Skvost mezi chodníky se dočkal, opravám předcházely tři demonstrace

  16:37
Měří jen pár desítek metrů, byl ve zdevastovaném stavu a jen málokdo by v něm poznal cenný skvost. V Hradci Králové začaly opravy ojedinělého 130 let starého chodníku, za který bojovali i studenti. Chodník připomíná éru slavného starosty Františka Ulricha.
Začala oprava mimořádně cenného chodníku v Kozinově ulici v Hradci Králové...

Začala oprava mimořádně cenného chodníku v Kozinově ulici v Hradci Králové (12.7.2021). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Pozdě, ale přece: v Hradci Králové začaly opravy opravdového unikátu, který nejen ve městě nemá obdoby. Rekonstruuje se zhruba 40metrový chodník v Kozinově ulici, který pravděpodobně vznikl na konci 19. století a kvůli kterému se v posledních deseti letech už třikrát demonstrovalo.

Když průvod studentů s transparenty před třemi lety došel až před magistrát, radnice slíbila, že zdevastovanou, avšak mimořádně cennou dlažbu opraví ještě v témže roce.

Chodník, na němž se vinou hlubokých vyjetých kolejí téměř ztrácely hvězdicové ornamenty, se však dočkal až nyní. Náročná oprava by měla trvat asi tři měsíce a před ní dokonce firma do akce nasadila i dron.

I když je chodník dlouhý jen několik desítek metrů, odkrývá nečekané historické souvislosti. Pokládka musela být nesmírně pracná, protože na rozdíl od většiny mozaikových dlažeb jej netvoří štípané kostky, ale nepravidelné kameny.

Světlá žula tvoří hvězdicové ornamenty, černý kámen pak osmiúhelníky, které nápadně připomínají půdorys hradecké pevnosti. Bourání městského opevnění a zároveň nová výstavba na jeho místě začaly v roce 1893, dá se tedy předpokládat, že opravovaný skvost pochází z prvních let starostování Františka Ulricha.

Unikátní dlažba se nachází jen pár metrů od pěchotních kasáren, hned v sousedství stály bývalý pevnostní kavalír a také zbrojnice.

„Chodník má vztah k sousedním stavbám, reaguje na výškovou úroveň i vchody, nejspíš tedy skutečně vznikl krátce po zániku hradecké pevnosti. Zajímavý je i materiál. Je nejpravděpodobnější, že čedič pochází z Kunětické hory, kde město mělo svůj vlastní lom, ve kterém se těžilo až do konce 19. století. Narůžovělá žula se v okolí města nenalézá a nevíme, odkud pochází. Je jen otázka, jestli osmiúhelníky odkazují na tvar hradecké pevnosti, anebo je to jen náhodný dobový vzor,“ říká Radek Bláha, archeolog Muzea východních Čech.

Podle Ladislava Špačka z Národního památkového ústavu Praha se Hradec chlubí opravdovým unikátem. „Tato dlažba patří opravdu mezi mimořádně hodnotné a ojedinělé příklady počátků ornamentálního dláždění chodníků, jeho cena je mimořádná. Například v Praze se podobný chodník vůbec nezachoval,“ konstatuje Špaček.

„Zachovalý zbytek dláždění je zřejmě jediným zbytkem počátků ornamentální dlažby v českých zemích. Není známo, že by tento druh dlažby byl zachován někde jinde než právě v Hradci Králové,“ upozorňují studenti z iniciativy Kostka, jež svého času kvůli stavu chodníku svolávala demonstrace.

Dron detailně nasnímal obrazce

Opravy nebudou žádnou rutinní záležitostí. Chodník nejprve zaměřil dron, který zároveň detailně nasnímal jednotlivé obrazce. Následoval rozbor podloží, při kterém archeology zajímal způsob uložení kamenů anebo stopy po dřívějších opravách.

„Všechny kameny jsme vyndali a uložili je po původních obrazcích. Teď budeme upravovat podloží a nejpracnější bude malé úlomky přesně podle šablony pokládat zpět do obrazců. Komplikuje nám to, že spousta z nich byla neuměle opravena běžnou mozaikou. Opravdu to není nic jednoduchého,“ upozorňuje Marek Bittner, hlavní stavbyvedoucí společnosti Matex.

Chodník v Kozinově ulici sice v uplynulých desetiletích poničila mechanizace, zachránilo jej však, že pod ním nejspíš nevedou žádné sítě. „Přestože nebyl nikdy navržen na pojezd těžkých aut, nakonec vydržel. Je rozježděný, ale opravitelný. A měl i štěstí, že nebyl překopán napříč. Je to jediný chodník takového charakteru v celém Hradci,“ zdůrazňuje vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta.

Fatální oprava plynovodu

Dlažbě u pěchotních kasáren se nejvíc přibližuje tříbarevná mozaika před někdejší radnicí na Velkém náměstí. Také ta je poničená a s opravou se počítá při rekonstrukci celého náměstí.

„Chodník v Kozinově ulici je ještě starší. Před radnicí je mozaika jiného charakteru. Zřejmě byla na chodnících podél celého náměstí a možná i v přilehlých ulicích. Nedá se to však potvrdit ani vyvrátit. Nejpodobnější byla dlažba v Nezvalově ulici, která však před několika lety nenávratně zanikla při opravě plynovodu,“ popisuje Falta.

Historická pískovcová dlažba je položena před Biskupským gymnáziem, před někdejším důstojnickým domem u krajského úřadu a bez předláždění pod asfaltem přečkala i čedičová úlomková dlažba přímo na Velkém náměstí.

Takzvaná štětová dlažba z navysoko poskládaných kamenů dosud ve velmi dobré kondici odpočívá pod asfaltem i na Svatováclavském náměstí na Novém Hradci.

„Mozaiková dlažba s dominantami města je i na chodnících v podloubí Velkého náměstí. Ta však pochází ze 70. let minulého století a vznikla při oslavách 750. výročí založení města,“ připomíná Radek Bláha.

Také on poukazuje na jedinečnost dlažby v Kozinově ulici: „Takto ztvárněných chodníků z konce 19. století bylo daleko víc, nebyly ničím neobvyklé, ale všechny postupem času zmizely a zůstaly jen malé pozůstatky, které mají nyní velikou hodnotu,“ říká archeolog hradeckého muzea. „Většina zmizela ve druhé polovině 20. století. Ta dala nejen historickým chodníkům hodně zabrat,“ dodává Jan Falta.

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice D35 z Hradce do Jičína už roste. Uleví přetížené D1, řekl ministr

13. března 2024

Stavbu dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem si v rámci výjezdního zasedání vlády přijeli...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ženu na sítích poblouznil falešný zpěvák skupiny Kabát, vylákal od ní milion

18. března 2024  16:11

Báchorkám o životní lásce uvěřila pětadvacetiletá žena z Královéhradecka, která se na sociálních...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl 15 kilometrů, policie mu „otočila“ auto nárazem rámu

18. března 2024  15:03

Alkoholem posilněný řidič se na Náchodsku snažil vyhnout policejní kontrole. Nejprve zastavil, ale...

Labská stezka z Vysoké do Opatovic by se mohla stavět už v roce 2025

18. března 2024  10:38

Poslední dva úseky cyklostezky podél Labe z Hradce Králové do Pardubic čeká letos zásadní posun,...

Přestávka přijde vhod. Kluci zvládli těžký program fantasticky, chválil Priske

18. března 2024  8:26

U té odpovědi se po pár slovech zastavil, ani nevypadalo, že se nakonec tolik rozmluví. „Ano,...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...