Lidé s hendikepem vaří sirupy. Vede meduňka s dobromyslí i zázvor

  16:48aktualizováno  16:48
Sociální podnik Pro-Charitu ukázal moderní výrobnu bylinných sirupů v Červeném Kostelci. Pustil se do nich před rokem, dává práci hendikepovaným a mohl by se rozšířit.

Výrobna sirupů v Červeném Kostelci nabídla prohlídky. | foto: archiv Pro-Charitu, Štěpánka Tůmová,  MF DNES

Podnik proměnil někdejší přádelnu v chráněné dílny, kde pracují zdraví i hendikepovaní. Pokud se vše podaří, podnik by chtěl získat soběstačnost, aby mu už nemusela pomáhat jeho mateřská společnost Oblastní charita Červený Kostelec, která provozuje tamní hospic a Domov svatého Josefa v Žirči pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

Cesta povede právě přes vyšší výrobu v sirupárně, kde budou potřebovat i nové zaměstnance.

„Sociální podnik koupil tovární areál za výhodných podmínek před třemi lety od rodiny Matyskových, jeden z majitelů nám dokonce svou část vrátil jako dar. Mohli jsme ho opravit a posléze pronajmout naší výrobně sirupů a pro výrobu formalínových roztoků, které nemocnice používají pro odběr tkáňových vzorků,“ popisuje jednatel Pro-Charitu Pavel Melichar.

Fotogalerie

Prohlídka areálu u hlavní silnice nedaleko nádraží přilákala stovky zájemců. Mohli se připojit k exkurzi v sirupárně, ochutnat vychlazené nápoje nebo si prohlédnout novou podnikovou prodejnu s hračkami, funkčním prádlem, keramikou, sirupy i zdravotními pomůckami.

Donedávna to byl spíš zanedbaný kout města. „Původně byla v objektu textilní přádelna, kterou pan Matyska založil už kolem roku 1917. Po znárodnění tu byla traktorová stanice, sklady Texlenu a v 90. letech firma vyrábějící shrnovací dveře. Budova byla dožitá, nikdo sem moc neinvestoval. Pak díky dotaci z ministerstva životního prostředí se nám podařilo získat výrazný grant na opravy střechy, fasády, oken a dveří. Tím jsme začali a postupně vestavěli interiér,“ říká jednatel.

Inspiraci našli v bylinkové zahradě v Žirči i u slavného botanika

Nápad se sirupy se zrodil před čtyřmi lety, když začala plodit rekonstruovaná bylinková zahrada u žirečského kláštera. Následovalo delší testování. Ukázalo se, že sirupárně nebudou stačit vlastní zásoby bylin, a proto je začala nakupovat ve větším. Sirupy Camellus podobně jako zahrada nesou jméno po jezuitském misionáři a slavném botanikovi Josefu Kamelovi.

Nyní v chráněné dílně připravuje sirupy šest zaměstnanců. Mají tu dva třistalitrové a dva menší kotle, také novou drtičku. V současnosti tu denně vaří kolem 150 litrů bylinkových sirupů, ale kapacita je víc než čtyřnásobná.

„Do jednorázových sáčků si ráno chystáme byliny pro maceraci ve studené vodě, pytle máčíme 24 hodin společně s kyselinou citronovou, pak je vyjmeme, sáčky se vylisují a výluh s cukrem zahříváme na 90 stupňů. Půl hodiny ho pasterizujeme a sirup stáčíme za horka do ohřátých lahviček. Vzorek vždy putuje na mikrobiologický rozbor. Pokud je v pořádku, lahve se polepí etiketami a ozdobí se,“ popisuje proces výroby vedoucí výroby sirupů Jitka Hradská.

V zimě je dobré sáhnout hlavně po jitrocelovém sirupu a bylinkách, které pomáhají s dýchací problémy, ale v nadcházejícím létě bude prý hitem zázvor. Chválili si ho i návštěvníci při ochutnávce podávaný s perlivou vodou a citronem.

„Teď je nejoblíbenější kombinace meduňky s dobromyslí a hodně se prodává bezový sirup. Velká poptávka je i po zázvoru. Zkoušíme různé receptury, abychom vyšli vstříc zákazníkům, kteří nechtějí pít nápoj slazený cukrem. Budeme vyrábět čtyři druhy, kde bude třtinový cukr a med. Místo kyseliny citronové zkoušíme citronový koncentrát. K bylinkám možná budeme přidávat ovocný koncentrát,“ říká Jitka Hradská.

„Všechny děláme všechno“

Zdejší zaměstnankyně zrovna zdobí naplněné lahvičky. Práci v chráněné dílně si chválí.

„Myslím, že tady jsme všechny spokojené. Všechny děláme všechno, není to jednotvárné. Od rána se připravují sirupy, pak se myjí skleničky, sedneme si k etiketám a lahve opatříme ozdobnými čepičkami. Později se připravují lahve na další den, jsou to různorodé práce po celý den. Receptury máme dané, nemůžeme s nimi experimentovat, to smí jedině vedení,“ směje se žena v částečném invalidním důchodu, která se poprvé dostala na chráněné místo.

