Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Voda u Třebechovic je „řezaná“ pesticidem, jedy začnou mizet až letos

  • 1
Deset let stará záhada znečištění výjimečně kvalitního zdroje pitné vody v Bědovicích u Třebechovic nad Orlicí na Hradecku zůstává neobjasněná. Nebezpečný pesticid atrazin začne z vody mizet až v letošním roce.

V létě to bude přesně deset let, kdy Třebechovičtí přišli o svou pýchu - mimořádně kvalitní prameniště pitné vody v Bědovicích. Zavinil to pesticid atrazin, který se požíval při hubení plevele, ale konkrétní viník uniká, přestože vše vyšetřovala policie.

Deset let od zamoření pročešou experti plochu přes kilometr čtvereční v okolí pramenů u Petrovic a budou pátrat po ohnisku. Úspěch je však značně nejistý. Dlouhodobá plošná kontaminace by mohla znamenat mnohaleté čekání na dobu, než se atrazin vyplaví.

„Při průzkumu se do konce září zpřesní poloha zdroje znečištění. Ještě letos by měla být vybudována hydraulická bariéra, ale i vrt mezi prameništěm a ohniskem, ze kterého se bude znečištěná voda čerpat. Věřím, že se zdroj podaří brzo najít,“ říká třebechovický starosta Jiří Němec.

Atrazin je zakázáno používat

Pozoruhodná je časová linie kauzy, při které pitnou vodu zaneřádilo oproti normě až pětinásobně vyšší množství pesticidu. Atrazin je zakázáno používat od 1. srpna 2005, už o tři dny později však společnost Vodovody a kanalizace (VAK) oznámila, že při monitorování narazila na jedy, jejichž vyšší koncentrace mohou způsobovat bolesti žaludku, zvracení, průjem, případně také poškodit hormonální systém.

„Jsem zklamaný, že to nebylo vyšetřováno s větší pozorností a že policie nikoho neodhalila. Atrazin byl s největší pravděpodobností použit v lesnictví a časová souhra s datem, odkdy se používat nesmí, je opravdu hodně nápadná,“ soudí předseda hradecké organizace Strany zelených Martin Hanousek.

Smyčka kolem „traviče“ se přitom dál utahuje. „Jestliže jsme původně zkoumali lokalitu o rozloze zhruba 20 kilometrů čtverečných, dnes už jsme polohu znečištění zpřesnili pouze na jeden kilometr,“ uvádí Tomáš Langr, místostarosta Kostelce nad Orlicí, v jehož katastru pesticidem zasažená lokalita leží.

Náklady na sanaci se odhadují přes milion korun a podělí se o ně Kostelec, operační program Životní prostředí a částkou 213 tisíc korun pomůže kraj.

„Čím dříve se zdroj znečištění najde, tím lépe“

„Zdroj v Bědovicích je pro východočeskou vodárenskou soustavu velice významný. Tamní měkká voda je výjimečně kvalitní a jen těžko nahraditelná,“ zdůrazňuje krajský radní pro oblast životního prostředí Jan Tippner.

Třebechovičtí už několik let pijí vodu „řezanou“, když znečištěný zdroj z Bědovic ředí vodou z prameniště Litá. VAK kvůli tomu postavil za více než dvacet milionů úplně novou úpravnu vody a další zařízení, které řeší potíže s kvalitou vody i malým tlakem ve vodovodní síti.

„Na naši vodu jsme byli zvyklí. Teď pijeme poměrně tvrdou vodu, samozřejmě se to neobešlo bez negativních ohlasů. Čím dříve se zdroj znečištění najde, tím lépe,“ říká starosta Němec.

Soudí však, že se Třebechovice ke své původní vyhlášené vodě zřejmě už nevrátí: „Úplný návrat jen k bědovické vodě prý není žádoucí. Údajně se bude dál mísit s vodou z Lité, i když přece jenom v jiném poměru než nyní.“