Zástupce velitele městské policie v Jaroměři Pavel Jurišta, u soudu v Náchodě.

Zástupce velitele městské policie v Jaroměři Pavel Jurišta, u soudu v Náchodě. | foto: Štěpánka Tůmová

Strážník z Jaroměře dostal podmínku za to, že udeřil dva opilé muže

  • 13
Už druhý strážník z Jaroměře odešel od soudu s trestem. Tvrdí, že je to pomsta. Okresní soud v Náchodě potrestal Pavla Jurištu za zneužití pravomoci úřední osoby při dvou zákrocích z roku 2011.

Soudkyně dala Jurištovi dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky a k tomu i tříletý trest zákazu činnosti. Pro městského strážníka to může být definitivní konec v tomto zaměstnání.

Jurištovi přitom hrozil trest od dvou do deseti let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce se odvolal. Státní zástupce si nechal lhůtu na odvolání.

"Nesouhlasím s rozsudkem, budeme se odvolávat. Soud vůbec nepřihlédl k našim svědkům. Naši strážníci u zásahu i policie jsou podle soudu nevěrohodní. Naopak lumpové, kteří museli odejít od městské policie a u zákroku ani nebyli, jsou věrohodní," zlobil se po vynesení rozsudku pětapadesátiletý strážník.

Případy vypluly na povrch kvůli rozbrojům u městské policie

Řekl, že pro státní i městskou policii pracoval 30 let a má čisté svědomí. Za jeho obviněním jsou prý lidé, kteří mu slíbili, že na něj něco najdou. Jde o starší případy, které vypluly na povrch před dvěma lety kvůli rozbrojům uvnitř dvou skupin městských strážníků.

První incident se stal 14. dubna 2011 v Jaroměři. Hlídka strážníků se domáhala v ulici 5. května občanského průkazu od opilého muže, který předtím sháněl vývrtku u řemeslníků v jednom z paneláků a dělal tam výtržnosti.

Když to sprostě odmítl, použili na něj hmaty a chvaty a dostal pouta. Strážníci ho chtěli odvézt na obvodní oddělení policie a naložili ho do dodávky. Tehdy Jurišta podle obžaloby uštědřil muži několik ran.

Loňský trest pro strážníka z Jaroměře

Soudy už potrestaly vloni jiného strážníka Petra Skálu. Jeho rozsudek je pravomocný. Zneužil pravomoc úřední osoby, protože zasahoval proti muži napadajícímu ženu na ulici Svatopluka Čecha chvaty, hmaty a pouty ve chvíli, kdy to už nebylo třeba. Dostal roční trest s podmínečným odkladem na dva roky (více čtěte zde), nyní je civilním zaměstnancem městské policie.

"Fyzicky ho napadl tak, že bez jakéhokoli oprávnění a zjevné příčiny ho udeřil pěstí a loktem do obličeje, i přesto, že byl poškozený už omezen na osobní svobodě, spoután a prakticky bez možnosti kladení jakéhokoli odporu," uvedla v rozsudku soudkyně Alena Langová.

Poškozeným mužem, kterého strážník údajně udeřil, je dvaatřicetiletý Libor Hřivna. Strážníkům tehdy velmi nadával a kopal kolem sebe, takže sám potom skončil u soudu.

Soud považuje poškozené za věrohodné

V roce 2012 dostal v Náchodě sedmiměsíční trest s podmínkou na dva roky za nebezpečné vyhrožování a výtržnost, ale soud ho v hlavním líčení zprostil obvinění z pokusu násilí proti úřední osobě. Loni byl amnestovaný. Třebaže měl tenkrát dvě promile alkoholu a policie ho poslala na záchytku, soudkyně Langová ho hodnotila jako hodnověrného svědka.

Stejně tak se podle soudkyně dá věřit i druhému poškozenému sedmadvacetiletému Martinu Kukalovi, který se se strážníkem dostal do konfliktu v jiném případu někdy v listopadu 2011. Tehdy popil na koncertu v Josefově šest piv a nějaký tvrdý alkohol a když chtěl u jaroměřské restaurace Koule nasednout na kolo, zabránila mu v tom hlídka.

Podle žalobce nechal strážník Jurišta muže vyšroubovat ventilky a pak mu je vyrazil z ruky, později ho také rukou udeřil do obličeje, až mu tekla krev.