Vizualizace konečné podoby fotbalového stadionu v Hradci Králové

Vizualizace konečné podoby fotbalového stadionu v Hradci Králové | foto: FC Hradec Králové

Nový stadion v Hradci Králové má zelenou, získal územní rozhodnutí

  • 10
Fanoušci hradeckého fotbalu se nejspíš už za rok dočkají stavby nového stadionu za 400 milionů korun. Radnice konečně získala pravomocné územní rozhodnutí a do dvou měsíců chce požádat o stavební povolení. Na rozdíl od předchozího projektu tentokrát řízení nikdo nenapadl.

Zatímco u předchozí varianty stadionu s obchodním centrem trvalo územní řízení 5,5 roku (psali jsme o něm zde), tentokrát se městu podařilo získat rozhodnutí už za tři měsíce. Navíc se proti němu nikdo neodvolal, takže již nabylo právní moci.

„Odpůrci minulého projektu deklarovali, že pokud tam nebude obchodní centrum, nebudou nic namítat. To splnili a já jim za to děkuji,“ pochvaloval si hladký průběh náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Stejného poděkování se aktivistům, projektantům i radnici dostalo také od šéfa hradeckého klubu Richarda Jukla: „Přistoupili k tomu konstruktivně a poděkování je na místě,“ uvedl na stránkách klubu, kde fanouškům oznamoval, že vidina nového stadionu se opět přiblížila (více o stadionu čtěte zde).

Ze smlouvy s projektantem vyplývá, že do šesti týdnů musí předložit dokumentaci ke stavebnímu povolení. O to chce radnice požádat co nejdříve, aby stihla do konce roku vybrat zhotovitele. Začátek prací město plánuje v únoru 2018.

„Uvažujeme o tom, že bychom už na podzim začali demolovat západní tribunu. Ještě z minulého projektu s firmou ECE máme povolení k demolici, které je stále platné. Tím bychom práce ještě zrychlili,“ řekl Vedlich.

Současně by se mohly bourat i části bočních tribun. „Stojíme před rozhodnutím, zda vypsat zvlášť soutěž na provedení demoličních prací nebo zda tento krok spojit s výstavbou stadionu a provádět ji vcelku s generálním dodavatelem celé stavby,“ dodal Jukl.

Nový stadion má stát 400 milionů korun. To je také strop, který projektant nesmí překročit. Město už jednalo s předsedou Fotbalové asociace České republiky Miroslavem Peltou o možné dotaci. Spekuluje se, že by mohlo získat až 150 milionů korun.

„Část peněz bychom mohli získat z ministerstva školství, část již máme a na zbytek bychom si vzali úvěr. Poměry bych ještě nespecifikoval, ale peníze na to mít budeme, je to naše priorita,“ zdůraznil Jindřich Vedlich.

Nová aréna má podobně jako v Plzni růst za provozu. Jako zázemí fotbalistů a fanoušků bude sloužit dosavadní východní tribuna, zatímco se budou stavět tribuny na zbylých třech stranách hřiště. Po jejich dokončení dojde k nahrazení i východní tribuny. Radnice uvažuje také o tom, že by tři nové tribuny nestavělo současně, ale na etapy. Díky tomu by si nemusela brát úvěr a finance rozložila do více let. Tato varianta je však podle Vedlicha méně pravděpodobná.