Vodárenská věž na Novém Hradci Králové.

Vodárenská věž na Novém Hradci Králové. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vodojem v Hradci Králové se stal kulturní památkou, slouží už 80 let

  • 0
Ministerstvo kultury prohlásilo vodárenskou věž na kopci svatého Jana v Hradci Králové kulturní památkou. Dominanta města si i po rekonstrukci v 90. letech minulého století zachovala řadu autentických prvků a stále slouží svému účelu. I to podle ministerstva hrálo v rozhodnutí roli.

Vodárenská věž stojí na rozhraní Nového Hradce Králové a Třebše od roku 1937 a podle památkářů je významnou technickou památkou. Citlivě navazuje na tradiční cihlovou zástavbu města a doplňuje jeho panorama. Památkáři na ní oceňují funkcionalistické a moderně klasicizující prvky.

„Vodárenské věže nejsou jen technickými stavbami, ale odráží se na nich také soudobé architektonické trendy. Velmi dobrý stavebnětechnický stav umožňuje, že je stále funkční a nadále slouží svému původnímu účelu ,“ zdůvodnilo rozhodnutí ministerstvo kultury.

Návrh na prohlášení vodojemu kulturní památkou podala rada města v dubnu 2016. Podpořil ho Královéhradecký kraj i Národní památkový ústav.

„I po rekonstrukci v roce 1995 zůstal zachován vysoký počet autentických prvků, jako je konstrukce objektu, fasády, schodiště se zábradlím, okna či dveře,“ uvedl v doporučení vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta.

Vodárenskou věž od roku 2005 provozuje Královéhradecká provozní, která ji má v nájmu od společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Ta s prohlášením za kulturní památku souhlasila za podmínky, že bude i nadále sloužit svému účelu. Právě to však památkáři na stavbě ze třicátých let oceňují.

„Dokumentuje tak do dnešních dní část vývoje historie vodního hospodářství, které je základem existence každé civilizace. Trvalá funkčnost je také dokladem nadčasovosti této stavby,“ stojí v odůvodnění ministerstva.

Vodojem postavila hradecká firma bratří Capoušků v letech 1936 až 1937. Vznikl podle projektu specialisty na vodohospodářské stavby Bohuslava Drahoše z Vysokého Mýta a voda se do něj zpočátku čerpala ze studní ve Staré Třebši. Vodohospodáři předpokládají, že životnost stavby je nejméně dalších sto let.

Nyní se do nádrže čerpá voda ze sousedních podzemních vodojemů (podívejte se do nich v článku Hradec výjimečně zpřístupnil vodojem, podzemní zásobárnu pitné vody). Slouží k zajištění potřebného tlaku ve veřejném vodovodu na Novém Hradci Králové a jako zásoba pitné vody pro 5,5 tisíce obyvatel čtvrti. V roce 1995 prošel vodojem generální rekonstrukcí. Je napojen na Vodárenskou soustavu východní Čechy, která zásobuje zhruba 500 tisíc obyvatel Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Podívejte se do podzemního vodojemu vedle věže:

19. března 2016