Podle expertů narazil student Tobolka na krajně nedůvěřivý tožský režim. Ilustrační fotografie

Podle expertů narazil student Tobolka na krajně nedůvěřivý tožský režim. Ilustrační fotografie | foto: AP

„Špion z Hradce“ zůstává v africkém vězení. Mluvil prý s kritiky režimu

  • 7
Studenta doktorského programu hradecké univerzity Radima Tobolku zadržela tajná policie v Togu a podezřívá ho ze špionáže. Velvyslanec ujistil, že muž je v dobré kondici a snažil se přesvědčit policii, že jde o nedorozumění.

Byla sobota časně ráno a pět tisíc kilometrů jižně od Hradce Králové se začalo odehrávat špionské drama, jehož nechtěným hlavním hrdinou je doktorand hradecké univerzity Radim Tobolka.

V tožském hlavním městě Lomé jej zadržela tajná policie a překvapený Tobolka se dozvěděl, že je podezřelý ze špionáže. Od té chvíle uplynulo již pět dnů a postupně se vyjasňuje: kolegové, kamarádi, ministerstvo zahraničí i manželka zadrženého vědce jsou přesvědčeni, že je to omyl.

O tom, že jde o pouhé nedorozumění, se již prý podařilo přesvědčit i úředníky v Togu. "Velvyslanec Miloslav Michálek, který kvůli panu Tobolkovi urychleně přicestoval ze sousední Ghany, nás ujistil, že je v dobré psychické i fyzické kondici. Setkali se s policií, justicí a tajnou službou a dostali jsme příslib, že ho propustí v nejbližších dnech. Snaží se vysvětlit, že tam český občan byl ze studijních účelů," pokračoval v dobrých zprávách mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Michálek je už podle informací jeho zástupkyně Kateřiny Sternbergové zpátky v Ghaně, což by mohlo znamenat, že potřebné záležitosti s tožskou stranou už dořešil. Zpět v úřadu však ještě není. 

Tobolka tak dál zůstává v jakémsi "justičním vězení". "První dva dny nebylo vůbec jasné, kde je. Nechoval se vůbec zodpovědně. Nedal vůbec našim úřadům vědět, že tam bude mapovat situaci," řekl Kolář. Ministerstvo zahraničí přitom vydalo varování před cestováním do Toga kvůli aktuální politické situaci.

Vypátrat jej se povedlo až díky konzulární spolupráci s Francouzi. Na případu spolupracuje ministerstvo s dalšími zeměmi EU, které mají v oblasti zastoupení.

Jestli Tobolka stihne páteční let, jak před dvouměsíčním výzkumem plánoval, dosud není jasné.

V Africe se student setkával s politiky včetně kritické opozice

 "Špiona", který s rodinou žije v Libčicích nad Vltavou, do rovníkové Afriky vyslala hradecká univerzita. "Zpracovává doktorandskou práci na téma Fungování politických stran v subsaharské Africe. Dělá ji na příkladu Zambie, Burundi a právě Toga," vysvětluje docent Vlastimil Fiala z filozofické fakulty, jenž Tobolkovi dělal vedoucího školitele jeho předchozí magisterské práce.

Podle expertů narazil na krajně nedůvěřivý tožský režim. Na své africké misi se totiž setkával s nejrůznějšími místními politickými představiteli včetně kritické opozice.

Radim Tobolka

  • Vystudoval medicínu na Univerzitě Karlově (1997) a o rok později v souběžném studiu antropologie obhájil magisterskou práci na téma České zdravotnictví v letech 1989-1997 z pohledu sociální antropologie.
  • Od roku 1997 sedm let pracoval a studoval v Kanadě, odkud si přivezl magisterský diplom z kulturní antropologie.
  • Po návratu byl pět let zaměstnaný v nadnárodní farmaceutické společnosti Quintiles, která připravuje klinické studie nových léčiv.
  • Je výkonným ředitelem sdružení ReformaZdravotnictví.cz, pracuje jako volební pozorovatel a při doktorském studiu na hradecké univerzitě se věnuje politické situaci v Africe.

"V Togu je opozice často ostře zastrašovaná. Nejspíš se bavil s někým, s kým by se podle tamní vlády bavit rozhodně neměl," pokračoval odborný asistent filozofické fakulty Karel Kouba. O tom, že Tobolka není žádný špion, ale oběť vládnoucího rodinného klanu, je přesvědčen rovněž další pedagog hradecké univerzity Petr Skalník.

"Znám jej už 20 let a vím, že není špion. Togo je mimořádně podezřívavé vůči cizincům a o běloších to platí dvojnásob. Určitě jej sledovali," odhadl Skalník.

Muž zadržený v Africe o sobě dal naposledy vědět v sobotu večer. "Poslal e-mail, protože mu ze začátku nechali počítač," řekla České televizi Tobolkova žena Věra, která ještě v ten den kontaktovala ministerstvo zahraničí.

"Není úplně obvyklé, aby ministerstvo začalo jednat prakticky okamžitě. Když už se do toho vložil i velvyslanec v Ghaně, je vše na dobré cestě. Od české diplomacie je skvělé, že to začala řešit na té nejvyšší úrovni a nenechala jej napospas Africe," pochválil úředníky Fiala.

Přátelé zatčeného studenta tomu nemohli ani uvěřit

Ačkoli univerzita vysílá téměř do celého světa desítky studentů, je pro ni tento nepříjemný případ premiérou.

"Až je to s podivem. Vždyť řada našich studentů působí v zemích třetího světa," řekl Kouba. Zprávě, že Tobolka je zadržován v Togu kvůli špionáži, nemohl uvěřit ani jeho kamarád Petr Stryk.

"To je legrace? Musí to být stoprocentní nedorozumění, je to úplně obyčejný kluk, který má spoustu zájmů a nejdůležitější je pro něj rodina. O jeho cestě do Toga samozřejmě vím, chtěl psát o místních politických poměrech a měl přiletět v pátek," překvapila Stryka zpráva o Tobolkově zadržení.

Do podobné situace, v jaké je nyní Tobolka, se loni dostali tři čeští turisté v Zambii, kteří si vyfotili základnu letectva, hrozil jim trest až 25 let vězení a z Afriky nakonec uprchli.

"Byli obviněni ze špionáže, ale to je jediná podobnost. To, že si fotili letadlo před vojenskou základnou, byla hloupost. V tomto případě je to ale čisté nedorozumění. V Togu je velmi nevyzpytatelný režim. Vládnoucí strana je hodně nervózní, protože situace je tam na vážkách," dodal Fiala z hradecké filozofické fakulty.

,