Schůze Senátu - Vladimír Dryml (6. října 2011)

Schůze Senátu - Vladimír Dryml (6. října 2011) | foto: Petr Topič, MAFRA

Šéf vrchlabské nemocnice Dryml žaluje na město, dostal méně než hokej

  • 5
Ředitel Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí, senátor a krajský zastupitel Vladimír Dryml uspěl na radnici s žádostí o dotaci na nákup operačního stolu. Nemocnice získala od města 633 tisíc korun. Vztahy jsou ale dlouhodobě napjaté, Dryml na konšely podává trestní oznámení.

Původně Dryml žádal až devět milionů, později žádost snížil na tři miliony. "Chtěli jsme tolik, kolik Vrchlabí dává třeba ročně na hokej, ale to jsme nedostali," říká ředitel.

Vrchlabští zastupitelé nakonec dotaci ve výši 633 tisíc schválili, ale pojistili ji dovětkem, že vedení musí zachovat provoz nemocnice po dobu nejméně pěti let. V opačném případě bude muset městu dotaci vrátit.

Poskytnutí dotace by mohlo vyvolat dojem, že vztahy mezi městem a soukromou nemocnicí jsou vcelku dobré. Obě strany však upozorňují, že to je jen zdání.

"Pan ředitel Dryml nás žádá o dotace velmi často. Nebo po nás požaduje různé služby a úlevy, například abychom mu uklízeli areál nebo do nemocnice nevjížděli autem. Na druhé straně ale často čelíme různým vyšetřováním kvůli trestním oznámením, které na nás senátor podává na policii," řekl vrchlabský starosta Jan Sobotka.

Dryml napadl i chytré sítě od ČEZ

Ředitel nemocnice tvrdí, že město nepodporuje špitál tak, jak by mělo. "Hokej ve Vrchlabí dostane sedm až devět milionů a my musíme ještě na operační stůl doplácet DPH," zlobí se Dryml.

"Že mi město něco dá, vůbec nesouvisí s tím, jestli nemocnice bude, nebo nebude. Kdybych tady nebyl, zavřeli by ji už v roce 1998. Dnes nemocnice dává práci dvě stě padesáti lidem, má obrat přes sto milionů a město si myslí, že mi zavře ústa 663 tisíci. Ať se páni radní vzpamatují," láteří ředitel.

Už dříve třeba podal trestní oznámení na radnici kvůli majetkové účasti města v HC Vrchlabí či kvůli údajným chybám v projektu Čisté horní Labe. Nedávno si stěžoval i na firmu, která v jeho nemocnici začala výkopové práce pro zavedení takzvaných chytrých sítí v rámci projektu ČEZ.

Za obviněními si stojí: "Je jasné, že třeba u akce Čisté Labe nebylo všechno v pořádku. A já jako zastupitel nechci být spoluviníkem. A projekt chytrých sítí ČEZ je zbytečný."

Město chce nemocnici udržet

Podle starosty chce město českoněmeckou horskou nemocnici ve Vrchlabí udržet, proto se jí snaží každé volebního období poskytnout určitou finanční dotaci.

"Dotace jsou ale závislé na finančních možnostech města a na kvalitě poskytované péče. Ředitel Dryml však v minulých dnech prohlásil, že od 1. ledna 2012 nemocnice nebude ošetřovat klienty VZP. A to je v rozporu se zájmy města, které chce zajistit dostupnou a kvalitní péči občanům a návštěvníkům města i Krkonoš," řekl Sobotka.

Přestože od kraje nemocnice dostala dotace na provoz, Dryml loni požadoval dalších sedm milionů na investice - na lepší vybavení chirurgie či na znovuotevření a vybavení prádelny. Krajští zastupitelé to ale zamítli. Ročně však špitál dostává od kraje zhruba sedm milionů korun, neboť zajišťuje první pomoc návštěvníkům Krkonoš.

Ani krajské úředníky však Dryml nešetří. Třeba kvůli pokutě ve výši 68 milionů korun, která kraji hrozí za chyby v čerpání dotace na silnice v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny podal trestní oznámení na náměstka hejtmana Helmuta Dohnálka. (více o tom čtěte zde)