Stromy uzavřely přístup do skal na Hvězdě, kalamitu odstranili dobrovolníci

  • 2
Popadané stromy na silnici po silném větru uzavřely ráno přístup do turistické atrakce skalního města Hvězda v Hlavňově na Broumovsku. Auta s turisty se otáčela a s nepořízenou odjížděla pryč, do práce se ihned pustili členové zdejšího sboru dobrovolných hasičů.

O kalamitě před parkovištěm do oblíbeného skalního města Hvězda, kde na silnici ležely v neděli ráno z kořenů vyrvané vzrostlé stromy, se jako první od redaktora MF DNES dozvědělo několik členů zdejších dobrovolných hasičů, kteří se ihned dali do práce.

„Zkusíme stromy rozřezat a s pomocí lana je dostat ze silnice,“ komentoval situaci Jakub Ježek.

Stromy sebou vzaly i telekomunikační drát, který tudy vede do chaty Hvězda. Řada dalších velkých stromů ležela v lese poblíž silnice. „Máme tam zaparkované auto, stromy musely spadnout někdy poté, co jsme přijeli,“ uvedl jeden ze svědků kalamity, který ještě před příjezdem místních dobrovolníků přelézal na silnici popadané stromy.

Několik aut se u vjezdu do lesa otáčelo a zase odjíždělo pryč. „Jsme tu na víkend, chtěli jsme se podívat do skalního města, ale vypadá to, že z toho nic nebude,“ posteskla si rodina ze Slovenska, která odjížděla z Hvězdy s nepořízenou. Ráno po nějakou dobu nešel v obci proud. Dobrovolní hasiči také dopoledne odstraňovali strom ve vedlejší obci na silnici ze Suchého Dolu na Slavný.

V Ostroměři uvolněná větev vážně zranila hasiče

V Královéhradeckém kraji hasiči dopoledne vyjížděli ke 150 událostem, hlavně k popadaným stromům, které zejména zatarasily silnice. „Bohužel došlo i k tragické události, kdy ve Valtickém předměstí v Jičíně spadl na staršího muže procházejícího po chodníku vzrostlý modřín a na místě ho usmrtil, uvedl mluvčí krajských hasičů Ondřej Sezima.

Na Slezském Předměstí v Hradci Králové spadl strom do kolejiště v blízkosti místního nádraží. V ulici K Sokolovně strom dočasně znemožnil průjezd městské hromadné dopravy. V Třebechovicích pod Orebem shodil vítr dva vzrostlé stromy a třetí strom hrozil pádem na rodinný dům. Ve Vrchlabí v Jihoslovanské ulici vítr poničil střechu a střešní okno, podobné škody napáchal také na střechách domů v Arnultovicích a Radvancích.

V Ostroměři na Jičínsku najel vlak do stromu, který spadl do kolejiště. „Ve vlaku byli dva cestující, vyvázli bez zranění. Zranění u této události ovšem utrpěl jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů, když na něj spadla uvolněná větev. Hasič byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ řekl Sezima. Na Náchodsku krátce po půl deváté ráno spadl vzrostlý strom na rodinný dům a elektrické vedení v Rožmitálu.

Rychlostí až 180 km/h vane vítr na Sněžce (více o následcích extrémně silného větru v Česku čtěte zde) .