Fakultní nemocnice Brno. Bronchoskopické vyšetření pomáhá při určování plicních...

Fakultní nemocnice Brno. Bronchoskopické vyšetření pomáhá při určování plicních nádorových onemocnění. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Zloděj ukradl v nemocnici přístroje za miliony, klinika si musí půjčit jiné

  • 12
Na Plicní kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové se o víkendu vloupal neznámý zloděj a ukradl tam pět bronchoskopů, které se používají k vyšetření dýchacích cest. Nemocnice si je teď musí půjčit, aby mohla dál vyšetřovat pacienty. Případem se zabývá policie.

„V sobotu ve večerních hodinách vnikl dosud neznámý pachatel do vyšetřovacího sálu plicní kliniky a z uzamčené skříně odcizil pět kusů speciálních vyšetřovacích videobronchoskopů včetně dalšího doplňkového vybavení,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Podle policie je hodnota ukradených přístrojů vyšší než pět milionů korun. Nemocnice odhaduje, že spolu s dalšími poškozenými zařízeními se může škoda vyšplhat až na osm milionů.

Podle lékařů musel pachatel vědět, pro co do uzamčené skříně jde. Speciální optickou hadičku se zabudovaným světlem pro vyšetření dýchacích cest totiž prakticky není možné použít k jinému účelu.

„Vzhledem k tomu, že vyšetřování je na začátku, nebudeme ani spekulovat, pro jaké účely pachatel ty přístroje odcizil,“ pokračovala mluvčí. Pachateli hrozí 5 až 10 let vězení.

Plicní klinika nyní bez přístrojů nemůže provádět všechna plánovaná vyšetření. Podle vedení nemocnice to však provoz neomezí na dlouho.

„Snažíme se to řešit. Přístroje si nejspíš půjčíme odjinud, abychom neměli omezený provoz. Péči o pacienty zabezpečíme,“ řekl lékařský náměstek nemocnice Zdeněk Tušl.