Senátor ČSSD Pavel Trpák

Senátor ČSSD Pavel Trpák | foto: Otakar Gusser, MF DNES

Senátor Trpák dostal znovu podmínku za smrt dítěte po porodu

  • 15
Trutnovský soud dal znovu podmínku senátorovi ČSSD, lékaři Pavlu Trpákovi. Podle obžaloby nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu. Novorozenec na následky nedostatečného zásobení kyslíkem později zemřel. Trpák vinu odmítá a na místě se odvolal.

Soud mu uložil trest šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Případ se přitom na stejné půdě řešil už před dvěma lety, kdy senátor odešel s trestem deset měsíců a zkušební dobou o půl roku delší.

"Soud vycházel z doplnění dokazování o znalecký posudek ústavu soudního lékařství z pražské Karlovy univerzity. Soud došel k závěru, že jde o nevědomou nedbalost z hlediska zavinění a že nešlo o důležité porušení ze strany pachatele," řekl k rozsudku mluvčí soudu Vladimír Řezníček.

Soudkyně Miroslava Purkrtová proto také tentokrát neuložila lékaři Trpákovi zákaz činnosti.

Rozsudek zatím není pravomocný nejen kvůli senátorovu odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně tak i zmocněnec poškozených. Kauzou se bude znovu zabývat královéhradecký krajský soud, který už rozsudek jednou zrušil.

Kolegové za Trpákem stáli

Tragický porod se odehrál v květnu 2008. Vedení nemocnice včetně týmu porodníků za svým kolegou z privátní praxe stojí. Podle nich byl porod komplikovaný a Trpák navíc převzal porod při střídání služeb po svém kolegovi.

Senátor nechce nový rozsudek komentovat. Po svém asistentovi vzkázal, že počká až na definitivní verdikt.

"Vnímám tragédii rodičů, kterým při porodu zemře dítě. Ale povolání lékaře nese taková rizika," řekl Trpák k případu senátorům, když ho v lednu 2009 na jeho vlastní žádost zbavovali imunity. "Považuji za velmi nešťastnou snahu kriminalizovat medicínu a skandalizovat zdravotníky," dodal tehdy.

Trpák se stal senátorem za trutnovský volební obvod na podzim 2008. Působí také v trutnovském zastupitelstvu.

,