Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soukromá škola Sion v Hradci Králové přistavuje dvě patra za 60 milionů

  9:12
Soukromá základní škola Sion z Hradce Králové bude mít nové prostory za 60 milionů korun. Vzniknou dvě nová patra s multifunkčním sálem, ochozem se studovnou i laboratoří. Investici spolek hradí z úvěru, který chce splácet ze školného příštích 15 let.
Spolek Sion přestavuje budovu Základní školy J. A. Komenského v Hradci Králové...

Spolek Sion přestavuje budovu Základní školy J. A. Komenského v Hradci Králové (7. 5. 2021). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Hradec sice předloni zařízl záměr vzdělávací společnosti Scio, která chtěla soukromou základní školu, avšak do budování nových tříd se pustil jiný investor – spolek Sion, v jehož čele stojí bývalý pastor Jednoty bratrské v Hradci Králové Denis Doksanský.

Spolek zřizuje Základní školu Sion J. A. Komenského, která za 60 milionů rozšiřuje svou budovu v ulici Kleinerových. Chátrající objekt, o nějž se loni na zastupitelstvu města vedla zákopová válka uvnitř rozpadající se koalice, dostává dvě podlaží a výrazně promění tvář.

„Budova byla už roky v havarijním stavu. Teklo sem střechou, problematické bylo topení, elektrické rozvody, zkrátka všechno. Když jsme ji přestavovali, jen na zpevňování statiky jsme strávili neplánovaně měsíc nebo dva, protože se ukázalo, že budova je ještě horší, než to vypadalo podle nákresů,“ říká Doksanský.

V dvoupodlažním domě dosud sídlila v přízemí školka a kuchyně a v patře druhý stupeň. Nástavba dvou pater umožní vznik nových tříd, multifunkčního sálu s jídelnou nebo odborné učebny pro přírodovědu. Ke škole přibyla také zděná část s novým schodištěm, výtahem a šatnami. V ní bude hlavní vchod do školy. Starý vstup by měl sloužit mateřince.

„Původní schodiště zůstane jako únikový východ, ale do školy se vstoupí novým schodištěm v přístavbě. Dole bude recepce s monitorem, kde rodiče hned uvidí, jestli je družina ve škole, nebo venku. Bude tam posezení a káva, aby se tu rodiče cítili dobře a věděli, že se s nimi počítá,“ pokračuje Doksanský.

Zatímco úpravy přízemí jsou jen drobné, druhé nadzemní podlaží stavaři přestavěli kompletně. Zvětšila se centrální chodba, kde bude posezení v sedačkách i houpacích sítích, přeskupením toalet došlo k rozšíření učeben a více místa bude i v kancelářích.

„Konstrukce budovy nám snadno umožnila vytvořit požadovanou dispozici. Vlastně jsme to celé vybourali, zbyl jen betonový skelet a sloupy,“ říká Tomáš Koblása ze studia Žárovka architekti.

Knihovna, studovna i sedačky

Místo původní jídelny bude kabinet pro učitele, kteří se dosud tísnili v jedné kanceláři. Sborovna bude průchozí. Děti tak budou mít k učitelům neomezený přístup.

Hradci se nedaří zvýšit kapacitu škol a školek

Fatální nedostatek místa pro vzdělávání a jen velmi obtížné zvyšování jejich kapacit. To je už roky realita v Hradci Králové. Jestliže je v krajském městě potíž postavit veřejné objekty, pro školství to platí dvojnásob.

Posledními školními stavbami byly před lety městské školky smontované z kontejnerů. Od té doby se hradecké radnici projekty nedaří. Přístavby základních škol v Malšově Lhotě a v Úprkově ulici musela kvůli komplikacím odsunout, práce v ZUŠ Střezině skončily blamáží a další projekty se posouvají k realizaci rychlostí skomírající želvy.

Za jedinou větší rekonstrukci městských škol lze považovat přestavbu mateřské školy Sluníčko, jež za 16 milionů korun začala vloni a na jejíž druhou a třetí část je nyní vypsán tendr za 25 milionů.

„Podporuje to systém, jak fungujeme. Žáci sem mohou kdykoliv bez zaklepání, bez vyzvání. Chceme, aby mezi nimi a učiteli byly přirozené vazby,“ vysvětluje Doksanský.

Novému poschodí bude dominovat multifunkční sál, který zároveň poslouží jako jídelna. Výškově zabere dvě poschodí. Vedle už se rýsuje několik učeben včetně laboratoře pro přírodovědné předměty. Bude vybavena moderními přístroji, které doposud škole chyběly. Pokusy žáci prováděli jen díky mobilním sadám.

Moderními technologiemi budou propojeny všechny třídy. Ze sádrokartonových konstrukcí visí desítky metrů datových kabelů pro interaktivní tabule.

„Ještě před dvěma týdny tady byla lepenka, a nyní už tu jsou kompletní konstrukce pro stěny. Nahoře vznikne ochoz, kde budou police s knihami, studovna pro děti a vzadu odpočívárna se sedačkami. Za stěnou je vzduchotechnika,“ ukazuje šéf Sionu z terasy na kostku ve čtvrtém podlaží.

Zatím není jasné, zda se sem přestěhuje první stupeň, který teď sídlí v pronájmu na základní škole Mandysova. „Necháme o tom rodiče hlasovat, ale neplánujeme, že bychom ten objekt zcela opustili,“ pokračuje.

Sion přišel o naspořené miliony

Sion získal budovu někdejší školky od města v roce 2009 s podmínkou, že bude provozovat školu a školku. Už tehdy byla ve špatném stavu a škola musela investovat miliony, aby v ní mohla učit. Současně už roky připravovala generální rekonstrukci.

Po dlouhých tahanicích se sousedy, kterým se nelíbilo zvednutí stavby i nové parkoviště, získal Sion vloni stavební povolení a od podzimu staví. Mezitím však přišel o naspořené peníze. Na 30 milionů musel v roce 2019 rozpustit v provozu, když kvůli formální změně zřizovatele přišly školy o státní příspěvky.

„Peníze jsme museli použít na přežití. Soud s ministerstvem jsme však vyhráli a doufáme, že se nám vše vrátí. Jsme optimisté, mohli bychom to zvládnout zaplatit,“ věří Doksanský.

Sion už před sedmi lety získal na rekonstrukci evropskou dotaci 10 milionů korun. Ceny ve stavebnictví však od té doby výrazně vzrostly a projekt se vyšplhal na 60 milionů. Škola si proto půjčila 50 milionů korun v bance. Než se jí podařilo úvěr vyjednat, poskytl jí půjčku současný náměstek hradeckého primátora Pavel Marek (ANO), který za to čelil opoziční kritice pro střet zájmů.

„Naše společnosti poskytly společnosti Sion na omezenou časovou dobu půjčku do vyřešení bankovního úvěru, aby stavba nebyla přerušena,“ vysvětloval Marek na únorovém zastupitelstvu.

Až škola získá nevyplacené příspěvky, chce jimi umořit část úvěru. Zbytek by měla splácet asi 15 let ze školného, které vynáší 36 tisíc ročně.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Ředitele královéhradecké policie čeká kázeňské řízení kvůli odchodům policistů

19. dubna 2024  16:43

Ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petra Sehnoutku čeká kvůli možnému...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...