Její kolegyně dostala práci před časem, když podnik využil státní dotaci na pracovní místa pro nezaměstnané matky.

„Mě tahle práce baví, každá něco obnáší. Dříve jsem byla doma na mateřské dovolené, poté jsem pracovala při výrobě roztoků, ale pak se rozšiřovala sirupárna. Prošla jsem tu vším. Jsem sama na dvě děti, proto takovou práci vítám,“ míní Irina Honzerová, která pochází z Ukrajiny.

Sociální podnik zaměstnává kolem 150 lidí, v přepočtu na plný úvazek je míst asi sto. Práci zde má 100 až 110 lidí se zdravotním znevýhodněním, na jejich mzdy přispívá úřad práce. Celkové tržby postupně vzrostly z 24 milionů korun v roce 2013 na loňských 58 milionů.

Podnik poskytuje výrobky a služby Hospici Anežky České a Domovu svatého Josefa, ale hledá i zakázky mimo charitu. Provozuje šicí dílnu a úklidové a zahradnické služby. Žirečská prádelna pere výhradně pro hotely a jiné zákazníky na Královédvorsku, formalínové roztoky odebírají laboratoře a nemocnice, sirupy se dodávají do prodejen zdravé výživy nebo do restaurací. Obyvatelé či turisté využívají dvě kavárny, bufet, obchod se smíšeným zbožím i second hand. Cizí firmy si odběrem zboží z chráněných dílen mohou nahradit placení daně státu za to, že samy nemají zaměstnance s hendikepem.

Chráněných dílen je víc a přetahují pracovníky

Rostoucí sirupárna bude potřebovat další znevýhodněné pracovníky, ale získat je nebude snadné.

„Trh lidí s hendikepy se mění a naše společnost s oblastní charitou je velkým lokálním zaměstnavatelem. V Náchodě je také několik chráněných dílen, které jsou napojeny jako agentury zejména na výrobu pro kvasinskou automobilku. Ty hodně přetahují lidi všech možných profesí a potom si mohou dovolit oproti nám mírně přeplácet, takže na to musíme reagovat,“ říká finanční ředitel Pro-Charitu Jan Rydlo.

„Spíše se snažíme vychovávat vlastní lidi a udržet je. Zvyšování výroby bude znamenat, že porosteme po jednotkách zaměstnanců, ne po desítkách. Teď sirupy vyrábí šest lidí v jednosměnném provozu, ale jsou vytíženi skokově, což není ideální,“ míní Jan Rydlo.

Sociální podnik podle něj naráží na to, že se jeho služby a činnosti tříští asi do třiceti oblastí, což původně vzniklo kopírováním potřeb hospice a žirečského domova.

  • Nejčtenější

První evropská cyklověž se bourá, Hradec zkusí najít místo pro novou

Průkopnická věz na jízdní kola na hlavním nádraží v Hradci Králové už je minulostí. Stavba jde k zemi a její stěhování...

Hradec je ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Plzeň nezvládla prodloužení

Hokejisté Hradce Králové po remíze 1:1 s Mannheimem postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde se utkají s Zugem....

Termín otevření dálnice D11 na hranice s Polskem se posouvá na rok 2028

Dálnice D11 z Hradce Králové na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku by měla být podle ministerstva...

Po vraždě partnerky se muž z Broumovska zpil, pak se přišel udat policii

Za policisty z Broumovska přišel muž, který jim oznámil, že zavraždil svou přítelkyni. Kriminalisté ověřili, že si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vždy jsem šel příkladem bojovností. Pořád to v sobě mám, věří Rolinek

Zpochybnili jeho pověst srdcaře a bojovníka. Hokejisty, který se nikdy nevzdává. Radost se v extraligových Pardubicích...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Odstranění billboardů od silnic přišlo kraj na statisíce, vymohl desetinu

Zhruba 300 tisíc korun zbývá Královéhradeckému kraji vymoci od vlastníků reklamních zařízení, kteří neuposlechli výzvu...

Termín otevření dálnice D11 na hranice s Polskem se posouvá na rok 2028

Dálnice D11 z Hradce Králové na hraniční přechod do Polska v Královci na Trutnovsku by měla být podle ministerstva...

Odlehlý Neratov táhne. Spolek staví poutníkům dům, do Polska povede most

Desetitisíce turistů i poutníků míří do kdysi zapomenutého Neratova v Orlických horách. Sdružení Neratov, které stojí...

Řidič za tmy narazil do betonového svodidla na opravovaném mostě

Betonová svodidla uprostřed silnice zaskočila šoféra na Rychnovsku. Vůz jedoucí za tmy do nich narazil, protože řidič...

DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?
DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?

Kdo jiný by měl vyzkoušet chuť nového Pribináčka Kapsíka než děti. Jak dopadl tenhle tvarohový dezert, který na pultech obchodů najdete ve dvou variantách: kakaové a vanilkové.

Najdete na iDNES.cz