Podle soudu však úřad i bez uvedení celé adresy mohl v registrech ověřit, zda petenti existují, a to podle jména, data narození a místa (města) trvalého pobytu.

K původním 622 uznaným podpisům tak soud započítal dalších 379 oprávněných voličů.

„Celkem tedy muselo být započítáno 1001 podpisů oprávněných voličů z volebního obvodu. Za této situace tedy petice připojená k podané přihlášce navrhovatelky k registraci potřebný počet podpisů obsahovala,“ rozhodl soud.

Terezie Holovská se letos neúspěšně ucházela také o kandidaturu na funkci prezidenta republiky. Ministerstvo vnitra však její přihlášku pro nedostatek podpisů vyřadilo. Bývalá místostarostka Prahy 8 také u Nejvyššího správního soudu napadla přihlášky těch kandidátů, jimž vyjádřili podporu stejní poslanci či senátoři. Soud však žalobu odmítl.

Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku jsou naplánované na 5. a 6. ledna, případné druhé kolo voleb bude 12. a 13. ledna. Lidé budou vybírat náhradníka za Jiřího Hlavatého, který o křeslo v Senátu přišel zvolením do Poslanecké sněmovny. Mandátu se později vzdal a opět kandiduje do Senátu jako nestraník za ANO. Pro němu se postaví starosta Vrchlabí Jan Sobotka z hnutí STAN s podporou TOP09, ODS a KDU-ČSL. 

ČSSD nominovala místostarostu Úpice Karla Šklíbu. Za Okamurovu SPD bude kandidovat majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova. Za KSČM s podporou Strany přátel občanů (SPO) bude kandidovat předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková. Za Nezávislou iniciativu (NEI) kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. Kandidátem Pirátské strany bude pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský z Trutnova. Občanská demokratická aliance (ODA) do voleb vyslala galeristku Blanku Horákovou.