Vazební věznice Hradec Králové

Vazební věznice Hradec Králové | foto: Martin Veselý, MAFRA

Mrtvé novorozeně mělo v těle dvě promile. Zpanikařila jsem, řekla matka

  • 64
Devětadvacetiletá Andrea Č. se u hradeckého krajského soudu zodpovídá z vraždy novorozeněte. Obžaloba ji viní z toho, že letos v únoru tajně v těžké opilosti porodila venku před domem, kde žila s rodinou. Chlapce nechala bez pomoci a tělíčka se pak zbavila. Ženě hrozí až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

„Porodila donošené, živé a životaschopné dítě. Následkem jednání obžalované došlo krátce po narození dítěte k jeho úmrtí. Zemřít ale nemuselo, kdyby se dítěti dostalo lékařské péče,“ uvedla státní zástupkyně Lucie Žabková.

Podle spisu nechala obžalovaná novorozence v dešti při teplotě kolem dvou stupňů Celsia v trávě, vrátila se do domu pro blůzu, do které zřejmě již mrtvé dítě zabalila a ukryla do krabice na terase. Později tělíčko odnesla v igelitce na druhý konec vesnice a nacpala do propusti kanalizace.

Případ se stal v Pardubickém kraji. Policie se o něm dozvěděla od příbuzné obžalované, která si všimla zprávy její nezletilé dcery na Facebooku. Ta se zmínila, že našla na terase v krabici mrtvolu dítěte. Lékaře později překvapilo, že novorozenec měl v krvi přes dvě promile alkoholu.

„Příčinou smrti byla asfyxie (dušení plodu). Významnou měrou se na ní podílela hladina alkoholu v těle dítěte,“ uvedla Žabková. Podle ní to souviselo s opilostí matky.

„Kdybych si zavolala sanitu, tak by mě zabil.“

„Necítím se být vinna, jelikož mám tři děti a nikdy jsem jim neublížila. Ten den, co jsem porodila, jsem nepila. Otec dětí mě psychicky i fyzicky týral, měli jsme strašný vztah. Starat se o děti za takového stavu bylo složité, děti ho nezajímaly. Kdybych si zavolala sanitu, tak by mě zabil,“ hájila se obžalovaná.

Nikdo, kromě jejího druha, prý o těhotenství nevěděl. „Když jsem mu řekla, že to dám pryč, řekl, takhle teda ne! Měla jsem z něho strach. Chtěla jsem to vyřešit tím, že bych dítě dala k adopci nebo do babyboxu,“ uvedla.

Porod ale prý přišel nečekaně rychle, žena zazmatkovala a vyběhla na zahradu. „Nepředpokládala jsem, že to bude tak rychlé. Chtěla jsem utéct, byla jsem zmatená. Vzala jsem miminko a silně s ním zatřásla, aby zabrečelo, ale nezabrečelo,“ řekla.

Obžalovaná tvrdí, že rodila šestkrát, to ale není možné ověřit. Jisté je jen to, že vychovává tři děti.

Údajně již jednou porodila mrtvé dítě

„Nechtěla jsem už žádné další, protože mě týral,“ uvedla. V roce 2013 dala hned v porodnici své čtvrté dítě k adopci a o rok později údajně porodila mrtvé dítě.

„Spadlo do záchodu. Vytáhla jsem ho, dala do igelitky a do sudu. Bylo to asi tak po pěti měsících těhotenství,“ řekla. Za tento případ ji ale policie nestíhala, protože žádné důkazy neexistují, tělo novorozence se nenašlo.

Na otázku, proč od svého druha, se kterým žila čtrnáct let, neodešla, řekla: „Nešlo to, zamykal mě. Byl chronický žárlivec,“ řekla žena.

Podle obžaloby má ale její obhajoba trhliny. Například: kdyby týrání ze strany druha oznámila na policii, jak tvrdí, byl by o tom záznam. „Spíše šlo o italskou domácnost, vypadá to, že to bylo oboustranné,“ uvedla Žabková. Z psychologického posudku vyplynulo, že obžalovaná nevykazuje znaky týrané ženy.