Vizualizace přístavby Základní školy v Dobřanech v Orlických horách.

Vizualizace přístavby Základní školy v Dobřanech v Orlických horách. | foto: ZŠ Trivium Plus

Přispějte nám na další patro, vyzvala škola veřejnost. Chybí miliony

  • 3
Veřejná sbírka má pomoci se zvětšením základní školy v Dobřanech v Orlických horách. Nestátní devítiletka se rychle rozrůstá a v létě začne přistavovat patro. Na to získala dotaci 25 milionů korun, jenže rozpočtovou cenu nabídky stavebních firem o tři miliony překročily.

„Půjdeme do rizika a budeme věřit, že ty peníze seženeme. Podpořila nás v tom nejen obec, které budova patří, ale také rodiče dětí,“ vysvětluje rozhodnutí vedení školy její ředitel Jan Grulich. 

Škola má dnes 172 žáků a zhruba 150 z nich dojíždí z okolních obcí. 

„Pokusíme se najít úspory a vyhlásíme veřejnou sbírku. Chceme oslovit rodiče žáků a také sponzory, ale i okolní obce nebo Královéhradecký kraj. V podporu hejtmanství věřím, děláme to pro děti, je to náš společný zájem. Věřím, že se nám peníze podaří po menších částkách posbírat,“ doufá Grulich.

Školu provozuje a přistavuje obecně prospěšná společnost Trivium Plus. Budova patří obci Dobřany. 

„Pokusíme se pomoci, jak jen to půjde. Dobřany mají ale roční rozpočet dva miliony, jsme malá obec, pokud bychom dali tři miliony ze svého rozpočtu, na léta zastavíme další investice,“ říká starosta vesničky se 133 obyvateli Michal Moravec.

Shánět se ale nebude jen částka, o kterou projekt prodražily stavební práce. Už původní plány počítaly s tím, že asi dva miliony pokryjí dary. 

„Vlastně mluvíme o pěti milionech. Z této částky prakticky máme milion korun, ten už nám věnovali například rodiče žáků,“ říká Jan Grulich.

Stará budova rychle rostoucí škole už nestačí. Některé třídy jsou malé a vejde se tam jen patnáct dětí. Přistavět se má celé patro s výtahem, upraví se také stávající prostory. 

Před dvěma lety, kdy se žádalo o dotaci, počítal projekt s rozpočtem 28 milionů korun, dotace měla být 25 milionů. Stavební práce projektant odhadl na 20 milionů bez daně, ale ani opakovaný tendr na stavitele nesrazil ceny pod 23 milionů. Původně se měl provozovatel školy podílet třemi miliony korun, teď je to dvojnásobek.

Se sbírkou už má Trivium Plus dobré zkušenosti. Když se před šesti lety stavěla multifunkční budova v sousedním Bystrém, kde má dobřanská škola školku, podařilo se ji postavit právě z darů. „Celkem se nám sešlo na darech 16 milionů korun,“ vzpomíná Jan Grulich.

Samotná stavba má začít v druhé polovině prázdnin a hotova musí být kvůli podmínkám dotace do 14. června příštího roku.