Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O senátní křeslo se na Trutnovsku utkají starostové s boudařkou

  16:29
Podnikatelka Klára Sovová v souboji o senátorské křeslo na Trutnovsku vyzve starosty Vrchlabí a Dvora Králové nad Labem. Advokátka chce snížit byrokracii, obhajující senátor Jan Sobotka a Jan Jarolím usilují o rychlejší dostavbu dálnice D11. Čtveřici doplňuje trutnovský nástrojař Michal Slavka.

Jan Sobotka vyhrál volby do Senátu v roce 2018 a svůj mandát zkusí obhájit. | foto: David Taneček, ČTK

Mezi kým se by měl hlavní souboj o senátorské křeslo na Trutnovsku odehrávat, napovídá předvolební kampaň. V regionu jsou k vidění téměř výhradně billboardy Jana Sobotky a Kláry Sovové.

Devětapadesátiletý starosta Vrchlabí Sobotka v roce 2018 nahradil ve Valdštejnském paláci dvorského továrníka Jiřího Hlavatého, ve druhém kole získal 67 procent hlasů.

Volby se tehdy konaly předčasně už po třech letech, protože dosavadního senátora Hlavatého voliči preferenčními hlasy z 18. místa kandidátky hnutí ANO katapultovali do Poslanecké sněmovny, a tak mu automaticky zanikl mandát senátora.

Tentokrát jde vrchlabský starosta do voleb za úplně jiné situace. Majitel Juty ke své tehdejší porážce výrazně přispěl sám neuváženou kandidaturou do Sněmovny a nešťastnými výroky, letos senátorské klání nekoliduje s prezidentskými volbami jako v roce 2018, ale pouze s krajskými, u nichž bývá volební účast tradičně mnohem menší. Účast ovlivní i epidemie koronaviru.

„Bude to úplně jiné. Už jen proto, že v roce 2018 to byly doplňovací volby. Zásadně je rozhodla vlastní diskvalifikace pana Hlavatého. Podobně jako ve sportu je obhajoba vždy těžší než vyhrát něco poprvé,“ míní Sobotka.

Do voleb Sobotku opět vysílá hnutí Starostové a nezávislí, starosta bude znovu spoléhat především na hlasy z Vrchlabí.

Komunální volby v krkonošském městě vyhrává jako na běžicím páse, v těch posledních dokonce se sdružením Zvon nevídaně převálcoval konkurenci tím, že získal rekordních 60 procent hlasů. Ve druhém kole senátních voleb v roce 2018 Jan Sobotka ve svém městě obdržel 90 procent hlasů.

Sobotka se chce věnovat dálnici a stavebnímu zákonu

Kampaň pojal bez velkých hesel, vymezování se nebo líbivých slibů. „Stojí za mnou práce, nikoli silný marketing. Jako starosta nezapomínám na starosti starostů. Hlídám regionální témata,“ stojí na billboardech, které lemují silnice na Trutnovsku.

Stále váháte, komu dát svůj hlas? V rozhodování pomůže volební kalkulačka

„Chci se věnovat věcem, kterým rozumím. To je především urychlení stavby dálnice D11 a novému stavebnímu zákonu. Všichni chceme, aby se stavební řízení zjednodušilo, ale to, co se předkládá, bude znamenat pouze obrovský chaos ve státní správě a nic se nezrychlí. Je potřeba to lépe promyslet,“ tvrdí Sobotka.

Nadále by rád působil ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Za úspěch dosavadního působení v Senátu považuje, že se díky senátorům povedlo obcím vrátit „covidový doplatek“ 1 200 korun na osobu.

Na rozdíl od roku 2018 nebude mít Sobotka podporu strany trutnovského starosty Ivana Adamce.

Sovová rozvážela svačiny a pivo pro záchranáře

Občanští demokraté totiž vysílají čtyřiapadesátiletou advokátku Kláru Sovovou. Naposledy kandidovala za Nezávislou iniciativu a po vypadnutí v prvním kole (získala 12 procent hlasů) Sobotku rovněž v duelu s Hlavatým podpořila.

Ve veřejném prostoru se provozovatelka Luční a Labské boudy zviditelňuje už od začátku roku, dávno předtím, než ji ODS oficiálně představila jako svou kandidátku.

