Muži jsou obviněni z nedovoleného ozbrojování. Policisté našli uschované...

Muži jsou obviněni z nedovoleného ozbrojování. Policisté našli uschované trhaviny. | foto: Policie ČR

O trhavinu z lomů se muž dělil s kamarády, hledali s ní vzácné kameny

  • 4
Čtveřice mužů z Trutnovska a Liberecka čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování. Podle kriminalistů jeden z nich získával při své práci v kamenolomech trhaviny, o něž se s ostatními podělil. Zásoby přitom nechávali v bytě, garáži či autě. Používali je pak například při hledání polodrahokamů.

„Kriminalisté kladou za vinu 36letému muži, že si od roku 2015 do současnosti  nezákonně opatřil nejméně 16,5 kilogramů plastické trhaviny a 35 kilogramů průmyslové trhaviny zvané Perunit společně s rozbuškami,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Muž se podle vyšetřovatelů dostal k trhavinám díky své profesi, jelikož pracoval v kamenolomech různě po republice. Pak si trhaviny vozil k sobě domů, skladoval je nejen v garáži, ale i v bytě. Odtud se trhaviny dostaly i do okruhu jeho známých ve věku 48, 39 a 35 let, kteří se také zajímali o těžbu kamene.

Policejní komisař zahájil stíhání čtyř mužů v těchto dnech. Hrozí jim až osmiletý trest.

„Všichni měli nelegálně nabytou trhavinu přechovávat a také užívat k nelegálnímu odstřelu kamene při hledání polodrahokamů a jiných vzácných minerálů na různých místech České republiky,“ řekl mluvčí policie.

Poté, co kriminalisté vyhodnotili důkazní prostředky a okolnosti případu, čtveřici zadrželi. Pak provedli na několika místech v Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji několik domovních prohlídek, včetně automobilů.

Při nich našli téměř čtyři kilogramy plastické trhaviny, 35 kilogramů sypké průmyslové trhaviny a na tři desítky rozbušek. První z mužů navíc nelegálně přechovával brokovnici. Tu u něho policisté zajistili s téměř dvaceti náboji.  

„Při dalším šetření ještě vyplynulo, že si muž měl opatřit starý minometný granát a ten schovat v jednom z kamenolomů ve Středočeském kraji, kam ho převezl na svém motocyklu. Při výslechu pak kriminalistům označil místo uschování. K následnému zajištění granátu také okamžitě vyjel pyrotechnik, který vyhodnotil, že jeho technický stav je špatný a granát odstřelil přímo na místě. Muž tak při převozu a manipulaci s ním poměrně riskoval,“ poznamenal Vincenc.

„Oblast této trestné činnosti skýtá nemalé potenciální ohrožení pro veřejnost, ale i pro zasahující policisty. Zásah byl proveden ve velice krátkém čase, s maximálním důrazem na bezpečnost pro veřejnost nacházející se v okolí,“ uvedl ředitel územního odboru policie v Trutnově Pavel Škandera.

Kriminalisté ještě prověřují, zda se muži nedopustili navíc trestného činu obecné ohrožení. Vzhledem k velkému množství a neodbornému způsobu přechovávaní trhaviny, kterou například delší dobu nechali v autě v obydlené oblasti, mohlo za určitých podmínek dojít k iniciaci. U jednoho z obviněných pyrotechnik navíc zajistil plastickou trhavinu v rizikovém stavu.

Muži jsou stíháni na svobodě.