Chovatelce ve Vlčkovicích odebrali přes padesát týraných psů (20. 6. 2018). | foto: archiv Státní veterinární správy

Veterináři odebrali chovatelce z Trutnovska přes padesát týraných psů

  • 8
Úřady odebraly chovatelce z Vlčkovic na Trutnovsku více než padesát týraných psů. Inspektoři zjistili už při kontrole v květnu vážná porušení zákona na ochranu zvířat, podle médií ale problém trvá čtyři roky. Jde o největší počet jednorázově odebraných psů jednomu majiteli v Královéhradeckém kraji.

Veterináři odebrali psy ve středu ze stavení na kraji obce. Policie současně provedla domovní prohlídku. Umožnil to soud poté, co Státní veterinární správa (SVS) v Královéhradeckém kraji na chovatelku podala 10. května trestní oznámení.

Na odebrání zvířat se kromě veterinárních inspektorů podílela také zástupkyně spolku Pes nejvěrnější přítel, který pomáhá s umísťováním psů do dočasné péče.

„Celkem bylo na uvedené adrese odebráno 53 zvířat, z toho 17 psů, 30 fen a šest štěňat, vesměs kříženců. Všechna dospělá zvířata byla na pohled v průměrném výživném stavu, byla silně zablešená, nesocializovaná a velmi bázlivá. Někteří jedinci reagovali agresivně,“ uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

O odebrání zvířat rozhodla obec s rozšířenou působností, tedy Městský úřad Dvůr Králové. Návrh na odebrání zvířat k němu podala pobočka SVS pro Královéhradecký kraj.

„Za pozitivní fakt lze označit, že akce proběhla relativně klidně a bez nadměrného stresování zvířat,“ uvedl ředitel SVS pro Královéhradecký kraj Aleš Hantsch.

Podle policie chovatelka zatím nečelí obvinění. „Věc nyní vedeme pro podezření z trestného činu týrání zvířat a je ve fázi prověřování. Ženě hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Trestní oznámení Okresnímu státnímu zastupitelství v Trutnově podali inspektoři po kontrole u chovatelky uskutečněné 7. května. Tehdy se podle SVS ukázalo vážné porušení zákona na ochranu zvířat v míře, kterou lze kvalifikovat jako trestný čin.

„Navzdory přítomnosti Policie České republiky odmítla chovatelka vpustit veterinární inspektory do svého obydlí a i dalšími způsoby mařila výkon státního dozoru. Na základě okolností zjištěných při kontrole navíc bylo důvodné podezření, že se v budově nachází další psi, kteří mohou být v ještě horším stavu, než předvedená zvířata,“ dodal ke květnové kontrole mluvčí Petr Majer.

Majitelka víckrát slíbila nápravu. Nebylo jasné, kolik psů má

Ivana Pavlisková popsala na svém blogu na iDNES.cz zkušenost z březnové návštěvy Vlčkovic, kdy odtamtud s dalšími dobrovolnicemi odvezly osm psů. Ona vezla střapatého psa se zadredovanou srstí a dva jezevčíky. Fenka, která při odchytu všechny pokousala, čekala štěňata. Kříženci se tam totiž mezi sebou nekontrolovaně množili.

Starostka obce vidí problém v legislativě. I když se úřady opakovaně zabývaly problematickým chovem, dlouho se proti tomu nedařilo zasáhnout. Trvalo to víc let. Už předešlý starosta se snažil přesvědčit majitelku, aby počty psů omezila. Na obec se obrátila také Liga na ochranu zvířat.

„Když vás majitelka do objektu nevpustí, nemůžete vůbec nic řešit. Byla jsem tam několikrát a žádala ji, aby chov eliminovala. Štěkot neúměrně obtěžoval sousedy, ale také pak už docházelo ke škodám. Psi začali utíkat. Pak jsem kontaktovala veterinární správu v Trutnově. Bylo tam několik návštěv a majitelka vždy slibovala nápravu, že už má na psy zájemce. Ona nikoho nepustila dovnitř a venku pobíhalo jen asi deset psů, takže se nepodařilo dopočítat pravý počet,“ řekla starostka Vlčkovic Bohuslava Volfová.

Na jaře se už smečka vydávala po vesnici a zakusovala slepice. Když však inspektoři kontrolovali stav psů, nebyl nějak závažný. Množství psů přežívalo převážně uvnitř domu.