Žena to má v hudbě těžší, upozorňuje hradecká saxofonistka Nela Dusová

  8:02
Královéhradecká saxofonistka Nela Dusová, ceněný talent se zkušeností nejen ze zušek či Konzervatoře Jaroslava Ježka, ale také z evropských bigbandů, představí svůj kvartet 2in2out v sobotu ve 20 hodin v kavárně zdejší Filharmonie. Navíc v říjnu zahájí hradeckou přehlídku Jazz Goes To town.

Saxofonistka Nela Dusová s kvartetem 2in2out. | foto: Archiv N. Dusové

Jak to přišlo, že zrovna jazz a saxofon?
Chodila jsem od dětství na Střezinu, a když jsme byli na společném zájezdu s orchestrem, který vedl a stále vede saxofonista Tomáš Mucha, nástroj mi učaroval a poprosila jsem Tomáše, abych k němu mohla chodit na hodiny. Rovnou jsem dostala tenora a po několika úvodních hodinách už seděla v orchestru.

Kde jste se toho nejvíc naučila? V Hradci na Střezině? V Praze na Ježkárně?
To je těžké zhodnotit, protože stále ještě studuji a doufám, že s diplomem to neskončí. To je ostatně taková náhlá smrt pro hudebníka, pokud by měl pocit, že došel na konec cesty. Pamatuji si ale pár zásadních vět, které mi řekl například Tomáš, Martin Brunner, ale třeba i trumpetista Julius Baroš. Během magisterského studia byl mým učitelem David Dorůžka, který mě toho naučil opravdu hodně, ale nerada bych označila jednoho člověka, protože všichni učitelé byli v určitou dobu zásadní.

Co vám daly hodiny improvizace u freejazzového flétnisty Martina Brunnera?
Opravdu hodně. Martin byl první, kdo mě seznámil s improvizací, základními jazzovými formami a ikonickými nahrávkami. Dodnes vzpomínám na to, jak jednoduše dokázal jako učitel uchopit složitou podstatu blues a vysvětlit ji v několika větách. Občas si to vypůjčím.

Máte vzory?
V jazzu je důležité mít vzory a znát jeho historii. Když si poslechnete kteréhokoli špičkového hudebníka, uslyšíte v jeho hře otisk hudby, kterou někdo zahrál před ním. Pak je ale taky důležité mít svůj vlastní názor a charakter, aby vás poznali. Takže ano, vzory mám, ale nemám vyloženě jednu představu, které bych se chtěla přiblížit.

Máte vlastní kvartet 2in2out, ale zároveň působíte v bigbandech... Jakou zkušenost vám dal Euroradio Jazz Orchestra 2022?
Zahrát si v bigbandu je pokaždé velká škola a vždycky mě to moc bavilo. Jsem moc vděčná Českému rozhlasu a konkrétně Václavu Vranému, že mě do projektu EJO nominoval. Většina hudebníků, která reprezentovala Českou republiku v mezinárodním bigbandu, je dnes českou nejen jazzovou špičkou, takže je to pro mne čest a moc si vážím této cenné zkušenosti. Kontrabasistka Hendrika Entzian napsala výborné a těžké kompozice, které mě velmi inspirovaly.

Kam míříte s vlastním kvartetem? Nebo s kvintetem...
Tento rok bude hudební jízda. S kvartetem 2in2out máme naplánovaných několik koncertů na jaro, krátké letní turné, v září odjíždíme na rezidenci do Paříže a při té příležitosti pravděpodobně proběhne několik koncertů v dalších evropských městech, ale nerada bych předbíhala, protože to je ještě v jednání. Také máme naplánované koncerty na podzim a v prosinci by mělo nastat slovenské turné. Zároveň bychom rádi na sklonku roku natočili album, ale k tomu bohužel zatím více prozradit nemohu. Ale je jisté, že album vyjde.

S novým kvintetem Common Ground to teprve musíme rozjet. Je celkem obtížné najít si čas na booking koncertů pro dva projekty, když člověk chodí do práce a snaží se dokončit školu. Říkali mi to, ale já jim nevěřila! A v neposlední řadě budu letos spolupracovat s polskou kapelou MOW, se kterou máme před sebou několik společných koncertů. Jsou to výjimeční polští hudebníci, moc se na to těším.

A co koncerty v Královéhradeckém kraji a okolí?
Pár nás jich s 2in2out čeká. Už 25. března zahrajeme ve Filharmonii v projektu Nahraní. V dubnu hrajeme v klubu Jazz Tangens v Pardubicích, v červenci budeme hrát na festivalu Klášterní struny v Hostinném a v říjnu budeme zahajovat program festivalu královéhradeckého Jazz Goes to Town.