Objevovala se po boku trutnovského starosty, který v září křtil její pohádkovou knihu. Jako jedna z prvních přispěla do veřejné sbírky na obnovu shořelé školní chaty Bažina v Peci pod Sněžkou, za nouzového stavu přišla s iniciativou Kdo může, pomůže. Záchranářům a bezpečnostním sborům v Trutnově hoteliérka rozvážela borůvkové koláče a pivo. V okresním městě v létě otevřela bezplatnou právní poradnu.

Sovová dlouhodobě kritizuje přebujelou byrokracii a nesystémovou podporu cestovního ruchu.

Provozuji Luční a Labskou boudu a s tím souvisí spousta administrativy. Poslední roky mi připadá, že stát začíná být nepřítelem podnikatelů a pořád se to zhoršuje. Vstup do politiky dává možnost to změnit. Na Trutnovsku cítím velkou podporu. Lidé jsou tu zvyklí podnikat a starat se sami o sebe,“ říká žena, která letos vstoupila do ODS.

V roce 2006 její rodina věnovala občanským demokratům jako příspěvek do volební kampaně šest milionů korun.

„Zákony a předpisy jsou nepřehledné a nesrozumitelné. Považuji za velké minus legislativy, že ji politici nedokázali dělat tak, aby si zákon dokázal přečíst běžný člověk a bylo mu hned jasné, co po něm stát chce,“ dodává.

Advokátka se často vyjadřuje také k ochraně přírody v Krkonoších, která podle ní v mnoha případech zasahuje do práv a svobod lidí. V červenci iniciovala petici za odstranění ochranných sítí z vrcholu Sněžky, kam je správci národního parku umístili, aby zamezili vstup na chráněné alpínské louky.

Kromě billboardů podnikatelka vsadila i na kontaktní kampaň, objížděla krkonošská města s diskusním pořadem S Klárou na pivo.

Funkce starosty a senátora bude přínosem, říká Jarolím

Silný politický subjekt má v zádech stejně jako Sovová dvorský starosta Jan Jarolím. Šestačtyřicetiletého politika vysílá Babišovo ANO, jehož je členem a pod jehož hlavičkou vyhrál už dvoje komunální volby.

Druhé největší město trutnovského okresu začalo za Jarolímovy éry dohánět manko z předchozích let, mnohem více a především systematičtěji investovat do základní infrastruktury.

Jeho největším úspěchem je vyřešení dvorského problému číslo jedna – čističky odpadních vod. Město ji loni po mnoha letech soudních sporů definitivně získalo pod kontrolu a za 160 milionů korun koupilo od firmy Evorado Import.

Jako senátor by Jan Jarolím chtěl využít zkušeností z šestiletého starostování.

„Práce senátora a starosty je velmi podobná. Být starostou je velmi dobrým předpokladem pro práci senátora, protože není odtržený od reality běžného života a zná problémy regionu. Zdvojení funkcí je často kritizováno, ale v tomto případě je to podle mě naopak přínosné,“ říká.

V Senátu by chtěl tlačit hlavně na větší investice do dopravní infrastruktury, prioritou je dostavba dálnice D11.

„V našem regionu je to naprosto zásadní věc, D11 se musí dodělat co nejrychleji. Neznám starostu, kterého by netrápil stav silnic včetně místních komunikací,“ upozorňuje. Hlavním prostředkem jeho kampaně se stala brožura, kterou rozeslal do schránek v celém senátním obvodu.

Nástrojař z SPD chce zlepšit podmínky dělníků

Outsiderem říjnových voleb je sedmačtyřicetiletý kandidát hnutí Svoboda a přímá demokracie Michal Slavka z Trutnova. V roce 2018 za SPD neúspěšně kandidoval do trutnovského zastupitelstva, získal pouze 393 hlasů.

V desateru senátora, které zveřejnil na svém facebookovém profilu, mezi prioritami uvádí zlepšení podmínek dělníků ve výrobě, zajištění lékařů v oblastní nemocnici, vybudování zázemí na trutnovském autobusovém nádraží a také urychlení dostavby D11.

„Ze svého života znám velmi dobře problémy obyčejných pracujících lidí, na jejichž stranu se chci svou kandidaturou postavit. Smyslem pro spravedlnost, vlasteneckým cítěním a zdravým selským rozumem chci prosazovat zájmy slušných lidí,“ uvádí.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...