Nový projekt na rekonstrukci křižovatky Mileta v Hradci Králové

Nový projekt na rekonstrukci křižovatky Mileta v Hradci Králové | foto: Atelier DELTA 90

Případ křižovatky Mileta se stěhuje. Zase zahlcenému úřadu v Hořicích

  • 29
Úředníci stavebního úřadu v Hořicích budou řešit už druhou kauzu královéhradeckých staveb. Kvůli systémové podjatosti dostali na starost kromě rekonstrukce Velkého náměstí i případ křižovatky Mileta.

Když hořickému stavebnímu úřadu letos na jaře přistál na stole spis týkající se rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové, místní úředníci se báli, že to nebude poslední případ, kdy budou muset něco řešit za někoho jiného. Bohužel měli pravdu.

Strašák systémové podjatosti jim totiž nyní nadělil i kauzu Milety, tedy stavby hradecké křižovatky za více než 220 milionů korun. Proti ní se úspěšně odvolal spolek Kruh pro občanskou společnost (KOS).

Hořický stavební úřad, ač už kvůli Velkému náměstí nestíhá vlastní agendu (více čtěte zde) povede nové územní řízení o Miletě.

Pověřil jej úřad Libereckého kraje znovu kvůli systémové podjatosti - v tomto případě hradeckého magistrátu i kraje coby spoluinvestorů nové křižovatky.

Hořice byly ke své smůle jasnou volbou, protože jde o jediný sousední stavební úřad obce s rozšířenou působností v kraji.

„Je nad slunce jasné, že pro náš malý úřad je to nesmírně komplikovaná záležitost. Už případ Velkého náměstí je velmi složitý, teď na nás spadla i Mileta, přitom nám na výplaty nikdo nepřidal ani nepřidá. Určitě se obrátíme na krajský úřad, aby nám s tou záležitostí pomohl a posílil nás, protože v našem počtu lidí takhle velké stavby logicky řešit ani nemůžeme,“ stěžuje si místostarosta Hořic Ivan Doležal (ODS).

Hořický úřad žádal o posily už dřív, ale neuspěl

Soucit s hořickým stavebním úřadem má i vedení hradecké radnice. Právě o jejím stavebním úřadu liberecký „soudce“ v odůvodnění uvedl, že se nezměnily okolnosti, které „vykazují možnost nadkritické míry systémové podjatosti“.

„K rozhodnutí přidělit územní řízení na rekonstrukci křižovatky Mileta stavebnímu úřadu v Hořicích liberecký krajský úřad jistě vedly zákonné mantinely a principy správního řádu,“ konstatuje hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK).

„Mám ale obavu, že zákon nemyslí na situaci, kdy takto komplikovaný případ bude rozhodovat poměrně malý stavební úřad, který nemá potřebnou kapacitu a navíc už řeší naši rekonstrukci Velkého náměstí a také územní rozhodnutí na stavbu R35 v úseku do Sadové, a to samozřejmě mimo svou běžnou agendu. Kdy v celé záležitosti úřad v Hořicích rozhodne, netroufám si odhadnout,“ míní primátor.

Stavební úřad v Hořicích odhaduje, že spis k nim doputuje asi za měsíc, do té doby jen těžko může říct, kolik času bude potřeba na nové územní řízení. Jen pro ilustraci: archiv o Velkém náměstí má na čtyři tisíce stran a rozhodnutí stále nepadlo.

Hořice si krajskému úřadu řekly o úřednické posily již kvůli Velkému náměstí, ale neuspěly. Doležal, podle kterého je případ pro Hořice velmi složitý, k tomu říká:

„Myslím, že tři čtyři lidi navíc by náš úřad určitě unesl. Je zřejmé, že tam chybí správná atmosféra, protože je mnohem zatíženější než obvykle. Měly by to řešit stavební úřady, které znají místní podmínky i obyvatele a vědí, co mohou očekávat.“

Systémová podjatost a přesun problému do Hořic pro Miletu znamenají zdržení. Sice stále platí memorandum města, kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o společném postupu i financování, avšak Hradec si uvědomuje riziko, že zvlášť ŘSD může svých 130 slíbených milionů věnovat aktuálnějšímu projektu. Město spočítalo, že na nové křižovatce Mileta závisí osud dalších připravovaných investičních projektů v hodnotě kolem čtyř miliard korun.

Nehledě na průtahy a neexistující dopravní napojení trpělivost již došla developerovi, který v areálu nedávno začal chystat stavbu obchodního centra (více čtěte zde).

„Územního řízení k rekonstrukci Milety se účastnily desítky orgánů, institucí, majitelů pozemků a dalších dotčených. Tato komplikace je výsledkem odvolání jediného sdružení,“ připomíná Fink krok KOS (psali jsme zde), po němž hradecký krajský úřad paradoxně sám sebe označil za systémově podjatého.