Schůze Senátu - Vladimír Dryml (6. října 2011)

Schůze Senátu - Vladimír Dryml (6. října 2011) | foto: Petr Topič, MAFRA

Dryml si stěžuje u Ústavního soudu kvůli pokutě za rasistický výrok

  • 9
Až k Ústavnímu soudu žene hradecký senátor Vladimír Dryml dvacetitisícovou pokutu, kterou mu minulý týden uložil Senát za údajný rasistický přestupek vůči jemenskému lékaři záchranné služby. Dryml na Senát podává stížnost.

"Zdánlivě banální pracovní konflikt kvůli porušení bezpečnostních předpisů v naší nemocnici přerostl do obřích rozměrů. Cítím se být poškozen i jako řadový občan naší země, který byl veřejně označen za rasistu, pokutován za rasový útok, a celým Senátem veřejně lynčován, protože lékař jiné národnosti chtěl odvést pozornost od svého pracovního pochybení," ohradil se senátor.

Dryml dostal pokutu za to, že loni v červnu ve vrchlabské nemocnici řekl jemenskému lékaři, který přiletěl s pacientem: "vrať se, odkud jsi přišel".

"Propíraný výrok je vytržen z kontextu naší výměny názorů, kdy jsem rozčíleně reagoval na to, že vrtulník asi úmyslně opomenul včas a řádně dopředu informovat náš dispečink o přistání," tvrdí senátor a ředitel Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí.

Podle jednatele nemocnice Jaroslava Fialy neohlášená přistávající helikoptéra ohrozila na životě zahradníka, který v tu chvíli sekal u budovy trávník.

"Čerstvě posekaná tráva také létala celým areálem, což personál nemocnice, zcela na tuto situaci nepřipraven, musel urgentně řešit. Rozčílení pana ředitele bylo značné, nicméně absolutně popíráme, že by během konfliktu zazněly vulgární či rasistické urážky," postavil se Fiala za Drymla.

Senátoři ale byli opačného názoru a pokutovali jej za rasový přestupek (více čtěte zde).