Nápis, který bude u sochy architekta Alexandra Pura v Hradci Králové.

Nápis, který bude u sochy architekta Alexandra Pura v Hradci Králové. | foto: David Taneček, ČTK

O sochách ve městě by neměli rozhodovat politici, stěžuje si veřejnost

  • 3
Socha architekta Alexandra Pura, kterou v lednu odhalí v Hradci Králové, vyvolává emoce ještě před svým odkrytím. Odborné i laické veřejnosti vadí, že ji rada města pořídila bez výběrového řízení. Ve městě navíc chybí pomníky mnohem významnějším architektům.

Hradec Králové má totiž našlápnuto k tomu, stát se městem, v němž o umění v ulicích rozhoduje hrstka politiků bez jakékoliv diskuze s odbornou či laickou veřejností.

Už když před šesti lety tehdejší hradečtí radní s velkou slávou odhalovali pomník nejslavnějšího hradeckého starosty Františka Ulricha, zvedl se proti soše nevídaný odpor. Odborná i laická veřejnost dílo sochaře Jaroslava Hanzíka strhala nejen kvůli pochybné umělecké hodnotě, ale i kvůli způsobu jeho vzniku - bez soutěže či výběrového řízení. Ani ne rok po odhalení skončila socha za milion nedůstojně v bedně na dvoře technických služeb, kde leží dodnes (o osudu sochy jsme psali zde).

Nové vedení města se však příliš nepoučilo a bez výběrového řízení pořídilo další sochu. Tentokrát jako poctu již zesnulému hradeckému architektovi Alexandru Purovi, který v Hradci realizoval několik významných staveb.

Laická i odborná veřejnost, ale také opoziční politici však nad sochou, kterou chce Hradec za několika týdnů vztyčit uprostřed Malého náměstí v historickém centru, skřípou zuby.

U kovové sochy z dílny Tomáše Misíka vadí zejména fakt, že dílo za 250 tisíc korun chce radnice koupit bez předchozí veřejné debaty, bez soutěže i bez diskuse s odborníky. Pouze začátkem prosince krátkou tiskovou zprávou oznámila, že v průběhu několika týdnů sochu vztyčí uprostřed Malého náměstí.

Prostě to uděláme jinak, odmítá vysvětlení primátor

„Měli bychom se poučit z akce Ulrich a ne pořídit další sochu jen proto, že se někomu něco líbilo na výstavě. Měla se uskutečnit alespoň odborná diskuse,“ upozornil na předvánočním zastupitelstvu Martin Hanousek (SZ + Změna).

Na dotaz, proč rada města o pořízení sochy neinformovala veřejnost dopředu a ani nevypsala soutěž na její návrh, primátor Zdeněk Fink (HDK) odpověděl stručně: „My jsme se rozhodli, že to uděláme jinak.“

Že socha architekta Pura skončí stejně jako Ulrichův pomník, si však nemyslí. „Ne, nebojím se toho. Spíš naopak,“ reagoval.

Na nedávném zastupitelstvu pořízení sochy obhajoval. Pur byl podle něj jedním z mála lidí, kteří v posledních padesáti letech zanechali ve městě výraznou stopu. Je autorem například budovy Pojišťovny ministerstva vnitra ve Wonkově ulici, spoluautorem projektu revitalizace Benešovy třídy a podílel se i na rekonstrukci Klicperova divadla a jeho studia Beseda.

A co Gočár a Kotěra?

Alexander Pur bude prvním architektem, který v Hradci Králové bude mít sochu. Té se totiž zatím nedočkali ani Josef Gočár s Janem Kotěrou, kteří vtiskli tvář modernímu Hradci. Zejména Gočárův regulační plán ovlivňuje město dodnes.

„Samozřejmě by si svoji sochu ve městě zasloužili. My jsme však udělali tuhle,“ odpověděl Fink na dotaz, zda neměl Hradec dříve pořídit pomník Purovým předchůdcům.

Skulptura provokuje i svým umístěním. Uprostřed Malého náměstí totiž od jeho rekonstrukce v roce 2007 byly umístěny moderní sluneční hodiny, ty však před několika měsíci poničil řidič auta, když do nich najel.

Nyní má uprostřed náměstí stát Purova socha, avšak sluneční hodiny se mají také vrátit. „Technické služby objednaly jejich opravu za 130 tisíc korun,“ upozornil Hanousek.

Smlouvu s restaurátorem, který má dát hodiny do pořádku, technické služby podepsaly 5. prosince, tedy den před tím, než rada schválila pořízení Purovy sochy.

Podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové je však pojem socha zavádějící. „Jde spíše o figuru, označení socha sedí lépe k té věnované Dr. Ulrichovi, která je uložena v depozitu. Na tuto figuru není potřeba ani stavební povolení, v budoucnu ji teoreticky bude možné přesunout,“ argumentuje.

Kovové zpodobnění architekta Pura jako cyklisty by mělo vyrůst k jeho nedožitým sedmdesátinám, které by oslavil posledního ledna.