Dá se říct, jaký jazz či vůbec muziku máte ráda jako muzikant a posluchač?
Řekla bych, že mám dost specifický hudební vkus. Je mi velmi sympatický současný moderní jazz. Je pro mne důležité, aby hudba byla silně melodická. Líbí se mi, když jde o lehký crossover, ale pořád to nepřekročí tu hranici, kdy je to méně jazz než to druhé. V poslední době mě nadchlo nejnovější album Davida Dorůžky, hudba Joela Rosse, album 12 Stars saxofonistky Melissy Aldany. Velmi se těším na nové album Waltera Smithe III.

Zmínila jste rezidenci v Paříži?
Máme v Paříži domluvený koncert v Českém centru, vystoupíme tam 29. září. Domluvili jsme se ale s organizátory, že se v Paříži několik dní zdržíme a budeme pracovat na novém albu. Moc se tam těšíme, náš bubeník Adam Sikora žije v Brně, takže je celkem těžké sejít se, zkoušet, tvořit, ale i jenom pobýt spolu.

Zdá se že evropský jazzový svět drží pohromadě, máte kolem sebe spoustu zahraničních muzikantů. To je asi velký přínos.
I z toho důvodu jsem byla moc ráda, že jsem byla vybrána do EJO. Je krásné mít přátele po světě a sledovat jejich hudební růst. Třeba se jednoho dne stane, že si znovu zahrajeme. Soudržnost jazzového světa je taky krásně vidět na vzkvétajícím pražském klubu Jazz Dock. Před pár dny jsem byla na koncertě Chrise Pottera a atmosféra během koncertu i po něm byla skvělá. Hudebníci z celého světa do Česka jezdí velmi rádi, a právě Jazz Dock a jeho přátelská atmosféra je toho velkým důkazem.

Cena Jazz Fruit 2019 byla zatím trofejí nejvyšší?
Nemyslím si, že v hudbě se dá zvítězit, proto nejsem ambiciózní ani soutěživý typ. Takže ano. Samozřejmě by bylo hezké vyhrát nějaké prestižní ocenění, ale všechno má svůj čas a já věřím, že když budeme pracovat, třeba se to povede. Není to ale nutnost, o tom, jestli se hudba dotýká posluchačů a má nějaké sdělení, ocenění mnoho nevypoví.

Jazz má v sobě spoustu svobody, ale nebývá často doceněn, přitom jde o vrcholnou muzikantskou disciplínu. Nelitujete, že jste se na něj dala?
Nikdy jsem moc nepřemýšlela o tom, co dělám, zkrátka to pro mě bylo samozřejmé a je tomu tak i nadále. Nevím, jestli třeba budu moct celý život učit. Baví mě to, ale zároveň mě to i dost vyčerpává. Co se týče vlastní tvorby a projektů, je pravda, že zejména v době, kdy přišel covid, jsem opravdu nevěděla, jestli má cenu s tím pokračovat.

Je také dobré veřejně hovořit o tom, že ženy v hudbě to mají o poznání těžší, zvlášť pokud chtějí být lídryněmi. Zkrátka a dobře, i v jednadvacátém století v kultivované Evropě žena často vyslechne věci, které by muž muži do očí jen tak bez okolků neřekl. Je těžké naučit se oddělovat konstruktivní kritiku od podobných řečí a o to těžší ty nevyžádané rady a jízlivé poznámky filtrovat, a pokud možno vymést z hlavy. Obecně platí, že dostat se v hudbě daleko je těžké, dostat se nahoru jako žena těžké dvakrát tak. Naštěstí je v Česku spousta houževnatých umělkyň, které dokazují, že to lze.

Autor:
  • Nejčtenější

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silnici u Trutnova zavřela nehoda tří aut, převrácený kamion museli vyprostit

21. března 2024  10:30,  aktualizováno  22.3 15:10

Kamion, dodávka a osobní auto havarovaly ráno na silnici I/37 u Stříteže na Trutnovsku. Řidička...

V Hradci Králové hořel panelový dům, zraněno bylo několik lidí

28. března 2024  19:03,  aktualizováno  19:12

V Hradci Králové ve čtvrtek odpoledne hořel byt v panelovém domě na Benešově třídě na největším...

Kolem Rozkoše vzniká stezka pro cyklisty. Rybáři se bojí, že přijdou o klid

28. března 2024  17:26

U hráze přehrady Rozkoš se staví další úsek cyklostezky na Českou Skalici. Rybáři však mají pocit,...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Velikonoční lyžování v Krkonoších: střediska nabídnou 12 kilometrů sjezdovek

27. března 2024

V Krkonoších se bude o velikonočních svátcích lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...