Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škola Sion se dohodla s Hradcem, že v budově zůstane déle. Zaplatí penále

  9:23
Stěhování soukromé základní školy Sion v Hradci Králové se odkládá, i když jí na začátku ledna vypršela nájemní smlouva v městských prostorách. Škola se na poslední chvíli s radnicí dohodla, že může v budově ZŠ Mandysova zůstat do konce školního roku. Hrozí jí za to však velké penále.
Pronajaté prostory jsou malé, v Sionu se děti učí i na chodbách či v jídelně...

Pronajaté prostory jsou malé, v Sionu se děti učí i na chodbách či v jídelně (21. 10. 2021). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Sion stěhování během výuky dlouhodobě odmítá. O výpovědi se dozvěděl na konci prázdnin a od začátku tvrdí, že nelze školu vystěhovat za plného provozu. Už dopředu tak škola oznámila, že se na konci roku nevystěhuje.

Radnice přitom prostory potřebovala pro děti ze své mateřské školy Sluníčko, kde se chystá další etapa rekonstrukce. Nakonec však našla jiné řešení.

„Co nám zbylo, když jsme narazili na nekorektní jednání a neochotu vyplnit smlouvy. Já jsem prohlásil, že nenechám tuto školu, tedy děti a učitele, vystěhovat násilím Policií České republiky. Oni si tam zůstanou, když chtějí, ale na veškerou odpovědnost pana Doksanského,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS) k prosincové dohodě, při které se obě strany zavázaly, že nebudou ve sporu podnikat žádné právní kroky.

Sion měl 15 let starou nájemní smlouvu se ZŠ Mandysova s výpovědní lhůtou tři měsíce. Jako pojistku si tehdy sjednal, že s výpovědí musí souhlasit rada města. Ta rozhodla v září.

Nyní sice škola získala oddechový čas, ale zároveň za něj může tvrdě zaplatit. Primátor Hrabálek už se nechal slyšet, že bude uplatňovat smluvní sankci ve výši desetinásobku nájemného. Místo 17 tisíc korun tak má škola od nového roku platit 172 tisíc měsíčně. Šéf Sionu Denis Doksanský sumu označil za likvidační.

„Pro nás ve školství jsou to částky astronomické. Abychom platili 172 tisíc měsíčně, to nám škola nevygeneruje. Nicméně my to vnímáme tak, že sankce platí, pokud bychom se rozhodli budovu svévolně neopustit. My jsme však celou dobu jednali a s městem jsme se dohodli, že tam můžeme zůstat. Proto to vnímám tak, že byť je to na základě ústní dohody, nejsme tam nelegálně a takové sankce by byly přehnané,“ odmítl smluvní pokutu ředitel Sion škol Denis Doksanský.

Primátor: sankci žádat musíme

Přestože se obě strany dohodly, že o detailech finančního vypořádání budou ještě jednat, primátor si za smluvní sankcí stojí.

„Samozřejmě, že budeme sankci vyžadovat, protože ji musíme vyžadovat jako řádní hospodáři. Umím si představit, kdybychom slevili z tohoto požadavku, jak by probíhalo jednání na zastupitelstvu,“ upozornil Hrabálek.

Nadto chce město po škole požadovat také úhradu nákladů, které mu vzniknou umístěním dětí ze Sluníčka do náhradních prostor. Jejich výše se nyní počítá.

„My s tím budeme mít nemalé výdaje, které vyčíslíme a předložíme škole Sion k úhradě. Na tomto jsme se domluvili a škola s tím počítá. Neumím si představit, že bychom to měli chtít po rodičích,“ sdělil primátor.

Základní škola Sion sice počítá s tím, že si za prostory bude muset od nového roku připlatit, zároveň však sází také na fakt, že do městského objektu v minulosti investovala.

„Pan primátor mi v září slíbil, že město by s námi mělo vypořádat asi 1,5 milionu na investicích, které jsme do toho objektu vložili,“ nastínil řešení Doksanský.

Radnice chtěla Sion vystěhovat na konci roku, aby stihla prostory přebudovat pro potřeby školkových dětí. Jenže ještě v prosinci neměla ani projektovou dokumentaci a podle Sionu úpravy stejně nestihla do doby, kdy má město prostory v mateřské škole Sluníčko předat stavební firmě. Radnice nakonec problém vyřešila šalamounsky. Pro děti ze Sluníčka našla úplně jiné prostory a ty Sionu tak nyní vůbec nepotřebuje.

„Mě tedy úplně není jasné, co by chtěli kompenzovat. Ta přestavba se nebude realizovat ne proto, že tam ještě jsme, ale protože oni to nestíhají,“ upozornil Doksanský.

Tři třídy místo univerzity, další do provizoria

Radnici nakonec pomohlo stěhování Metropolitní univerzity Praha z areálu největší hradecké Základní školy Štefánikova, která je hned v sousedství Sluníčka. V uvolněných prostorách už nyní našlo azyl 50 dětí ze Sluníčka, které musely uvolnit jeden z pavilonů školky kvůli předchozí etapě rekonstrukce.

„Ve Sluníčku jsou čtyři pavilony, jeden je hotový, druhý má být dokončený v únoru a zbývají tam dva pavilony, kde předpokládáme práce od dubna do srpna. Jde o čtyři třídy, celkem sto dětí,“ přiblížil vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Zbyněk Bárta.

Detaily rozmístění se ještě budou dojednávat, ale podle informací MF DNES by se měla kapacita náhradních prostor na ZŠ Štefánikova navýšit na 75 dětí. Zbylých 25 dětí má najít dočasný azyl v bývalé škole v Třebši, kde sídlí pobočka MŠ Sluníčko.

„Ty prostory nejsou dokonalé, ale lze je využít. Obrátíme se na rodiče, seznámíme je se situací, že se budeme muset stísnit. Není to naší vinou,“ potvrdil Bárta.

Radnice zvažovala také nabídku banky ČSOB na umístění dětí v prostorách takzvané dětské skupiny v objektu banky i možnost pronajmout školku sestavenou z kontejnerových bloků. Obě varianty nakonec odmítla.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Ředitele královéhradecké policie čeká kázeňské řízení kvůli odchodům policistů

19. dubna 2024  16:43

Ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petra Sehnoutku čeká kvůli možnému...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...