Martin Věchet a Václav Havel na trutnovském festivalu v roce 2007. | foto: Saša Mlejnková

Hudební festival Trutnoff končí, nebude ani jeho zmenšená verze

  • 250
Festival Open Air Workshop, který měl na loukách u krkonošských Mladých Buků letos nahradit tradiční Trutnoff, se konat nebude. Podle pořadatelů ho není možné uskutečnit za podmínek, které si stanovila obec.

„V tuto chvíli jsou podmínky tak nastavené a celé setkání omezené vyhláškami, že za těchto okolností festival nelze uskutečnit, aby se zachovala tradiční struktura programu,“ řekl iDNES.cz pořadatel Martin Věchet.

Po odchodu z trutnovského Bojiště chtěli organizátoři uspořádat komornější verzi legendárního festivalu pod názvem Open Air Workshop neboli Zahradní slavnost na louce v Mladých Bukách na dohled od Hrádečku, kde měl chalupu náčelník trutnovského hudebního festivalu Václav Havel (o přesunu jsme psali zde).

Jenže proti se postavil městys, který se několika vyhláškami snažil pořádání festivalu zabránit (více tady) a vznikla proti němu i petice občanů (čtěte zde).

Martin Věchet se snažil ještě o urychlené svolání mimořádného zastupitelstva, kde chtěl tvrdé podmínky zmírnit nebo se alespoň dohodnout na bezpečnosti v obci, organizačních a technických věcech, které by dopad akce na místní lidi zmírnily.

„Z patnácti zastupitelů nám odpověděli čtyři. Měli jsme indicie, že i kdyby se podařilo zastupitelstvo svolat, udělalo by se to tak, aby nebylo usnášeníschopné. V podstatě už se nebylo možné racionálně domluvit na technickém zabezpečení. Na tom, jak zajistit bezpečnost v obci, když podle vyhlášky v deset hodin skončí produkce. Tam, kde vyzývá starostka pod různými vlivy k použití vidlí proti nám a našim lidem, dospěli jsme k tomu, že nechceme riskovat zdraví jak našich návštěvníků, tak aby se cokoliv stalo. Obec na předměstí Trutnova z toho mohla mít jen přínos,“ vysvětlil Věchet.

Radnice festival omezila například tím, že zavedla maximální možný odvod do obecního rozpočtu, 20 procent z prodeje vstupenek. Především však odmítla udělit festivalu výjimku z nočního klidu. Věchet marně poukazoval na to, že když koncerty ve 22 hodin skončí, návštěvníci si budou zábavu obstarávat sami a vyrazí do obce, zatímco řízená produkce by je udržela v areálu.

Vedení městysu rozhodnutí pořadatelů o zrušení akce vítá. Přísnými vyhláškami se Mladé Buky snažily právě o to, aby se akce v jejich katastru vůbec neuskutečnila.

„Mám obrovskou radost a pocit smyslu a zadostiučinění, že když se tu lidé tak semkli, dali do kupy, vyjádřili svůj názor, že to mělo smysl. Konečně zvítězil zdravý rozum, protože kdo na té louce byl, věděl, že je to prostě nesmysl,“ řekla starostka Mladých Buků Lucie Potůčková.

Pořadatelé už před časem začali přijímat objednávky na vstupenky. Tradičně sice informace o návštěvnosti nesdělují, ale předpokládali účast asi tří tisíc lidí. Těm, co si již lístky objednali, zvažují nabídnout alternativu.

„Ještě pro ně nejspíše něco vymyslíme,“ dodal Martin Věchet.