Ve Špindlerově Mlýně spadla nákladní lanovka. Jeden mrtvý, čtyři zranění

  • 162
Ve Špindlerově Mlýně v oblasti Přední Labské havarovala nákladní lanovka, která převážela pět lidí. Jeden člověk zemřel, dvě děti a dvě ženy jsou těžce zraněny. Podle svědků nehody se lanovka zřítila z výšky dvou desítek metrů do zalesněného terénu.

Neštěstí se stalo kolem 20:00 hodiny v lokalitě Přední Labská na okraji Špindlerova Mlýna. "V nákladní lanovce jelo podle prvních informací pět lidí, z toho dvě děti. Při nehodě jeden člověk zemřel," uvedla pro iDNES.cz mluvčí královehradecké policie Lenka Burýšková.

Nákladní lanovka vede k chatě Bumbálka. Podle internetových stránek chaty je však využívána pouze na dopravu zásob či zavazadel a lyží hostů. "Na nic se mě neptejte," řekl iDNES.cz evidentně otřesený provozovatel chaty Miloslav Jirman. 

INFOGRAFIKA: Pád nákladní lanovky u chaty Bumbálka v Krkonoších.

V pátek večer na palubě lanovky totiž cestovali podle informaci záchranné služby kromě tří dospělých také nezletilí včetně čtyřletého dítěte.

"Jeden z nich utrpěl závažná zranění několika tělesných systémů. Druhá osoba utrpěla lehčí zranění. Záchranáři je z místa transportovali do péče lékařů traumatologického centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Dvě dospělé ženy utrpěly závažná poranění a lékaři je museli napojit na přístroje pro podporu životních funkcí," uvedl mluvčí záchranné služby Královehradeckého kraje Tomáš Ježek.

Na místě zasahovala podle informací trutnovského policejního mluvčího Udo Ertnera mimo policie a záchranky také Horská služba. "Příčiny a okolnosti pádu na místě vyšetřují policisté. Ti zjišťují i důvod, proč v nákladní lanovce cestovali lidé," uvedl Ertner.

Neštěstí se stalo ve strmém svahu několik desítek metrů od cesty a záchranáři na místě zasahovali za hustého sněžení. "Předpokládám, že ohledání místa činu bude provedené až během soboty," dodal Ertner.

Policisté začnou neštěstí vyšetřovat v sobotu kolem 10. hodiny dopoledne.

,