Justice, talár, soudce, zástupce, soud, spis, trest, odvolat

Justice, talár, soudce, zástupce, soud, spis, trest, odvolat | foto: Petr Topič, MAFRA

Chtěli vydělat na dražbách nemovitostí, vložených 12 milionů ale zmizelo

  • 5
Nejméně osm lidí z Prahy a Rychnovska přišlo dohromady o zhruba dvanáct milionů korun, které svěřili ke zhodnocení Ivaně K. Ta za ně měla výhodně nakupovat nemovitosti v dražbách a pak je prodávat. Peníze si však nechala. Soud ji za podvody poslal na 6,5 roku do vězení.

Ve všech případech šlo o stejný stejný scénář. Ivana K. se nabídla jako prostřednice a slíbila věřitelům, že za jejich peníze výhodně vydraží nemovitosti, které pak s vysokým výnosem za tržní cenu obratem prodá.

Podle obžaloby však šlo od začátku o smyšlenou legendu a žena věděla, že peníze použije jinak a nebude schopná je vrátit.

„Uzavírala s nimi smlouvy o půjčkách se splatností obvykle na tři měsíce nebo kratší. Věřitelům vystavovala směnky, jimiž se zavazovala k určitému datu prostředky navýšené o částku představující zisk vrátit. Peníze přebírala v hotovosti. Nevrácené finanční prostředky převáděla do dalšího období,“ píše se v obžalobě.

Od září 2009 do července 2010 takto žena připravila věřitele z Rychnovska o nejméně 7,5 milionu korun.

Dalších 600 tisíc korun vylákala v květnu a září 2012 od ženy z Prahy. Té však později vrátila alespoň sto tisíc. Tamtéž úřadovala Ivana K. znovu od dubna do září 2013, kdy od několika lidí postupně vylákala přes čtyři miliony korun.

Celková škoda se tak vyšplhala na zhruba dvanáct milionů. Krajský soud v Hradci Králové ženu uznal vinnou z podvodu a poslal ji na 6,5 roku do věznice s dohledem. Kromě toho musí poškozeným uhradit částku, kterou obžaloba u soudu doložila.

Podle některých z nich však žena způsobila ještě vyšší škody. „Poškození se odkazují se zbytky svých návrhů na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních,“ rozhodl o jejich požadavcích soud.