Nelegální cigarety, které Ukrajinci pašovali ve dvojitém dně zavazadel.

Nelegální cigarety, které Ukrajinci pašovali ve dvojitém dně zavazadel. | foto: CÚ pro Královéhradecký kraj

Ukrajinci pašovali cigarety v matraci i zašité ve vestě, vyčenichal je pes

  • 4
Téměř dvacet tisíc neoznačených cigaret se snažili do České republiky převézt tři Ukrajinci. Celníci odhalili kontraband v neděli při namátkové kontrole v linkovém autobuse poblíž bývalého hraničního přechodu v Náchodě.

K odhalení tří pašeráků ve věku 22, 45 a 47 let pomohl celníkům služební pes. Ten chytil stopu při vstupu do autobusu a označil několik zavazadel. V nich pak celníci našli 19 120 cigaret známých značek s ukrajinskými texty, ovšem bez označení tabákovou nálepkou.

„Cigarety byly při přepravě důmyslně ukryty v zavazadlech, v taškách s dvojitým dnem, ve vestě se všitými kapsami upravené pro přenos cigaret na těle, v polštářích, matraci a mezi sedadly autobusu,“ uvedla královéhradecká mluvčí celníků Martina Kolinská.´

Celníci odhadují únik na spotřební dani na více než 45 tisíc korun. Za nelegální dovoz hrozí mužům až tříleté vězení. Všichni tři se na místě přiznali.

Případů, kdy se ukrajinské cigarety pašují do Česka přes Polsko, v poslední době přibývá. Pachatelé dokonce studují práci celníků, aby se kontrolám vyhnuli.

Jednu ze zásilek odhalili v únoru náchodští strážníci a rozkryli tak nové praktiky pašeráků.

„Pachatelé tehdy vypověděli, že cestovali z Polska různými autobusy a před vstupem do ČR na hranicích vystoupili, aby se vyhnuli celní kontrole, protože celníci autobusy při přestupu státní hranice důkladně kontrolují. Následně si najmuli vozidlo polské taxislužby, které je i s cigaretami převezlo do Čech, a to v momentě, kdy celníci prováděli kontrolu autobusu, takže byla malá pravděpodobnost, že by taxík zastavili. Dále by pokračovali opět autobusem,“ popsala jejich postup Kolinská.