Od podzimu bude mít bruslařská trať Hradečnice osvětlení. Lampy zhasnou po dvou hodinách.

Od podzimu bude mít bruslařská trať Hradečnice osvětlení. Lampy zhasnou po dvou hodinách. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Bruslaři v Hradci si užijí i po setmění. Lampy osvítí lesní Hradečnici

  • 1
Do konce září přibudou lampy nad stezkou pro bruslaře a cyklisty v Novohradeckých lesích u Hradce Králové. Rozsvítí se vždy po setmění na dvě hodiny. Takovou vymožeností se může pochlubit jen několik tuzemských in-line a cyklotras.

Sotva první stovky bruslařů a cyklistů stihly okusit další tři kilometry populární Hradečnice, začíná se uskutečňovat jiný nápad, který z novohradeckých lesů dělá minimálně rovnocenného soupeře nejpopulárnějších českých stezek.

Chystá se její osvětlení. Takové vybavení už mají třeba Ladronka a Stromovka v Praze či Lipno, jež pravidelně vítězí v anketách o nejlepší stezku České republiky.

Prozatím bude v Hradci nasvícený necelý tříkilometrový úsek od lesního hřbitova k hájovně U Dvou šraňků.

Ale jestliže se projekt osvědčí, hradecká firma Městské lesy lampy rozvěsí podél celé Hradečnice a třeba se dostane i na Písečnici vedoucí z Nového Hradce k hájovně.

"Další etapu nevylučuji a mohla by ji řešit solárně napájená svítidla," říká ředitel Městských lesů Milan Zerzán. Lampy budou svítit vždy dvě hodiny po setmění, poté se automaticky vypnou.

"Umístíme je na stávající sloupy elektrického vedení. Jde o rovný úsek cesty, takže cyklisté i bruslaři uvidí ve tmě svítící lampy z dostatečné vzdálenosti," pokračuje Zerzán.

Nasvícení jako na Gočárově třídě nečekejte

"Částečným osvětlením Hradečnice vyjdeme vstříc sportovcům, kteří se z časových důvodů nemohou projet přes den, nebo těm, kteří budou chtít okusit noční bruslení," říká náměstek primátora Martin Soukup.

Zdůrazňuje však, že lampy nemají sloužit jako rovnocenná součást osvětlení hradeckých ulic:

"Nejde o to, aby stezka byla nasvícená jako třeba Gočárova třída. Lidé na bruslích pojedou od bodu k bodu - na jednotlivé lampy bude vidět, ale mezi nimi bude tma," dodává Soukup.

Stezka vede do Bělečka, okruh může mít až 16 kilometrů

Radnice protáhla Hradečnici teprve na konci července až do Bělečka a u strmé panelové cesty přibylo záchranné zábradlí.

"Jediné, co tu možná trochu chybí, je půjčovna bruslí, koloběžek nebo kol. Moc jsem ale ocenila, že se stezka prodloužila, protože ji využívá fůra lidí a takhle se ten hustý provoz trochu rozmělnil," říká Pavla Kopřivová z Hradce Králové.

Montáží nového osvětlení se však letošní stavební práce pro sportovce v okolí lesního hřbitova nezastaví. Ještě v tomto roce zde začne růst unikátní dílo, jež může v budoucnu strčit do kapsy dokonce i proslulou lipenskou stezku.

Jedinečný šestnáctikilometrový okruh by mohl být hotový už příští rok.

První na řadu přijde Písečnice, jež poporoste až ke Stříbrnému rybníku, na jaře přijde na řadu takzvaná Smiřická hráz směrem na Malšovice i poslední část okruhu kolem střelnice zpět k lesnímu hřbitovu.