Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když prezident přikuloval. Autor slavné fotky naučil pít Havla pivo

Seriál   11:27
Disident a dramatik Václav Havel v pivovaru v Trutnově pracoval v 70. letech jen osm měsíců, přesto se o něm vyprávějí legendy. Skromně říkal, že tu přikuloval, což však ve skutečnosti nebyla úplně pravda. Příběh snímku přinášíme v seriálu Slavné fotografie.
V 70. letech Havel pracoval jako dělník v trutnovském pivovaru. Strávil zde 14...

V 70. letech Havel pracoval jako dělník v trutnovském pivovaru. Strávil zde 14 let svého života. | foto: archiv Karla Hádka

Obuté gumáky, do nich zastrčené montérky, zmuchlaná blůza, tlustý svetr a přes pravé rameno papírový pytel. Fotografií Václava Havla se dochoval bezpočet, ale tahle je unikát. Budoucího prvního českého prezidenta zachycuje v roce 1974 coby pomocného dělníka v trutnovském pivovaru.

Příští rok to bude rovných 50 let, kdy tu Havel - jak sám s oblibou říkal - přikuloval. Jeho hlavní práce to však nebyla. Velmi rychle se totiž naučil pracovat s křemelinovým filtrem, odkud pivo teklo do tanků. Z nich se pak stáčelo do sudů a protože jich byly stovky, občas se nějaký vzpříčil a Havlovi nezbylo nic jiného než sud odkulit.

Autorem snímku je spolubojovník proti komunistickému režimu Karel Hádek. Ten si za podvracení republiky odseděl tři a půl roku na Borech a poté po několika marných pokusech sehnat práci také skončil ve sklepeních trutnovského pivovaru.

„Ano, byl jsem to já. Václava jsem vyfotil v roce 1974 na dvoře pivovaru,“ řekl Hádek. StB ho v roce 1980 zbavila státního občanství a donutila k emigraci do Mnichova, odkud se vrátil až v 90. letech. Fotografii před 30 lety daroval Věře Michalové, jež si originál od Havla nechala podepsat.

Musel parkovat opodál

Havel v pivovaru dělal pouhých osm měsíců, ale tamní krátká kariéra jej inspirovala k napsání jednoho z nejznámějších dramat, autobiografické aktovky Audience pro sládka a intelektuála Ferdinanda Vaňka.

V Trutnově zdomácnělo také několik stejně absurdních historek. Třeba o tom, jak zatímco tehdejší ředitel pivovaru na dvoře parkoval moskviče, dělník Havel do práce jezdil mercedesem. Byl na Západě velmi žádaným autorem a ani komunisté ho nemohli připravit o honoráře, i když mu je státní banka danila až 40 procenty.

Havel stejně jako ostatní mohl parkovat na pivovarském dvoře. Avšak jen do té doby, než ředitel zjistil, že jeho moskvič se krčí vedle červené limuzíny ze Stuttgartu. Od té doby musel dramatik parkovat v Horské ulici, prý aby nepobuřoval dělnickou třídu.

Slavné fotografie

Havel jezdil z necelých deset kilometrů vzdálené chalupy na Hrádečku. Jednou v zimě přijel uřícený pozdě, protože mu výjezd zasypalo několik tatrovek a Havel musel metráky sněhu ručně odházet. Dalším naschválem bylo rozbité boční okénko u jeho mercedesu. Sotva dojel za roh, už ho zastavili příslušníci VB a sebrali mu řidičák.

Další historka ilustruje Havlovu roztržitost. V knihkupectví na Krakonošově náměstí si půjčoval zakázané knihy a právě tady jako pozornost jednou dostal dvě kila jater z prodejny s masem a uzeninami v horní části náměstí.

„Václav je strčil do igelitové tašky, zakryl celerem a zeleninou a tu tašku nechal na Hrádečku na zápraží na sluníčku. Brzy tam začalo něco smrdět. No, říkám si, celer přece nemůže smrdět! A nepřejte si vidět, v co se ty játra proměnily,“ vzpomínala kdysi Olga Havlová.

Havla naučil pít pivo

Hádek se s Václavem Havlem neviděl od listopadové revoluce, ale vzpomíná na něj jako na kolegu dělníka a hlavně myšlenkově spřízněného kamaráda. Pracovali spolu, Havel se od něj až ve svých 37 letech naučil pít pivo, seznámil ho se svou ženou Olgou, pravidelně ho zval na Hrádeček, a dokonce jej i pokřtil.

„Tehdy mně bylo 27 let, Václavovi o deset více a stal se mým kmotrem. Křest byl v semilském kostele,“ vyprávěl Hádek.

Přitom se s Havlem seznámil až v pivovaru: „Nebyla pro mě práce a já jsem lítal po celé republice. Nejdříve jsem dělal v trutnovské Prefě, jenže po dvou týdnech mě vyhodili, protože jsem nesměl být zaměstnaný. Tak jsem šel do pivovaru a s Václavem jsme brzy našli společnou řeč.“

Havel si i po letech vybavil obsah papírového pytle, který má na snímku přehozený přes rameno.

