Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli houstnoucí dopravě z Polska zavede Trutnov městské vlaky

  9:30
Trutnov plánuje zavést od března městskou vlakovou linku, která bude několikrát denně vozit pasažéry z okrajových částí Libeč a Poříčí na hlavní nádraží v centru. Reaguje tím na houstnoucí dopravu v centru města, která se ještě zintenzivní po dostavbě polské silnice S3.
Hlavní nádraží v Trutnově.

Hlavní nádraží v Trutnově. | foto: Miloš Šálek

Dlouhodobě komplikovanou dopravní situaci v centru třicetitisícového města zhoršuje přibližující se polská expresní silnice S3, která bude v roce 2024 na hranicích s Českou republikou. V Královci se má napojit na dálnici D11, ta však nyní končí za Jaroměří a silničářům zbývá dostavět přes 40 kilometrů.

Podle posledního vyjádření ministra dopravy Martina Kupky (ODS) bude D11 dotažena k severní hranici nejdříve v roce 2027. Odborníci předpovídají, že po dostavbě polské S3 se na Trutnov povalí až deset tisíc automobilů každý den.

V mezidobí, které přinese výrazný nárůst dopravy a každodenní kolony, mají okresnímu městu ulevit městské vlakové linky. Stanou se doplněním městské hromadné dopravy. Pojedou z Libče přes Poříčí na hlavní vlakové nádraží, které leží v historickém centru města.

„Při zahuštění dopravy by vlakové spoje byly rychlejší,“ říká starosta Michal Rosa (ODS). Ve vzdálenosti 500 metrů od zastávek Libeč a Trutnov střed žije více než tisíc obyvatel.

Cesta autobusem z Poříčí k obchodním centrům na sídlišti Zelená Louka v Horním Starém Městě dnes trvá 23 až 31 minut. V případě navazujícího vlakového spoje se podle radnice zkrátí o 10 až 15 minut.

„Bohužel z technických důvodů není možné zřídit linku, která povede napříč celým Trutnovem z Horního Starého Města až do Libče,“ poznamenává starosta. Z hlavního nádraží do Svobody nad Úpou dnes přes Horní Staré Město vede pouze jednokolejka. Pravidelnou osobní dopravu na ní od loňského roku opět provozují České dráhy.

Ve vlaku bude platit jízdenka MHD

Město počítá se zavedením 16 nových spojů, sedm z nich bude mít s přestupem návaznost na vlaky směřující do Svobody nad Úpou. Navíc všechny spoje, které pojedou z hlavního nádraží do Svobody nad Úpou, budou stavět na zastávkách Trutnov-Zelená Louka a Trutnov-Staré Město.

Novým vlakům radnice také logicky přizpůsobí jízdní řády městské hromadné dopravy a ve vlaku i autobusu by měla platit jízdenka MHD.

Trutnov se už na zřízení městské vlakové linky dohodl s krajem a Správou železnic, první zářijové pondělí záměr budou schvalovat zastupitelé. Nové spoje mají začít jezdit od března, město za ně zaplatí 1,4 milionu korun. Hlavní efekt by měly přinést v roce 2024.

„Alespoň si lidé mohou na tuto službu zvyknout a naučí se vlakové spoje užívat ještě předtím, než doprava zhoustne,“ podotýká mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Bude to pro Libeč atraktivní?

Plán zavést vnitřní vlakovou dopravu má i podporu opozice. „Je dobře, že do toho město jde a že si konečně někdo vzpomněl, že tady existuje také vlaková doprava a úžasná síť železniční infrastruktury,“ kvituje dopravní inženýr Václav Javůrek z opozičního sdružení Žít v Trutnově.

Výhrady má však k zastávce v Libči. „Je špatně situovaná a dostupná. Je otázkou, jestli vlaková doprava bude pro místní obyvatele atraktivní, když v celé Libči není chodník, po kterém by bezpečně došli k vlakové zastávce,“ poznamenává Javůrek.

Lidé musí jít po frekventované silnici a kolem železničního viaduktu. Město počítá alespoň s úpravou přístupové cesty k zastávce. Podle Javůrka by mnohem větší dopad mělo protažení městské linky na druhý konec Trutnova do Horního Starého Města a Kalné Vody.

Kromě městského vlaku Trutnov chystá další opatření, která mají snížit dopady vysoké dopravní zátěže. Uvažuje například o zřízení vyhrazeného jízdního pruhu pro autobusy a vozidla integrovaného záchranného systému. Vzhledem k šířce páteřní komunikace ale má jen omezené možnosti.

„Zřízení vyhrazeného pruhu je možné pouze v úseku od Olympu po křižovatku Polské s Náchodskou, a to jen ve směru z Poříčí do centra,“ vysvětluje Michal Rosa. Technicky i finančně náročný obchvat přes Údolíčko, který by dopravu z Poříčí do Horního Starého Města svedl mimo centrum, podle starosty naráží na nesouhlas obyvatel části Nové Dvory a rozšíření stávající komunikace by si vyžádalo zábory soukromých pozemků.

Polskou ulici čeká rekonstrukce

Další přípravou na očekávanou tsunami aut z Polska je oprava 1,8 kilometru dlouhé části Polské ulice od železničního přejezdu po křižovatku s Voletinskou ulicí za 37 milionů korun, která začne v září a potrvá do jara. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zajistí rekonstrukci povrchu, město opraví stávající chodník a vybuduje 1 200 metrů nového.

V loňském roce ŘSD ze stejného důvodu opravilo úsek stejné silnice ve Zlaté Olešnici. Obec s dvěma stovkami obyvatel pociťuje větší intenzitu dopravy už nyní. Denně dva kilometry dlouhou vesnicí podle sčítacích radarů, které obec na frekventovanou komunikaci umístila, projedou v průměru tři tisíce aut. V některých dnech ale i dvojnásobek.

Zlatá Olešnice hledá způsob, jak zvýšit bezpečnost svých obyvatel, až se ve velkém přiřítí auta z Polska.

„Jednáme s ŘSD o vybudování chodníku, který v naší obci chybí. Usilujeme také o umístění radarů pro úsekové měření rychlosti, protože se stále potýkáme s tím, že řidiči překračují povolenou rychlost a předjíždějí na plné čáře,“ uvádí starostka Zlaté Olešnice Eva Kmiećová (nestraník).

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...