Horská služba musela v Krkonoších zachraňovat dva mladé lidi, kteří nebyli dostatečně oblečení a pár set metrů před vrcholem jim došly síly (1. února 2020). | foto: Horská služba

Špatně oblečený pár nezvládl výstup na Sněžku, museli ho zachraňovat

  • 61
Horská služba v Krkonoších zachraňovala dva mladé lidi. Pár se ve zcela nevhodném oblečení vydal v pátek na túru z Pece pod Sněžkou přes Sněžku do Špindlerova Mlýna. Několik set metrů pod vrcholem nejvyšší české hory jim došly síly a volali záchranáře s žádostí o pomoc.

Na místo byla vyslána trojice záchranářů na terénní čtyřkolce a sněžném skútru. Dvojice byla nalezena na cestě pod vrcholem Sněžky. 

„Když jsme jim poskytli tepelný komfort, převezli jsme je na stanici lanové dráhy Sněžka - Růžová hora. Odtud pokračovali lanovkou do Pece pod Sněžkou a následně naším vozem na stanici Horské služby v Peci,“ uvedl zasahující člen Horské služby Krkonoše Tomáš Novák.

Na hřebenech panoval silný vítr, který v nárazech dosahoval i 30 metrů za sekundu. Horská služba v takovém počasí počasí hřebenové túry nedoporučuje, a to ani v kvalitním oblečení a obutí a s náležitou výbavou do hor. „Turisté měli skutečně štěstí, protože v dané lokalitě je horší pokrytí mobilním signálem, a tak se nám nepodařilo získat dostatečně přesnou polohu z aplikace Záchranka,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

,