V Hradci Králové se lze na běžkách projet i po náplavce (7.1.2016).

V Hradci Králové se lze na běžkách projet i po náplavce (7.1.2016). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Mráz lyžaře neodradil, po letech se běžkuje i v centru Hradce Králové

  • 0
I když teploty spadly hluboko pod nulu, běžkaře to o víkendu neodradilo. Objevili se dokonce i v centru Hradce Králové. Královéhradecký kraj má za sebou nejmrazivější víkend letošní zimy. Lesní cesty v hradeckých Městských lesích jsou projeté, ideální podmínky na lyže budou i v dalších dnech.

V sobotu dopoledne teplota spadla i v Hradci Králové k mínus 20 stupňům Celsia. Ulice byly jako vymetené, po náplavce u muzea po pravé straně Labe však bruslil na lyžích například Jan Vlček.

„Po osmi letech opět jde lyžovat přímo v centru, to jsem si nemohl nechat ujít, přestože je takový mráz. Touha po lyžování kousek od bydliště byla silnější. Na nějaké velké sportování to ve městě ale není, spíše zajímavost,“ přiznal v mrazivém oparu u zamrzlé řeky šestatřicetiletý běžkař.

„Mám na sobě tři vrstvy spodního oblečení a bundu a to stačí, tedy pokud se člověk pohybuje a dá si něco na ústa,“ pokračoval Vlček.

Pamatuje zimy, kdy šlo běžkovat po zamrzlém Labi. I když celodenní mrazy trvají už nějakou dobu, led na to, aby udržel dospělého, není dostatečně silný. „Když je, bruslení na lyžích na řece je zážitek. Teď bych to ale ještě neriskoval,“ upozorňuje zkušený lyžař.

Cyklisty vystřídali lyžaři

Krátce po poledni vstoupila do vyhřátého bufetu U Vlka v hradeckých lesích žena ve středních letech. Hospůdka u Hradečnice, kterou si oblíbili hlavně cyklisté, je v obležení lyžařů. Oproti ránu jsou lesy plné běžkařů.

„To jsem ráda, že máte otevřeno. Je mi zima a ještě mě chytlo koleno,“ říká lyžařka Slávka a míří k pultu. „Dám si svařák. Jedu z Třebše a jestli mi to koleno dovolí, budu pokračovat na Výskyt. Tolik sněhu nepamatuji v Hradci dobrých šest let.“

Majitel bufetu Jan Mrázek si mrazivé dny nemůže vynachválit. „Je sice chladno, ale přichází hodně lidí. Nejvíc frčí svařák, grog, griotka. Sněhové podmínky jsou luxusní. Za posledních pět let jsem to nezažil. Otvíračku máme podle toho, jak jsou lidi,“ usmívá se.

V hradeckých lesích je upraveno 25 kilometrů tras, stopy jsou však i ve státních, kde si je vyjeli sami lyžaři.

„Běžkování v hradeckých lesích je skvělé, neboť jde pěkně zkombinovat s městskou dopravou. Vyrazili jsme z Nového Hradce a přes Vlka dojíždíme do Malšovic na devítku. Lyžařů je hodně. Člověk si alespoň uvědomí, jaké je Hradec pohodové město. Když je sníh, ani nemusíte do hor, abyste si perfektně zaběžkovali. A navíc kousek odtud je v lese otevřené občerstvení,“ říká Miloslav Jaroš.

Po pěšině obklopené ojíněnými stromy ho dojíždí manželka Iva: „Hradec je město cyklistů a v zimě, když je sníh, lyžařů. Potkáváme tady na běžkách lidi, kteří jinak jezdí po lesích na kole.“

Zatáčky si lyžaři musí vyšlapat

Hradecké Městské lesy projely lesní cesty se zařízením na úpravu běžeckých tras poprvé po pěti letech v pátek. Lesníci mohou s úpravou tras začít, když je více než 10 centimetrů sněhu a mrzne. Projetí technikou stojí pět tisíc korun.

„Každý den trasy ale neprojíždíme, jen jak je potřeba, když nasněží,“ uvádí ředitel hradeckého podniku Milan Zerzán. Traktor za sebou táhne jednoduchý stroj, který uprostřed cesty vytváří stopu.

Koleje po traktoru zarovnávají přítlačné desky. „Umíme jen rovné úseky, zatáčky si lyžaři musí vyšlapat,“ říká Zerzán a doporučuje trasu z Nového Hradce Králové okolo Cesty myslivců přes Černou stráň až k Mazurovým chalupám a dál na Bělečko.

Nejsilnější mrazy panovaly o víkendu na hřebenech Krkonoš a tradičně v kotlinách Broumovska a Orlických hor. Meteorologická stanice v Broumově v sobotu ráno naměřila minus 27 stupňů, stejně jako v roce 1985. Ještě mrazivěji bylo na stanici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde přístroje zaznamenaly minus 33 stupně. Mrazivé počasí podle předpovědi potrvá nejméně do středy.

Fantastické podmínky hlásí i vlekaři z Krkonoš a Orlických hor (více čtěte zde).