Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve virtuálním světě Rubikonu školáci příšery nehoní. Učí se v něm etice

  17:30
Ladislav Groh z Chotče na Jičínsku Jičína vymyslel počítačový systém, jehož prostřednictvím školáci obchodují, volí starostu či přijímají zákony pro svůj svět avatarů. Virtuální svět pojmenoval Rubikon a bude sloužit jako pomůcka pro vyučování etické a občanské výchovy na základních školách.

Virtuální svět Rubikon slouží jako pomůcka při vyučování etické a občanské výchovy na základních školách. | foto: Rubikon

Rubikon spočívá v propojení školního prostředí a počítačové simulace světa, v němž má každý žák svou postavičku - takzvaného avatara - a domek na ostrově třídy.

Avatar má jeden život. Musí si ho chránit. Stejně jako v reálném životě musí jíst a spát, může se ale i bavit. Proto si ve světě Rubikonu buduje zázemí, nakupuje a prodává.

Za dobré známky mají žáci v Rubikonu víc peněz

Na situacích, do nichž se postavičky ve hře dostanou, pak učitel vysvětluje principy fungování a uspořádání společnosti, zákonů či byznysu. Prostředky na život v Rubikonu získávají žáci od svých učitelů za plnění školních úkolů a povinností.

O věcech týkajících se všech obyvatel Rubikonu, třeba o názvu obce, rozhodují žáci společně a hlasují o nich. Peníze na společné projekty pak skládají na radnici.

"Učitelé pak hodnotí chování žáků jak ve virtuálním světě, tak ve škole. Pomocí Rubikonu se tak děti učí spolupráci s kolegy, ohleduplnosti, pomoci druhým, převzetí odpovědnosti nebo domlouvání obecných pravidel a zákonů," představuje projekt Groh.

"Každý žák může v programu žít život na zkoušku. V krátkém časovém období prožije různé situace i etická dilemata a zjistí důsledky svých rozhodnutí," líčí Groh a dodává, že ve hře lze simulovat i velmi dramatické situace, například povodeň.

Žáci pak musí zvážit, jak jednat. "Už se stalo, že někdo chtěl víc chránit majetek než sebe. Jeho postavička ve hře přišla o život, protože kvůli zachraňování majetku z ohroženého příbytku nestihla odejít do bezpečí," říká Groh.

V programu nejsou příšery a násilí se v něm nevyplácí

Systém Rubikon vede školáky k zodpovědnému jednání. "Učí je, co vede člověka k úspěchu a spokojenosti, ale také, že špatné chování a nemorální rozhodování s sebou přinášejí důsledky, které znepříjemní život nejen jim, ale mohou negativně ovlivnit i vývoj v celém okolí," sděluje tvůrce projektu.

Systém Rubikon podle něj využívá toho, že dnešní děti jsou jako doma na internetu, často používají počítače a hrají počítačové hry: "My se zájem dětí o počítače a internet snažíme vložit do rukou učitele jako nástroj výchovy."

Projekt může trvat i několik let a končí předáním prstenů rytířů Rubikonu. "V Rubikonu by měli žáci jednat a učit se ve smyslu ctností, mezi něž patří čest, pravda a soucit. Dnes už si málokdo uvědomuje, že rytířem se v minulosti mohl stát pouze ten, kdo se podle rytířských zásad také choval," říká Groh.

Upozorňuje ale, že Rubikon není obvyklá počítačová hra. "Nikdo v ní nepostřílí desítky nepřátel za hodinu, na nikoho tam nevyskočí žádné nereálné příšery. Vše, co tam člověk udělá a prožije, může prožít nebo zcela jistě prožije stejně jako v životě skutečném."

Systém Rubikon testovali autoři v letech 2009 až 2010. Testování se zúčastnilo 991 žáků ve 47 třídách z 19 škol. Někteří učitelé prý zpočátku pozorovali, že se virtuální postavičky v Rubikonu na potkání mlátily a vzájemně soupeřily. Až po dvou hodinách vysvětlování se prý žáci začali k sobě chovat ohleduplněji.

Žáci si vytvářejí zákony virtuálních obcí včetně sankcí, jimiž trestají útoky na zdraví virtuálních postav. "Ovšem našel se jedinec, který nelenil a postavičky, které spaly na volném prostranství, naházel do vody. Aby zakryl svůj čin, spáchal pak virtuální sebevraždu. Vyřadil se však ze třídy nejen virtuálně, ale i skutečně. Ostatní žáci na něj hledí s nepochopením a odsuzují ho," hodnotí projekt jeden z učitelů.

Žáky baví potopa, místo rabování si pomáhají

Žáky baví i simulace potopy, ač někteří reptají, že je při ní málo vody a nepostihne všechny. Některým vadí, že jim způsobí příliš velké škody, které nezvládají odstranit, i finanční problémy.

Učitelům se naopak líbí, že se nikdo nepokouší okrádat postižené a mnozí si pomáhají. Někteří učitelé uvedli, že díky Rubikonu se chování žáků velmi zlepšilo. Soudí tak podle menšího počtu kázeňských přestupků.

Autor:
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Ředitele královéhradecké policie čeká kázeňské řízení kvůli odchodům policistů

19. dubna 2024  16:43

Ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petra Sehnoutku čeká kvůli možnému...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...