J. M.

J. M. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Soud prodloužil vazbu pardubickému zastupiteli, obává se útěku

  • 3
Státní zástupce před několika dny požádal soud o prodloužení vazby uvalené na zastupitele pardubického prvního městského obvodu J. M. Ten za mřížemi strávil už čtvrt roku kvůli podezření z daňových úniků. Obhájkyně Marie Benešová si stěžuje, že soud vazbu prodloužil z obav o útěk obviněného.

Politik, který je ve městě známý také jako organizátor Febiofestu a letního kina, tak i po uplynutí první tříměsíční lhůty pro vazbu může o svobodě jen snít a přes mřížované okno zřejmě uvidí i první sněhové vločky.

"Podala jsem stížnost na trvání vazby na konci října, zatím žádná odpověď nepřišla. Dokonce jsme nabízeli kauci a M. sepsal slib, že v trestné činnosti nebude po propuštění pokračovat," řekla M. obhájkyně a bývalá nejvyšší žalobkyně Marie Benešová.

Existují tři důvody, proč držet obviněného ve vazbě: riziko jeho útěku za hranice, ovlivňování svědků nebo podezření z toho, že bude pokračovat v páchání trestné činnosti. Podle Benešové ani jeden z těchto důvodů u M. nehrozí.

"S těmi důvody polemizuji. Svědci už byli vyslechnuti, ovlivnit je nemůže. Pokračovat v trestné činnosti může jen teoreticky, když o něm finanční úřad ví, a že by utekl za hranice? To by tam musel mít nějaká konta," uvedla.

Drogy na vazbu nemají vliv

Podle zjištěných informací M. zfalšoval několik faktur za práce, které sice proběhly, ale nebyly řádně vedeny v účetnictví. Při domovní prohlídce u něj navíc policie našla také sáček s jedenácti gramy bílého prášku, ze kterého se po policejní expertize vyklubal pervitin.

Drogová eskapáda však na M. věznění nemá vliv. "Ty drogy dělají v Pardubicích, Prahu to vůbec nezajímá, navíc za těch pár gramů mu hrozí mnohem menší trest než za daňový delikt, takže jsem dokonce požádala o zastavení stíhání, ale žádost mi zamítli," uvedla Benešová.

Jako bývalou nejvyšší státní zástupkyni ji překvapilo, že M. drží pro pár zfalšovaných faktur ve vězení. "Tady je možné všechno. Jiná, daleko horší obvinění klidně zastaví a malé ryby drží ve vazbě, když na ty velké nemají," uvedla.

Za pravdu jí dávají některé precedentní případy z minulosti. Pár dnů po M. například policie pozatýkala v Brně bandu vyděračů, kteří vyhrožovali lidem smrtí. Bývalý policista, který podle obvinění takzvaný Toflův gang koordinoval, už je přes týden z vazby venku, neboť u něj údajně vazební důvody pominuly.

Nebo obráceně. Ze spáchání trestného činu neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby stíhá od července policie muže z Lounska. Soud ho nechal na svobodě.

Soud i žalobci vysvětlují důvody vazby jinak

Jak vysvětluje soud nebo státní zastupitelství setrvání daňového podvodníka ve vazbě déle, než je tomu u jiných lidí, pokud se vůbec do vazby dostanou? Každý jinak.

"Jsou i mnohem menší případy s nižší hranicí trest a přitom vazba trvá tak dlouho. Každý případ je individuální, na výši trestu ale nezáleží," řekl Jaroslav Pytloun z Obvodního soudu na Praze 4.

"Záleží na výši trestu, zřejmě je obviněn z něčeho, za co je vysoká sazba, víc neřeknu," uvedla k M. věznění Blanka Valsamisová, státní zástupkyně pro Prahu 4.

Bývalá nejvyšší žalobkyně Benešová to shrnula jinak: "V téhle zemi už se nedivím ničemu."