„Je tam písek či křemelina, skrz které pivo protéká, a na písku zůstanou zbytky kvasnic. Mimochodem to filtrování znamená vlastně kažení piva. Nefiltrované je daleko lepší, ale filtrovat se musí, aby nedokvašovalo v hospodách,“ smál se v roce 2009, kdy podepsal originál snímku a přidal i typické srdce.

Ve sklepě objevil amatérskou štěnici

Uklizení Havla do sklepa trutnovského pivovaru mělo podle Hádka jeden dobrý důvod – izolaci: „Václav měl samostatnou práci a mezi ostatní jsme tolik nepřišli. Samozřejmě k tomu přispěla i naše obava, protože byla skupina lidí, před kterými jsme si nemohli všechno říct.“

Obavy ještě vzrostly, když Havel ve sklepě objevil amatérské odposlouchávací zařízení, které tam namontoval iniciativní sládek.

„Ten dobrák chtěl zabít dvě mouchy jednou ranou: jednak vědět, co si o něm dělníci povídají, a jednak se zalíbit státní moci tím, že jí nabídne mé sledování,“ vzpomínal Havel, který si v pivovaru vydělával kolem 1 700 korun měsíčně.

Slavné fotografie

Pivovar opustil z vlastní vůle, nikdo jej nenutil. Odešel s typickou skromností. „Takhle to dál nejde, měli byste jenom problémy,“ prohlásil tehdy před parťáky, na které i po letech vzpomínal jen v nejlepším.

„Přijali mě výborně. Záhy jsem zjistil, že mě ostatní dělníci mají rádi, že mě bez sebemenšího náznaku nějakého odstupu přijali mezi sebe a že se mi dokonce snažili pomáhat i tam, kde jsem pomoc ani nepotřeboval.“

V pivovaru Václav Havel přikuloval pouhých osm měsíců, ale s Trutnovskem byl svázaný už dlouho předtím. Už v roce 1967 na popud přítele Andreje Kroba koupil na inzerát chalupu v osadě Hrádeček, 18. prosince 2011 v ní také zemřel.

Právě na Hrádečku se pod dohledem tajné policie scházeli chartisté i legendy undergroundu. Později zde Havel vítal také významné státní návštěvy, například americkou velvyslankyni Madeleine Albrightovou či generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

18. prosince 2021

Na Hrádečku v roce 1987 skončila i aparatura z festivalu „zakázané kultury“. Ten rozehnala StB, ale organizátoři v čele s Martinem Věchetem a Františkem Čuňasem Stárkem stihli aparaturu včas schovat na Havlově chalupě.

Už jako prezident byl Havel v roce 1990 na trutnovském Bojišti hostem prvního povoleného ročníku nejstaršího rockového festivalu přezdívaného Český Woodstock a v roce 2007 se dokonce stal jeho náčelníkem. Indiánská čelenka a potlesk srovnatelný s největšími zahraničními hvězdami ho tehdy viditelně dojaly.

Pogrom na Kypru z něj udělal velkého fotografa. Hrůzy válek ho mučí dodnes

Kypr, 1964. Don McCullin na rozbouřeném ostrově dokumentoval etnické násilí...

Seriál Nebylo mu ani třicet, když vyhrál nejprestižnější fotografickou cenu na světě. Jeho snímek zoufalé...

V Grenoblu letěl jako pták albatros. Já nesním? ptal se slavící Raška kolegů

Skokan Jiří Raška slaví nad hlavami kolegů olympijské zlato z Grenoblu 1968.

Seriál Jiří Raška mladší vzpomíná, jak doma měli po celé stěně pokojíku přihrádky s tatínkovými trofejemi....

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

Kde se tu vzala Lucinka? Ta fotka je cennější než medaile, říká Neumannová

Slavný snímek Michala Růžičky. Kateřina Neumannová s dcerou Lucií na olympijských hrách v Turíně.

Seriál Měla pět olympijských medailí, ale zatím žádnou zlatou. Zbývala poslední šance takovou bilanci...

Jen v trenýrkách, ale vysoko nade všemi. Co vyčtete z nejslavnější Pelého fotky?

Pelé na ramenou svých spoluhráčů po vítězství nad Itálií ve finále mistrovství...

Seriál Ještě mu nebylo ani třicet, pořád se ho držela aura nejlepšího hráče světa. Ale zároveň přibývalo...

Boj za mír v posteli. Johna a Yoko vyfotil teenager s falešným průkazem

Jedna z tiskovek Johna Lennona and Yoko Ono z hotelu Hilton v Amsterdamu z roku...

Seriál Krátce po svatbě v roce 1969 uspořádali novomanželé John Lennon a Yoko Ono během líbánek v hotelu...

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...