Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spreje mění kolos v Peci v umělecké dílo, inspirací byl i Kurt Cobain

  18:00
Hudební klub v Peci pod Sněžkou v Krkonoších, který vznikl ještě za socialismu, přetvářejí streetartisté. Při výzdobě pokojů se inspirovali černošským Bronxem i životem Kurta Cobaina. Betonový kolos vznikl na konci 80. let jako vývařovna pro ROH, výtvarné happeningy zde budou pokračovat.
Michaela Boudová a Josef Jirman provozují hudební klub Klondike necelé tři...

Michaela Boudová a Josef Jirman provozují hudební klub Klondike necelé tři roky. Za tu dobu se interiéry díky sprejerům proměnily k nepoznání. Každý pokoj je naprostý unikát. (10.7.2015). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vznikly ve stejné době, stojí těsně u sebe, jejich současnost a především budoucnost je však zcela odlišná. Řeč je o nepřehlédnutelných betonových dominantách Pece pod Sněžkou: prodejně potravin a o sousedícím hudebním klubu Klondike.

Zatímco na místě prodejny má v příštím roce vyrůst moderní obchodní a bytový komplex za desítky milionů korun (více čtěte zde), v přilehlém objektu se odehrává úplně jiný příběh. Mladí výtvarníci postupně přetvářejí fasády, chodby a pokoje na jedno velké umělecké dílo inspirované pouliční tvorbou.

„Snažíme se pracovat s tím, co tady je. Nemáme prostředky na nákladnou přestavbu, našim cílem bylo oživit stávající prostor nějakým zajímavým zásahem, který ale zároveň bude funkční,“ říká osmadvacetiletá Michaela Boudová, která si společně s Josefem Jirmanem před necelými třemi lety vzala vybydlený betonový kolos do nájmu.

V klubu se konají umělecká sympozia

Budova vznikla na konci 80. let jako vývařovna pro ROH, po revoluci zde mimo jiné bývala diskotéka. V přízemí nyní funguje hudební klub, v horních patrech začalo vznikat svébytné ubytování - pokoje především s graffiti výzdobou.

„Oslovili jsme kamarády umělce, jestli by s tím nechtěli něco udělat. Když přijeli, hrozně se jim to líbilo. Od té doby se každý půlrok koná nějaká akce. Podle toho, jaké je počasí, nebo jaký máme materiál, vybereme kus baráku, se kterým se potom pracuje,“ dodává vystudovaná učitelka výtvarné výchovy, která v Peci žije už deset let. Zatím se v klubu konala čtyři umělecká sympozia, další plánují letos na podzim.

Streetartisté nejprve vyzdobili chodbu, poté se přesunuli do horních pater a „vymalovali“ deset pokojů. Každá místnost má své jméno a nese charakteristický rukopis autora.

Pokoji Krakonoš dominuje obří portrét pána hor s dýmkou na skříni, autor Komiksu čerpal inspiraci v jemných linkách komiksové tvorby 80. let, syrový Bronx pojmenovaný podle nechvalně proslulého newyorského obvodu naopak připomíná vězeňskou celu. V hlavní roli je symbolicky černá a zlatá barva. „Snažíme se autory trochu korigovat, ale oni nás stejně moc neposlouchají,“ podotýká třicetiletý Josef Jirman.

Pokoj jako drogové doupě

Obrazárna zase vypadá jako výstavní sál, na stěnách visí zarámované obrazy a upravené reklamní plakáty. Pokoj Kurt, inspirovaný životním příběhem hudebníka Kurta Cobaina, působí jako drogové doupě. V rohu jsou opřené lyže, na stěně plechová zahradní konev, na zemi leží obyčejná matrace.

Psychedelickou atmosféru dotvářejí všudypřítomné graffity. Pouze psychicky odolní jedinci mohou strávit noc ve třech pokojích spodního patra, kde se sprejeři skutečně vyřádili.

Celkem se v Klondiku vystřídalo zhruba 15 umělců, mezi nimi například i respektovaná postava české graffiti scény Pauser. Vůdčí osobností projektu je Lukáš Kladívko alias Geno. Právě z Poděbrad, kde má základnu, jezdí do Pece pod Sněžkou nejvíce umělců.

„Děláme to ve volném čase, je to pro nás v podstatě odpočinek. Je potřeba zdůraznit, že se jedná o nízkorozpočtový projekt s minimální investicí, který vzniká v krátkém čase na míru a bez nějaké dlouhé přípravy,“ poznamenává Geno.

Vtisknout komunistickému monstru umělecký ráz je výzvou také pro výtvarníky z druhého konce republiky. Jakub Jandora dojíždí až z Ostravy. „Prostor má velice zajímavý příběh. Podílet se na vymalování jeho pokojů, kde v sezoně budou bydlet hosté, je prostě něco unikátního. Každý umělec si pokoj utvoří po svém. Nechá na sebe působit to místo, nálady, pocity a podle toho se vyjádří,“ vyjmenovává Jandora, co ho na projektu baví. „Výsledek je jasný - každý pokoj se stává mnohem větším unikátem než předtím,“ dodává.

Provozovatelé Klondiku chtějí v pořádání výtvarných happeningů pokračovat. Prostoru je stále dost. „Zbývá ještě pět pokojů, chodby, potřebujeme dát dohromady fasády,“ naznačuje Josef Jirman.

Mladý pár, který se usadil v Peci pod Sněžkou, realizuje také další zajímavé aktivity. V prostorách klubu, kde se běžně konají koncerty, se například konal závod na in-line bruslích, na boulderingové stěně zase soutěžili horolezci v nejdelším přeskoku. V plánu má dokonce bikerské závody na umělé dráze, takzvaném pumptracku.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...