Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odklad neuspěl, Hradec souhlasí se stavbou stadionu dražší o 59 milionů

  9:33
Minimálně 59 milionů korun si Hradec Králové připlatí za multifunkční fotbalový stadion. Původně dohodnutá cena činila 568 milionů. O takzvané změně závazku ve smlouvě v úterý asi po hodinové diskusi rozhodli zastupitelé. Pro jich bylo 22 z přítomných 33.
Vizualizace nového multifunkčního stadionu podle návrhu architekta Tomáše...

Vizualizace nového multifunkčního stadionu podle návrhu architekta Tomáše Vymetálka | foto: Archiv FC Hradec Králové

Stavební konsorcium firem Strabag - Geosan Group - D&D Elektromont v květnové žádosti předložilo argumenty pro zdražení o 69,1 milionu korun. Vyjednávací skupina nejenže dokázala srazit deset milionů, ale nadiktovala si i požadavky navíc, které zhotovitel přijal.

Posledním minusem pro město je sice posunutí termínu otevření z dubna na konec června příštího roku, ale radnice si naopak vymohla bonusy: bourání staré východní tribuny, na jejímž místě vyroste parkoviště s dobíjecími stanovišti pro elektromobily, šatny pro mládežnické oddíly v nové severní tribuně i navýšení počtu sedaček z původních osmi tisíc na maximální projektovanou kapacitu 9 300.

Na úterní debatě zazněly i prosby opozice o podporu zdražení a zároveň shovívavost nad šibeničními termíny dodání podkladů pro hlasování. Například právní posouzení přibylo až v pondělí pozdě odpoledne a jednohlasně Piráti a zastupitelé Martin Hanousek (Změna a Zelení) a Jan Holásek (nez.) žádali o svolání mimořádného zastupitelstva, aby dostali čas na důkladné prostudování materiálů.

Jejich návrh na mimořádný termín 30. června však neprošel, na rozdíl od dodatku ke smlouvě. Nabídka stavbařů totiž garantovala platnost změn pouze do tohoto data a panovaly obavy, že by narychlo svolané zastupitelstvo nemuselo být usnášeníschopné kvůli příliš nízkému počtu hlasů.

„Je dobře, že se většina zastupitelů postavila na stranu stadionu a s jejich pomocí se ho podaří dokončit. Jejich přístupu si vážím a za jejich podporu děkuji. Myslím si, že podmínky, které se vyjednávacímu týmu podařilo dohodnout, jsou pro město vcelku výhodné,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

„Moc na nás tlačíte“

Opozice s žádostí o čas pro nastudování změn a jejich případných úskalí neuspěla.

„Záležitosti kolem stadionu jsou složité a způsob, jakým je to projednáváno, je děsivý. My hlasujeme o navýšení o 72 milionů a dalších investicích, což jsou zásadní částky v městském rozpočtu, a to, že nám chodí několik aktualizací na poslední chvíli, je neskutečný amatérismus v jednání města. Takhle to dělat nelze. My máme všichni hmotnou odpovědnost a máme mít základní právo na čas materiály nastudovat. Vždyť poslední verzi jsme dostali v pondělí večer,“ připomněl Martin Hanousek.

„Na revizi a přípravu je strašně málo času. Tlačíte nás, abychom přijali rozhodnutí o takhle zásadní a citlivé věci, a neumožňujete nám odpovědně vykonávat mandát zastupitele,“ upozornil Jan Holásek.

Převážila však argumentace ve prospěch okamžitého hlasování, respektive důraz na plusy, které město za 59 milionů korun navíc dostane.

„S oddalováním dohody budou růst i náklady“

Za prohlasování změny smluv se přimlouvala i šéfka opozičního HDK Pavlína Springerová. Ta byla ostatně i členkou vyjednávacího týmu, který minulý týden absolvoval čtyřhodinovou a údajně velmi náročnou diskusi se stavbaři.

„Pravdou je, že textace dodatku šla až v pátek, není to standardní čas a dostatečný předstih, ale jsme v neobvyklé situaci. Za mě je výsledná dohoda ku prospěchu projektu a pro město je velmi výhodná,“ řekla Springerová.

„Nárůsty cen jsou maximální, máme i statistiku. Když si započítáte náklady za vícepráce, činí nárůst ceny asi pět nebo šest procent. To je opravdu velmi dobrý výsledek, který nás posouvá k dokončení projektu a naprosto minimalizuje riziko nedokončení a konzervace projektu. Prosím o shovívavost opozice a hlasování,“ připomněla Springerová obavy, že by Strabag v případě nesouhlasu města mohl staveniště opustit.

„Byl jsem nesmírně překvapen tím, co vyjednávací skupina vyjednala. Pro město je ten dodatek smlouvy velice výhodný. My jim přidáme 28 milionů za ceny materiálu, které mnohdy šly nahoru o 120 procent, a budeme mít zdemolovanou východní tribunu, nové parkoviště, šatny a tak dále. Jsem přesvědčen, že tato nabídka je pro město velice výhodná,“ uvedl zastupitel Jiří Langer (ANO), který je sám stavař.

„S každým oddalováním dohody budou růst i náklady. Situace není stabilní, konflikt na Ukrajině bohužel pokračuje a ceny neustále rostou. Tato nabídka je platná jen do 30. června čili moc času na odklady nemáme. Rychlé rozhodování vyžaduje odvahu a nasazení. Neměli jsme dostatek času na prostudování, ale kdo měl zájem, čas si mohl najít,“ přimlouval se Oldřich Vlasák (ODS).

O podporu prosila i náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO): „Prosím opoziční zastupitele. Není zodpovědné nepřijmout velmi rozumnou nabídku zhotovitele.“

Nezapočítali technologie, říká správce stravby

Ke koalici se přidal i Lubomír Štěpán (KSČM), který projekt prosazuje od počátku.

„Byl jsem docela mile překvapen, že navýšení o 69 milionů je tak nízké. Očekával jsem daleko víc. To co bylo dojednáno, je pro město hodně příznivé. Líbí se mi, když někdo prohlašuje, že chce, aby byl stadion postaven, ale do stavby bude házet klacky tak dlouho, až se to nepostaví. A bohužel to tady zaznívá dost často,“ postěžoval si na adresu zastupitelů, kteří chtěli čas na nastudování smluv.

„Jsou mezi námi i zodpovědní zastupitelé, všichni nejsme střelci jako pan Štěpán. My si prostě potřebujeme nastudovat materiál,“ odpověděl Jan Zeman (Piráti).

Ve prospěch zdražení vystoupil i Pavel Obermajer ze společnosti Grinity, jež pro město dělá správce stavby.

„Výpočet ceny zhotovitele je velmi transparentní. Provedli jsme kontrolu a vše se shoduje. Cena materiálů se nám zdá nadsazená, na druhou stranu zhotovitel vůbec nezapočítal žádné technologie, což je obrovská částka. Započítal jen stavební části. Obávám se, že kdyby započítal i technologie, ta částka 69 milionů by byla třeba i dvojnásobná,“ řekl Obermajer.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...